Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
7. 11. 2022,
9.42

Osveženo pred

1 leto, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,45

42

Natisni članek

združitev muzej Asta Vrečko

Ponedeljek, 7. 11. 2022, 9.42

1 leto, 6 mesecev

NSi ne izključuje vložitve interpelacije zoper kulturno ministrico

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,45

42

Asta Vrečko | Ministrica za kulturo Asta Vrečko je združitev omenjenih muzejev napovedala konec oktobra.  | Foto STA

Ministrica za kulturo Asta Vrečko je združitev omenjenih muzejev napovedala konec oktobra.

Foto: STA

Odločitev ministrstva za kulturo o združitvi Muzeja slovenskega osamosvojitve in Muzeja za novejšo zgodovino v nov javni zavod še naprej buri duhove. V opozicijski NSi tako napovedujejo, da bodo, če bo takšna odločitev obveljala, vložili interpelacijo zoper ministrico za kulturo Asto Vrečko.

Muzej slovenske osamosvojitve je sicer vlada Janeza Janše ustanovila marca lani, kar je poslanec NSi Janez Žakelj na današnji novinarski konferenci označil za "častno, domoljubno in državotvorno dejanje". Po njegovih besedah Slovenija na tovrstni muzej čaka predolgo. 

Trenutno v DZ odbor za kulturo na zahtevo poslanske skupine SDS razpravlja o "likvidaciji Muzeja slovenske osamosvojitve".

"Gre za ideološki projekt"

V NSi tako v napovedani združitvi muzejev vidijo "ideološki projekt stranke Levica", ki si po njihovem mnenju na vse načine prizadeva za uničenje vrednot slovenske osamosvojitve. "Slovenska osamosvojitev ni bila projekt ene politične stranke ali peščice posameznikov, ampak dosežek enotnosti slovenskega naroda in plebiscitarne volje vseh Slovenk in Slovencev, da želimo živeti v samostojni Sloveniji," je ob tem dejal Žakelj.

Namero združitve je ob tem označil za slepilni manever, v ozadju pa je po njegovih besedah načrtna politika stranke Levica, ki da si prizadeva čim bolj zmanjšati pomen slovenske osamosvojitve in ustanovitve lastne države.

Aktualni vladi ob tem očita še, da želi izbrisati vse, kar je prejšnja vlada dobrega storila. Če ministrstvo ne bo odstopilo od namere združitve muzejev, v NSi napovedujejo vložitev interpelacije zoper ministrico za kulturo Asto Vrečko. "Ker gre za ključno in središčno vrednoto našega naroda, smo prepričani, da bodo interpelacijo, z izjemo stranke Levica, podprle tudi stranke koalicije," je še sklenil Žakelj. Interpelacijo lahko sicer vloži najmanj deset poslancev, poslanska skupina NSi jih šteje osem.

Peterle: To bo nedvomno še hranilo polarizacijo

Na novinarski konferenci je sodeloval tudi predsednik prve slovenske vlade in predsednik ZSVO Lojze Peterle. "Odločno nasprotujem temu, da bi se to zadevo videlo ali predstavljalo kot ideološki projekt. Ker če je to ideološki projekt, je plebiscit ideološki projekt, je vsa osamosvojitev ideološki projekt," je dejal Peterle. Meni, da vnašanje ideologije v nacionalni in kulturni projekt prejšnje vlade v teh časih ni modro, saj bo nedvomno še hranilo polarizacijo.

Poudaril pa je, da je odločitev za ustanovitev muzeja politična, kaj bo v samem muzeju, pa je po njegovih besedah stvar stroke. Meni tudi, da je treba tudi vedeti, ali je namera združitve muzejev točka koalicijskega programa ali zgolj "solo akcija" Levice.

Muzeja naj bi združili konec oktobra 

Ministrica za kulturo Asta Vrečko je združitev omenjenih muzejev napovedala konec oktobra. Združitvi nasprotujeta opozicijski parlamentarni stranki SDS in NSi ter ZSVO. Na pomen samostojnega muzeja osamosvojitve je pred dnevi opozoril tudi predsednik republike Borut Pahor, ki je napovedal, da se želi o tem posvetovati s predsednikom vlade Robertom Golobom.

Borut Pahor
Novice To meni Pahor o združitvi dveh pomembnih slovenskih zgodovinskih muzejev

Ministrica: Prepričana sem, da bodo vse stranke podprle našo namero

Ministrica Vrečkova je ob robu seje na novinarsko vprašanje, v kateri fazi je namera za združitev muzejev, odvrnila, da trenutno na ministrstvu urejajo dokumentacijo na podlagi strokovnih podlag. Za zdaj za namero še nimajo podpore vseh koalicijskih partneric, a verjame, da jo bodo dobili takoj, ko bodo predstavili dokumente.

Kritike po njenih besedah prihajajo le z ene strani, muzeju osamosvojitve naj bi, kot pravi, nasprotovale tudi veteranske organizacije kot tudi stroka.

Sicer si tudi sami želijo, da bi se to obdobje znanstveno-raziskovalno in muzejsko ovrednotilo, vendar znotraj že obstoječih muzejev. V Sloveniji je, kot je pojasnila, več muzejskih ustanov in galerij, ki se s tematiko že ukvarjajo. Imajo zbirke, arhive in posneta pričevanja, o čemer pišejo in razstavljajo. Muzej slovenske osamosvojitve pa nima zbirke kot tudi ne strokovne podlage, je poudarila.

