Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
7. 12. 2020,
7.24

Osveženo pred

3 leta, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,33

70

Natisni članek

Jože P. Damijan Janez Janša Janez Janša Franc Jurša DeSUS Karl Erjavec

Ponedeljek, 7. 12. 2020, 7.24

3 leta, 5 mesecev

Erjavec: Kot predsednik DeSUS ne želim sodelovati v vladi kot njen član #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,33

70

"Kot predsednik stranke ne nameravam sodelovati v vladi Janeza Janše. To sem mu tudi povedal, ko me je povabil na pogovor," je po sestankih z vodstvom stranke in poslanci pojasnil novi predsednik DeSUS Karl Erjavec. Predsednik vlade Janez Janša mu je sicer po kongresu že čestital.

Tomaž Gantar
Novice Gantar s pismom državljanom: Zelo tanka meja nas loči od roba prepada

Novi predsednik stranke DeSUS Karl Erjavec se je danes najprej udeležil sestanka z vodstvom stranke, nato pa še s poslansko skupino. Kot je dejal po sestankih, bo v kratkem sklical izvršni odbor stranke, pred tem pa bo potekalo še eno srečanje vodstva s poslansko skupino. "Glede na aktualne politične razmere potrebujemo nadaljevanje pogovora. Očitno bo treba sprejeti določene odločitve," je dejal.

Noče sodelovati v vladi Janeza Janše

"Kot predsednik stranke ne nameravam sodelovati v vladi Janeza Janše. To sem mu tudi povedal, ko me je povabil na pogovor," je pojasnil Erjavec. Pojasnil je, da je dvakrat že sodeloval v njegovih vladah, tretjič si tega ne želi. Na vprašanje, kaj je na to rekel predsednik vlade Janša, je Erjavec odgovoril, da je DeSUS koalicijski partner in odločili so se, da v njej ne bo sodeloval. Erjavec ne vidi potrebe, da bi moral biti tudi sam v vladi. Bo pa kot predsednik stranke sodeloval na sestankih koalicijskih strank. 

Dodal je, da je trenutna situacija v Sloveniji zelo resna, da so številke skrb vzbujajoče. "Naš minister za zdravje Tomaž Gantar se izjemno trudi, da bi pomagal reševati to situacijo. Vemo, da delamo nekaj narobe, da se številke ne znižujejo," je dodal. Kar zadeva koalicijske zahteve, v DeSUS po besedah Erjavca nimajo večjih pripomb, imajo pa nekaj težav z drugimi zadevami, s katerimi je javnost seznanjena.

Karl Erjavec
Novice Karl Erjavec je novi predsednik DeSUS #video

Ni se vrnil, da bi bil minister

Ponovil je, da se v politiko ni vrnil, da bi bil ponovno minister, ampak zato, ker želi, da je stranka DeSUS še parlamentarna stranka. Po njegovih besedah bi bilo škoda, da upokojenci in drugi v državnem zboru ne bi imeli svojega zastopnika. Minister za zdravje Gantar iz vrst razume Erjavčevo odločitev in glede tega nima zadržka, je Gantar povedal v izjavi v DZ.

Kam se bo po prihodu Erjavca nagnila stranka?

Erjavec je v soboto ponovno prevzel vodenje DeSUS. Rezultat kongresa stranke je pomemben tudi v luči širšega političnega dogajanja. Nekateri ugibajo, da bi lahko Erjavec stranko popeljal iz vlade Janeza Janše, s tem pa bi se povečala tudi možnost za oblikovanje nove večine s Koalicijo ustavnega loka (KUL), ki jo vodi Jože P. Damijan

Erjavec je v soboto poudaril, da neuradnih pogovorov z drugimi političnimi strankami ne bo komentiral, dodal pa, da se je vseh udeležil zato, ker je bil nanje povabljen. Že pred kongresom se je namreč sestal tako s premierjem Janšo kot vodilnim pobudnikom KUL Jožetom P. Damijanom ter tudi z vodstvom SMC, navaja STA. Prepričan je, da bodo odločitve stranke enotne, kakšne bodo, pa je stvar razprave in ocene vseh akterjev DeSUS. Stranka je bila državotvorna in takšna bo tudi ostala, je napovedal. Poslanci DeSUS so sicer že povedali, da na vrat na nos ne bodo zapuščali koalicije.

Odločali se bodo na podlagi rezultatov

O nadaljnjih korakih stranke je v oddaji Politično s Tanjo Gobec včeraj na TV Slovenija spregovoril tudi vodja poslanske skupine DeSUS Franc Jurša. Na novinarsko vprašanje, kdaj bodo v DeSUS sprejeli odločitev, ali bodo nadaljevali delo v vladi ali se pridružili opoziciji, je Jurša odgovoril, da to terja čas in da so za to potrebni določeni postopki. 

Franc Jurša | Foto: STA , Foto: STA ,

"Mi imamo določene izkušnje tudi s prejšnjo koalicijo in tudi imamo določene izkušnje s sedanjo koalicijo in seveda na osnovi rezultatov, ki smo jih dosegli tako v eni kakor tudi drugi, se bo članstvo seveda tudi potem odločilo, kje bomo sedaj, v prihodnosti," je povedal.

S petimi poslanci bi bil Erjavec težko mandatar

V medijih se je zadnje čase tudi ugibalo o tem, ali bi lahko Erjavca in stranko v novo koalicijo privabili z mandatarstvom, ki bi ga prevzel predsednik DeSUS. Erjavec teh informacij ni hotel komentirati, za Damijana pa je ta možnost sprejemljiva. A Jurša pravi, da z Erjavcem o tem nista govorila. "Osebno mislim, da je s petimi poslanci, če bi šli seveda vsi v to koalicijo KUL, zelo težko biti oziroma sploh nemogoče biti mandatar," je dejal vodja poslancev DeSUS.

Jurša pravi, da je vse mogoče

Na vprašanje, koliko je sploh možnosti, da bi stranka DeSUS zapustila aktualno koalicijo in se pridružila novi, je Jurša odgovoril, da so možnosti deljene (50/50).

Karl Erjavec
Novice Kongres DeSUS: odkrili naj bi več ponarejenih glasovnic

Jurša je pritrdil vprašanju novinarke, da jih v trenutni koaliciji motijo poslane depeše v tujino, dogajanje okoli Madžarske in Poljske ter ustavitev financiranja STA. "Če vsega tega ne bi bilo, kot ste vi našteli, in bi mi šteli samo tisto, kaj smo realizirali iz programa, našega programa in seveda tudi iz koalicijske pogodbe, potem bi lahko zelo uspešno ocenjevali to sodelovanje znotraj vlade," je pojasnil Jurša.

Ne spreglejte