Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
27. 6. 2018,
6.44

Osveženo pred

5 let, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,60

14

Natisni članek

Borut Pahor Matej Tonin Janez Janša Janez Janša nova slovenska vlada 2018

Sreda, 27. 6. 2018, 6.44

5 let, 10 mesecev

Pahor: V primeru nejasnosti bom dal Janši prednost pred Šarcem #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,60

14

Predsednik republike Borut Pahor je sprejel predsednika državnega zbora Mateja Tonina, s katerim sta se pogovarjala o nadaljnjih korakih, potrebnih za izvolitev nove slovenske vlade. "Če po pogovorih z vodji poslanskih skupin še vedno ne bo jasno, ali ima večino glasov zagotovljenih Janez Janša ali Marjan Šarec, bom za mandatarja predlagal Janšo, ker je zmagovalec volitev," je po sestanku povedal Pahor.

Predsednik republike Borut Pahor bo, preden bo državnemu zboru predlagal kandidata za mandatarja za sestavo nove vlade, opravil formalna posvetovanja z vodji poslanskih skupin. Tonin je v izjavi medijem dejal, da ga je nekaj voditeljev poslanskih skupin prosilo, da morda predsednik republike ne bi začel prehitro pogovorov, kar bi poslanskim skupinam omogočilo dovolj časa za posvetovanje o mandatarju oziroma sestavi koalicije.

Pahor se je kljub temu odločil, da z začetkom pogovorov ne bi preveč odlašal, saj želi vendarle prispevati k temu, da se postopki oblikovanja nove vlade ne bi preveč zavlekli. 

Prvi krog pogovorov v ponedeljek in torek

Prvi krog pogovorov bo tako Pahor opravil v ponedeljek in torek. Če s strani vodij poslanskih skupin ne bo dobil dovolj jasnih stališč, na podlagi katerih bi se lahko odločil za predlog za podelitev mandatarstva, pa bo v drugi polovici tedna opravil še drugi krog pogovorov.

Če takrat še vedno ne bo jasno, ali večjo podporo poslanskih skupin uživa predsednik SDS Janez Janša ali predsednik LMŠ Marjan Šarec, bo Pahor za mandatarja predlagal Janšo. "Tako se mi zdi prav, ker je zmagovalec volitev," je pojasnil Pahor.

Vse pravne dileme še niso razrešene

Ob tem pa je Tonin pojasnil, da je zakonodajno-pravna služba DZ ugotovila, da lahko Janša tudi naknadno, če bo ugotovil, da vlade ne more sestaviti, umakne soglasje k mandatarstvu in do glasovanja o njem v DZ ne pride. Niso pa še razjasnili dileme, ali to pomeni, da je s tem prvi krog iskanja mandatarstva, kot ga predpisuje ustava, že končan in se torej nadaljuje drugi krog, v katerem pa mandatarja lahko predlagajo tudi poslanske skupine.

Če tudi v tem krogu ne bi dobili mandatarja, je možen še tretji krog, kjer pa je večina za izvolitev mandatarja nekoliko manjša - gre namreč za navadno večino opredeljenih glasov, medtem ko je v prvih dveh krogih za izvolitev potrebnih 46 glasov.

Marjan Šarec
Novice Pod okriljem Marjana Šarca danes pogovori šestih strank #video

Tonin bo za v petek sklical kolegij predsednika DZ, na katerem namerava sklicati izredno sejo DZ, ki bo v ponedeljek ali torek. Na njej bodo oblikovali tri odbore državnega zbora, s čimer bo DZ postal operativen in bo lahko obravnaval vse zadeve, ki jih bo prejel.

državni zbor
Novice En mesec negotovosti: kdo bo sestavil koalicijo?

Pahor bo mandat za sestavo vlade najprej podelil Janši

Pahor je že večkrat napovedal, da bo prvi mandat za sestavo vlade podelil predsedniku SDS Janezu Janši. Če bi se izkazalo, da ima večino kakšna druga koalicija, pa sta se dogovorila, da se bo Janša odrekel mandatu.

Pahor pričakuje, da bo od vodij poslanskih skupin izvedel, ali Janša uživa zadostno podporo, da mu podeli mandat. Tega mu bo, kot je napovedal, zaupal tudi, če bi iz pogovorov z vodji poslanskih skupin izhajalo, da ni jasne predstave o tem, kdo utegne imeti večino.

V DZ ustanovljene že vse poslanske skupine

Večina poslanskih skupin se je uradno ustanovila že v petek oziroma torek, danes pa so to storili še poslanci Levice in Stranke Alenke Bratušek. Poslance Levice bo v tem mandatu vodil Matej T. Vatovec, njegova namestnica pa bo Nataša Sukič. Vodja poslanske skupine SAB je postal Marko Bandelli, njegov namestnik pa Andrej Rajh.

Sedaj bodo lahko stekli formalni pogovori vodij poslanskih skupin s predsednikom republike Borutom Pahorjem o mandatarskem kandidatu.

 

Ne spreglejte