Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
22. 4. 2024,
16.10

Osveženo pred

1 teden, 4 dni

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,66

Natisni članek

zima zimska garderoba sneg vreme

Ponedeljek, 22. 4. 2024, 16.10

1 teden, 4 dni

Ob približevanju ciklona se bo krepila burja, ki lahko doseže 100 km/h, sneg bo zapadel do nižin

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,66

Zaradi prehoda ciklona so se z zahoda razširile padavine, ki bodo zajele vso Slovenijo. Meja sneženja je trenutno na 700 metrih in se v noči lahko spusti vse do nižin. V višjih legah, nad okoli 500 metrov, bo zapadlo od pet do 15, krajevno tudi do 20 centimetrov snega. Zaradi snega je težko prevozen prelaz Vršič, zaprta je cesta Strmec-Mangart. Posnetek, ki so ga objavili na portalu Meteoinfo, je nastal med Sodražico in Loškim Potokom na približno 800 metrih nadmorske višine.

Zima se očitno še nima namena posloviti. Po zadnjih napovedi je videti, da bo toplejše vreme nastopilo ob koncu tedna, medtem pa je našo državo zajel ciklon, ki nastaja nad Genovskim zalivom. V višinah bodo zapihali vlažni južni vetrovi, medtem ko se bo krepil sprva še hladen vzhodni zračni tok.

Meja sneženja se lahko ponoči in v torek zjutraj spusti do nižin. Nad okoli 500 metrov naj bi zapadlo od pet do 15 centimetrov snega, krajevno lahko tudi do 20 centimetrov.

Trenutno sneži na višini 700 metrov, zaradi vse nižjih temperatur pa se meja sneženja spušča. Portal promet.si poroča o snegu na prelazu Vršič, ki je prevozen le z verigami, zaradi zimskih razmer pa je zaprta cesta med Strmcem in Mangartom.

Zaradi burje na Primorskem oranžni alarm

Večinoma naj bi snežilo pred prometno konico, zato je pričakovati slabše vozne razmere, ki bi jih lahko ponekod še zaostrila burja. Ta naj bi na Primorskem že pozno popoldne na izpostavljenih mestih dosegala sunke blizu 100 km/h, v večernih urah pa se bo še nekoliko okrepila, posamezni sunki bodo presegali 100 km/h. Vetrovno bo tudi drugod, napovedujejo na Arso.

Zaradi burje je na vipavski hitri cesti med Nanosom in Ajdovščino v obe smeri že prepovedan promet za počitniške prikolice, hladilnike in vozila s ponjavami do osem ton.

Na slabše vremenske razmere so opozorili na družbi za avtoceste, kjer na posebno previdnost opozarjajo tudi zaradi vetra.

Kakšno bo vreme v torek?

Jutri bo večinoma oblačno z občasnimi padavinami. Več dežja bo v vzhodni Sloveniji. Meja sneženja se bo čez dan dvignila nad nadmorsko višino okoli tisoč metrov. Ponekod bo pihal severovzhodni veter, na Primorskem šibka do zmerna burja. Najnižje jutranje temperature bodo od nič do pet, na Primorskem okoli sedem, najvišje dnevne od tri do devet, na Primorskem od 11 do 14 stopinj Celzija.

Otoplitev šele proti koncu tedna

V sredo kaže na oblačno in hladno vreme. Občasno bodo še padavine. Snežilo bo nad nadmorsko višino okoli 1.200 metrov. V četrtek se bo delno razjasnilo. Popoldne bodo mogoče posamezne plohe. Postopno bo nekoliko topleje. Za ta čas zelo hladen zrak bo nad nami vztrajal do sredine prihodnjega tedna, potem pa se bo k nam postopno vendarle vrnilo toplejše vreme. Ob koncu tedna lahko temperature ponekod že presežejo 20 stopinj Celzija.

Opozorilo: v višjih legah mogoč snegolom, na Primorskem močni sunki burje 

Oddelek za meteorološko prognozo agencije za okolje je zaradi spremenjenih odtočnih razmer ob vodotokih in nevarnosti proženja zemeljskih plazov izdal posebno vremensko napoved za območje Gorenjske, Savinjske in Koroške. Do jutra bo na območju Gorenjske, Savinjske in Koroške padlo od 20 do 30 milimetrov padavin. Nad okoli 500 metrov nadmorske višine bo predvidoma zapadlo od 10 do 20 centimetrov mokrega snega, zato bo mogoč snegolom. V ponedeljek zvečer in v noči na torek bodo sunki burje na Primorskem na izpostavljenih mestih presegali hitrost sto kilometrov na uro. Po nižinah lahko zapade nekaj centimetrov južnega snega. 
Ne spreglejte