Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
22. 7. 2014,
16.35

Osveženo pred

8 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Gurbanguli Berdimuhamedov Borut Pahor

Torek, 22. 7. 2014, 16.35

8 let, 1 mesec

Pahor v Turkmenistanu predvsem o krepitvi gospodarskega sodelovanja

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Predsednik republike Borut Pahor je s pogovori s predsednikom Turkmenistana Gurbangulijem Berdimuhamedovom danes začel svoj prvi uradni obisk v tej srednjeazijski državi.

Dogovorila sta se za več sodelovanja v okviru ZN in Ovseja ter se strinjala, da med državama obstaja veliko potencialov za povečanje gospodarskega sodelovanja.

Po sprejemu z vojaškimi častmi sta predsednika v pogovoru izmenjala stališča o ključnih aktualnih mednarodnopolitičnih temah, najpomembnejši vsebinski poudarek pa je bil namenjen okrepitvi gospodarskega sodelovanja med državama, so sporočili iz urada predsednika republike.

Kot so dodali, predsednika republike na dvodnevnem obisku spremljajo predstavniki šestih slovenskih podjetij (Krka, Iskratel, Gostol-Gopan, Duol, Riko, Comita), pa tudi minister za gospodarstvo Metod Dragonja, ki opravlja tekoče posle, ter predstavniki Gospodarske zbornice Slovenije.

"Veliko potencialov za povečanje gospodarskega sodelovanja" Predsednika Slovenije in Turkemistana sta v pogovoru potrdila, da med državama obstaja veliko potencialov za povečanje gospodarskega sodelovanja in se zavezala, da bosta do konca leta v Sloveniji organizirala prvo zasedanje mešane gospodarske komisije, ki jo bosta vodila zunanja ministra držav. Na njej bodo pregledali konkretne projekte sodelovanja in se dogovorili o načinih njihove izvedbe.

S tem namenom sta državi v okviru obiska podpisali sporazum o gospodarskem sodelovanju in memorandum o sodelovanju med zunanjima ministrstvoma. Protokol o sodelovanju sta podpisali tudi gospodarski zbornici Slovenije in Turkmenistana.

Predsednika sta v pogovoru posebno pozornost posvetila tudi energetski varnosti in učinkovitosti, ki sta ključen element odnosov med EU in Turkmenistanom.

Prvi uradni obisk predsednika je namenjen vzpostavitvi prijateljskih vezi Izmenjala sta tudi stališča o ključnih aktualnih mednarodnopolitičnih temah, predvsem o odnosih v regiji Srednje Azije. Dogovorila sta se za več sodelovanja v okviru Združenih narodov in Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi na področju vzpostavljanja miru, v boju proti terorizmu, organiziranemu kriminalu in prekupčevanju z drogami.

V uradu predsednika republike so ob tem še poudarili, da je prvi uradni obisk predsednika Pahorja namenjen vzpostavitvi prijateljskih vezi in poglobitvi političnih in gospodarskih odnosov med državama, zlasti z namenom iskanja možnosti za povečanje gospodarskega sodelovanja, predvsem na področju, telekomunikacij, visokih tehnologij, farmacije, transporta in turizma.

Gospodarsko sodelovanje med državama je zaenkrat skromno, vendar nenehno narašča in je v letu 2013 doseglo vrednost 12 milijonov evrov ter se glede na leto 2012 povečalo za 43 odstotkov. Pozitivni trend blagovne menjave se nadaljuje tudi letos. V prvih štirih mesecih letošnjega leta je izvoz v Turkmenistan dosegel 6,4 milijona evrov, kar je dvakrat več kot v enakem obdobju lani.

Ne spreglejte