Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
30. 6. 2023,
18.26

Osveženo pred

10 mesecev, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,60

Natisni članek

migranti Frontex Robert Golob Andrej Plenković

Petek, 30. 6. 2023, 18.26

10 mesecev, 1 teden

Plenković spet zavrnil idejo Roberta Goloba

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,60
Andrej Plenković | Andrej Plenković | Foto Guliverimage

Andrej Plenković

Foto: Guliverimage

Hrvaška pri varovanju lastnih meja ne potrebuje pomoči Frontexa, je danes ob robu vrha EU v Bruslju povedal hrvaški premier Andrej Plenković. S tem se je predsednik hrvaške vlade odzval na želje premierja Roberta Goloba, da bi na mejo med Hrvaško ter Bosno in Hercegovino napotili enote evropske agencije za mejno in obalno stražo.

Golob je idejo, ki jo Hrvaška že od prej vztrajno zavrača, pojasnil s tem, da bi z napotitvijo Frontexa pomagali ne samo Sloveniji kot tranzitni državi, pač pa tudi Italiji kot ciljni destinaciji in tudi Hrvaški, "ki je v resnici samo tranzitna država".

Hrvaški premier Plenković je danes v pogovoru z novinarji poudaril, da ima Hrvaška 6.500 lastnih policistov, ki varujejo zunanje meje Hrvaške in schengenskega prostora, poroča hrvaška tiskovna agencija Hina.

Kot je povedal, se je hrvaški notranji minister Davor Božinović sicer dogovoril o prihodu šestih svetovalcev Frontexa, ki bodo Hrvaški pomagali pri ustavljanju nezakonitih migracij, "a ne na način, da bi postavili policiste iz drugih držav članic na svoje meje", je pojasnil Plenković.

Slovenska policija je v prvih petih mesecih letos obravnavala 15.456 nezakonitih prehodov državne meje, kar je trikrat več kot v enakem obdobju lani. Dve tretjini vseh nedovoljenih prehodov meje v tem obdobju so zabeležili na območju novomeške policijske uprave, petino pa na območju koprske uprave. | Foto: Reuters Slovenska policija je v prvih petih mesecih letos obravnavala 15.456 nezakonitih prehodov državne meje, kar je trikrat več kot v enakem obdobju lani. Dve tretjini vseh nedovoljenih prehodov meje v tem obdobju so zabeležili na območju novomeške policijske uprave, petino pa na območju koprske uprave. Foto: Reuters

Premier Golob se je danes v Bruslju v razpravi o zunanjem vidiku migracij, ki med drugim vključuje sodelovanje s tretjimi državami in upravljanje zunanjih meja, zavzel za pospešitev sklepanja sporazumov z državami Zahodnega Balkana za napotitev enot Frontexa na njihove meje. Po njegovem mnenju bi moral Frontex migracijske tokove nadzorovati po celotni zahodnobalkanski poti.

 

Ne spreglejte