Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
19. 2. 2008,
19.33

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Torek, 19. 2. 2008, 19.33

8 let

Petek: Delo urada za nadzor proračuna je jalovo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Komisija za nadzor javnih financ je na današnji seji obravnavala poročilo računskega sodišča o pravilnosti obračunavanja plač direktorja Komunalnega podjetja Velenje.

Obravnavali so tudi poročilo nadzornega odbora sklada za financiranje razgradnje Neka in poročilo Urada RS za nadzor proračuna. Delo slednjega je predsednik komisije Milan Petek (LDS) ocenil kot jalovo.

V pol leta zaključili 16 inšpekcijskih postopkov Urad za nadzor proračuna na ministrstvu za finance je po besedah državnega sekretarja na ministrstvu za finance Žige Lavriča v času od januarja do junija lani zaključil skupaj 16 inšpekcijskih postopkov. Inšpekcija je med drugim ugotovila napake v izračunih namenskih sredstev za odpravo nesorazmerij v plačah, kršitve predpisanih postopkov javnega naročanja, nejasno opredeljene avtorske pogodbe in nepravilnosti v finančnem poslovanju.

Predsednik komisije za nadzor javnih financ Milan Petek (LDS) je ob tem povedal, da je poročilo izkaz kilavega statusa urada na ministrstvu za finance, glede na velik obseg sredstev proračunskih porabnikov, ki bi jih bilo potrebno pregledati. Komisija je ugotovila, da obravnava poročila na seji DZ ni potrebna.

Direktorja Komunalnega podjetja Velenje rešila sprememba zakonodaje Člani komisije in vrhovni državni revizor Samo Jereb so bili ob točki, ki je obravnavala nepravilnosti, ki jih je ugotovilo računsko sodišče pri obračunavanju plače direktorju Komunalnega podjetja Velenje, sklepčni, da se je v času od odkritja nepravilnosti pa do današnje seje zakonodaja na tem področju nekoliko spremenila. Skupni organ sveta ustanovitelja javnega podjetja namreč nima več pristojnosti odločati o višini plače direktorja podjetja.

Člani komisije so zato pozvali župane občin Velenje, Šmartno ob Paki in Šoštanj, da komisiji v roku 60 dni sporočijo, če so občinski sveti sprejeli odlok o ustanovitvi skupnega organa sveta ustanovitelja Komunalnega podjetja Velenje.

Dopolnitev zakona o lokalni samoupravi Člani komisije so na seji tudi sprejeli sklep, v katerem pozivajo vlado, naj preuči možnost dopolnitve zakona o lokalni samoupravi, z natančnejšo opredelitvijo ustanovitve, pristojnosti, načina delovanja in odločanja skupnega ustanoviteljskega organa v primerih skupnih javnih podjetij. Vlada naj o tem poroča računskemu sodišču in komisiji v roku 60 dni.

Predsednik nadzornega odbora sklada za financiranje razgradnje Nuklearne elektrarne Krško (Nek) in za odlaganje radioaktivnih odpadkov Branko Kelemina je komisiji predstavil poročilo odbora za leto, v katerem je med drugim navedel, da je bilo s strani zavezanca vplačanih 7,97 milijona evrov. Odhodki so za omenjeno leto znašali 4,8 milijona evrov, od tega Agenciji za radioaktivne odpadke v višini dva milijona evrov, kot nadomestilo občinam Krško, Brežice in Sevnica pa 2,3 milijona evrov.

Ne spreglejte