Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
12. 11. 2020,
13.53

Osveženo pred

3 leta, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,38

2

Natisni članek

skrajna desnica shod Poljska Varšava

Četrtek, 12. 11. 2020, 13.53

3 leta, 6 mesecev

Po izgredih nacionalistov v Varšavi pridržali več kot 300 ljudi

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,38

2

Shod v Varšavi | Na prepovedanem shodu nacionalistov in skrajnih desničarjev v Varšavi so izbruhnili izgredi. | Foto Reuters

Na prepovedanem shodu nacionalistov in skrajnih desničarjev v Varšavi so izbruhnili izgredi.

Foto: Reuters

Po izgredih, ki so v sredo izbruhnili na prepovedanem shodu nacionalistov in pripadnikov skrajne desnice ob dnevu neodvisnosti Poljske v Varšavi, je policija pridržala več kot 300 ljudi. Poškodbe je utrpelo 35 policistov, od katerih so morali trije v bolnišnico, je sporočila policija.

Kot so pojasnili na policiji, so v povezavi s kaznivimi dejanji aretirali 36 ljudi, še okoli 270 pa so jih iz preventivnih ukrepov začasno pridržali. Nekatere so izpustili takoj po tem, ko so preverili njihovo identiteto. Policisti so med posredovanjem tudi zasegli kos strelnega orožja in pirotehniko, je sporočil predstavnik policije v Varšavi. Pri večjem delu izgrednikov je šlo po njegovih besedah za nasilne nogometne huligane, poroča STA.

Več tisoč nacionalistov in skrajnih desničarjev na shodu v Varšavi

V sredo se je več tisoč poljskih nacionalistov in skrajnih desničarjev udeležilo shoda v središču poljske prestolnice. Na televizijskih posnetkih je bilo mogoče videti protestnike, kako prevračajo ovire in policiste obmetavajo s kamni in petardami. Eno od stanovanj na njihovi poti je zagorelo. Gasilci domnevajo, da so požar zanetila pirotehnična sredstva.

V sredo se je več tisoč poljskih nacionalistov in skrajnih desničarjev udeležilo shoda v središču poljske prestolnice. | Foto: Reuters V sredo se je več tisoč poljskih nacionalistov in skrajnih desničarjev udeležilo shoda v središču poljske prestolnice. Foto: Reuters

Liberalni župan mesta Rafal Trzaskowski je zaradi pandemije covi-19 sicer prepovedal letošnji shod ob državnem prazniku, s katerim se Poljaki spominjajo ponovne vzpostavitve poljske neodvisnosti po prvi svetovni vojni leta 1918. Tudi vlada je ljudi pozvala, naj se shoda ne udeležijo. Trenutno so na Poljskem v veljavi strogi ukrepi za zajezitev virusa, med drugim je prepovedano druženje več kot petih ljudi, poroča STA.

V Nemčiji obtožili 12 domnevnih desničarskih skrajnežev

Nemško zvezno tožilstvo je obtožilo 12 domnevnih desničarskih skrajnežev, osumljenih načrtovanja terorističnih napadov na politike, prosilce za azil in muslimane, so razkrili nemški obveščevalni viri. Enajst moških, ki so jih februarja prijeli v racijah po vsej Nemčiji, je obtoženih članstva v teroristični organizaciji, eden pa podpiranja teroristične skupine.

Tožilstvo je februarja sporočilo, da so glavni štirje osumljenci nameravali ustvariti razmere, podobne državljanski vojni z napadi na politike, prosilce za azil ter muslimane. Domnevno so ustanovili desničarsko teroristično organizacijo s ciljem destabilizirati in naposled strmoglaviti nemški demokratični red. Še osem osumljencev naj bi privolilo, da bodo to skupino finančno podpirali, oskrbovali z orožjem ali sodelovali v prihodnjih napadih.

Skupina naj bi napade načrtovala na rednih srečanjih, ki sta jih organizirala in usklajevala dva od glavnih osumljencev, Werner S. in Tony E. Osumljenci, gre za nemške državljane, so bili v rednem stiku prek aplikacij za sporočila. Nemške oblasti so na tamkajšnjo skrajno desnico postale pozorne po umoru konservativnega politika Walterja Lübckeja junija lani ter po napadu na sinagogo v mestu Halle oktobra lani. (STA)

Ne spreglejte