O napovedani interpelaciji meni, da sta stroka in širša javnost na njihovi strani. "Predstavili bomo svoje argumente in prepričana sem, da bodo vse politične stranke podprle namero," je sklenila.

Voščeni Kanye West
Trendi Kanyeja Westa vrgli tudi iz muzeja voščenih lutk

Odbor DZ sejo posvetil Muzeju slovenske osamosvojitve

Člani odbora DZ za kulturo so na današnji nujni seji na zahtevo poslanske skupine SDS razpravljali o "likvidaciji Muzeja slovenske osamosvojitve". V razpravi so se opozicijski poslanci SDS in NSi zavzeli za ohranitev samostojnega Muzeja slovenske osamosvojitve, a predlagani sklepi SDS niso dobili zadostne podpore članov odbora.

Anton Šturbej (SDS) je v imenu predlagatelja uvodoma poudaril, da je bil Muzej slovenske osamosvojitve ustanovljen s ciljem, da se na enem mestu zbira, ohranja in preučuje premično kulturno dediščino, vezano na osamosvojitev in nastanek samostojne in neodvisne RS. Obdobje slovenske osamosvojitve je po njegovih besedah sicer že vključeno v stalne in občasne muzejske razstave, vendar ni nikjer žarišče, kamor sodi po svoji pomembnosti v slovenski zgodovini.

Ministrica Vrečko je izrazila začudenje nad naslovom seje, ki namiguje na to, "da na ministrstvu nameravajo izbrisati ta pomemben del slovenske zgodovine". Beseda "likvidacija" ima po njenem mnenju v tem kontekstu zgolj nalogo "podpihovati in spodbujati močna čustva, ki bi zameglila argumentirano razpravo in racionalno presojo". Poudarila je, da ne nameravajo ničesar ukiniti, ampak združiti Muzej novejše zgodovine Slovenije in Muzej slovenske osamosvojitve v nov javni zavod.

V vladi so po njenih besedah prisluhniti argumentom stroke glede nepotrebnosti ustanovitve nove muzejske institucije, hkrati se zavedajo pomembnosti trenutka slovenske osamosvojitve, zato bodo novi muzej okrepili z oddelkom, ki se bo posvečal prav času slovenske osamosvojitve. Vprašanje pa so po njenih besedah tudi prostori Muzeja slovenske osamosvojitve na Poljanski cesti. Gre za prostore, ki so bili prvotno namenjeni Arhivu RS, ki prav tako hrani pomembno gradivo iz obdobja slovenske osamosvojitve in ki te prostore nujno potrebuje, vanje pa je bil Muzej Slovenske osamosvojitve umeščen naknadno.

Direktor Muzeja slovenske osamosvojitve Željko Oset, glede na to, da je danes večina gradiva iz tega obdobja hranjena v depojih, samostojen muzej osamosvojitve vidi kot "dodaten prostor za zagotavljanje poglobljenega stika z občinstvom". Direktorja Muzeja novejše zgodovine Slovenije Jožeta Dežmana pa je med drugim zanimalo ime novega javnega zavoda in kje bo imel prostore.

Predsednik Združenja za vrednote slovenske osamosvojitve Lojze Peterle je izpostavil, da je bila osamosvojitev nacionalni projekt in kot takega vidi tudi Muzej slovenske osamosvojitve. Označevanje slednjega kot ideološki projekt potiska po njegovih besedah vso zadevo v območje ideologije, kar se mu zdi nepotrebno in nespametno.

V razpravi je tudi Alma Intihar (Svoboda) menila, da beseda "likvidacija" v naslovu seje ni primerna, saj gre za optimizacijo dveh muzejev na enem prostoru. Njen strankarski kolega Martin Premk je menil, da bi se bilo dobro izogibati pompoznim besedam, saj prispevajo k polarizaciji v družbi. Milan Jakopovič (Levica) pa je poudaril, da je Muzej slovenske osamosvojitve nastal brez sodelovanja stroke, muzealcev in zgodovinarjev ter javne razprave in da ne gre za druge zadeve.

Igor Omerza
Mnenja Igor Omerza: Muzeje ubijajo, mar ne?

Opozicijska poslanca Jožef Horvat (NSi) in Janez Žakelj (NSi) sta na ministrico naslovila prošnja za strokovno gradivo, na podlagi katerega je bila sprejeta odločitev o smiselnosti in smotrnosti združitve obeh muzejev. Horvata je med drugim zanimalo še, v kateri fazi je postopek združitve ter ali je odločitev koalicijsko usklajena. Žaklja je zanimalo tudi, kakšen bo prihranek z združitvijo obeh muzejev. Alenka Helbl (SDS) je menila, da bi s tem, ko bi imeli tematski muzej, posvečen slovenski osamosvojitvi, dali temu dogodku v slovenski zgodovini "posebno priložnost, drugačno, bližje ljudem".

Predlaganih sklepov SDS, naj odbor pozove ministrstvo za kulturo k ustaviti postopkov za združitev muzejev ter naj pozove vlado, da svoje ustanoviteljske pravice in obveznosti RS do Muzeja slovenske osamosvojitve izvaja v skladu s sklepom o ustanovitvi tega javnega zavoda, člani odbora niso sprejeli.

Sportal Čez obraz, ki ga vsi poznate: spektakularna nova smer v Julijskih Alpah
Ne spreglejte