Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
21. 1. 2008,
18.38

Osveženo pred

8 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Ponedeljek, 21. 1. 2008, 18.38

8 let, 1 mesec

Očitki ministru Virantu o "kriterijih" pri izbiri novih načelnikov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Veliko zamenjanim načelnicam in načelnikom upravnih enot se je zgodila krivica in nepopravljiva škoda, je danes dejal dosedanji načelnik upravne enote Krško Anton Podgoršek.

Po njegovih besedah niso bili ponovno imenovani kljub odločnim ocenam in rezultatom poslovanja, kar na primer velja tudi zanj. Podgoršku, ki je bil načelnik upravne enote Krško 13 let, sta se na novinarski konferenci pridružila še nekdanja dolgoletna načelnika upravnih enot Grosuplje in Jesenice Nevenka Dolgan in Vitomir Pretnar. Podgoršek: Virant je poteptal nekatera načela javne uprave Kot je poudaril Podgoršek, je minister Virant javno (prek sredstev javnega obveščanja, poslanskih vprašanj in spletnega portala ministrstva) večkrat omenil kriterije, ki jih bo upošteval pri izbiri novih načelnikov: strokovno usposobljenost, primernost, izpolnjevanje pogojev in tudi zadovoljstvo strank. A na koncu se je videlo, da jih ni upošteval in da je poteptal nekatera načela javne uprave. Upravna enota Krško je po Podgorškovih besedah izstopala po rezultatih svojega dela. Rešenih je imela več zadev, kot je povprečje 18 upravnih enot, na katerih je minister načelnike ponovno imenoval na položaj brez objave javnega natečaja, in sicer zato, ker po ministrovih besedah izkazujejo odlično delo upravnih enot po merljivih kazalnikih.

Po zadovoljstvu strank je bila upravna enota Krško celo na prvem mestu, pri zadovoljstvu zaposlenih pa je bila z oceno 4,2 nad povprečjem omenjenih 18 upravnih enot. Kot načelnika ga je minister v letih 2005 in 2006 ocenil z oceno odlično, lani je bil nominiran za najboljšega managerja slovenske javne uprave, upravna enota Krško pa za najboljšo javno organizacijo, je nanizal Podgoršek. Poudaril je še, da trditev, da bi njegovemu neimenovanju botrovale informacije iz okolja, ne more držati, saj se je zanj s peticijo zavzel tudi občinski svet Občine Krško.

Ministra pozivajo k odstopu Kandidatka, ki jo je izbral minister, se po njegovem ne more primerjati z njim. Natečajna komisija jo je denimo pri sklopu izkušnje ocenila kot neprimerno. Pri tem je Podgoršek poudaril, da je minister sicer odločal povsem legitimno na podlagi zakonodaje. Ker pa pri izbiri nekaterih načelnikov ni upošteval kriterijev, ki jih je sam javno izpostavljal, in je tem, zdaj nekdanjim načelnikom naredil krivico in nepopravljivo škodo, ga pozivajo k odstopu. Sam bo izkoristil vse sodne poti. Glede ministrove odločitve ima sicer možnost upravnega spora, kjer pa se preverja le pravilnost izvedenega postopka.

Očitno ministru ne zadostuje predano, profesionalno, strokovno delo, opravljeno z nekim žarom, je dejala nekdanja načelnica upravne enote Grosuplje Nevenka Dolgan, ki meni, da so v ozadju "druge igrice". Nekdanji načelnik upravne enote Jesenice Vitomir Pretnar pa je med drugim dejal, da je žalostno, če so osnova za ministrove odločitve, anonimke. Pri čemer je poudaril, da so razvili kazalce za primerjalno ugotavljanje napredka upravnih enot, njihovih rezultatov, zadovoljstva strank in zaposlenih.

Gre za politično imenovanje? Vsako imenovanje, ki ne temelji na kriterijih, ki jih je izpostavljal tudi minister, je politično imenovanje, so še menili. Dolganova je pojasnila, da ni članica nobene stranke, Pretnar je član SD, Podgoršek pravi, da doslej ni bil član nobene stranke, zdaj pa je stopil v SD.

Minister za javno upravo Gregor Virant je za torek napovedal izjavo za javnost, v kateri se bo odzval na očitke.

Ne spreglejte