Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
3. 9. 2013,
15.37

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Torek, 3. 9. 2013, 15.37

8 let

Otroci iz šole prvič brez oglasnega gradiva

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Učitelji so dobili "prepoved", da bi učencem razdeljevali promocijska gradiva, ki so jim jih dostavili ponudniki zavarovanj, storitev, obšolskih dejavnosti.

Predlog je v odzivu na akcijo "Za šolo brez oglasov" v okrožnici izdalo ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport. Zveza potrošnikov Slovenije (ZPS) je akcijo sprožila lani poleti na pobudo staršev, ki jih je zmotila (pre)velika količina promocijskih materialov, s katerimi so se otroci predvsem ob začetku in koncu leta vračali iz šole.

Otrok prejel celo vrečko promocijskega gradiva Po navedbah Jasmine Bevc iz ZPS je oglaševanje v šolah v zadnjih letih, sploh v času krize, prišlo do skrajne meje. "Lani je k nam prišla mama s polno vrečko oglasnih sporočil, ki jih je njen otrok prejel v šoli," je dejala.

V ZPS so prepričani, da oglaševanje ne sodi v šolo, sploh ker so otroci preveč dovzetni za te stvari. Otroci si želijo šolskih potrebščin, ki jih vidijo v katalogu, oziroma si želijo obiskovati dejavnost, ki mu je bila predstavljena v šoli. A ker si starši tega ne morejo privoščiti oziroma ocenijo, da otrok tega ne potrebuje, je pogosto prišlo do neprijetnih situacij v medosebnih odnosnih, je pojasnila Bevčeva.

Oglasi le v roke staršem Sicer že sam zakon določa, da se dejavnosti, ki niso povezane z vzgojo in izobraževanjem, v šolah lahko izvajajo le z dovoljenjem ravnatelja. Med te sodi tudi oglaševanje, so zapisali na direktoratu za predšolsko vzgojo in osnovno šolo.

Z letošnjim šolskim letom naj tako otroci v šoli ne bi prejemali nikakršnih sporočil z oglasno vsebino. Je pa za ta gradiva zdaj na vsaki šoli točno določeno mesto in tam starši lahko sami prevzamejo letake, ki jih zanimajo. Poleg tega naj bi odslej storitve, ponudbe in izdelke otrokom v šoli predstavili le ob predhodnem dovoljenju staršev. Če pa šola kakšno ponudbo oceni kot "nepogrešljivo", naj jo predstavi le staršem.

Po prvem šolskem dnevu so na ZPS prejeli pozitivne odzive staršev, ki so sporočili, da njihovi otroci niso prejeli oglasnih obvestil.

Ne spreglejte