Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
22. 12. 2022,
12.52

Osveženo pred

1 leto, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,28

66

Natisni članek

Klemen Boštjančič Luka Mesec Asta Vrečko seja vlada

Četrtek, 22. 12. 2022, 12.52

1 leto, 4 mesece

Mesec: Minimalna plača se bo povečala za sto evrov neto mesečno #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,28

66

"Imam dobre novice. Minimalna plača se bo glede na trende, ki se kažejo v gospodarstvu, v naslednjem letu povečala za sto evrov neto mesečno. Gre za najvišji skok v zadnjem desetletju minimalne plače," je na konferenci po seji vlade povedal minister za delo Luka Mesec. Trenutno je minimalna plača pri nekaj več kot 778 evrov neto.

Kot je pojasnil Mesec, zvišanje minimalne plače za okoli sto evrov neto predstavlja seštevek treh učinkov: minimalnih življenjskih stroškov, ki so bili oktobra izračunani prvič po petih letih, letne inflacije, ki bo sicer za december znana šele v januarju, in davčne zakonodaje. V zvezi s slednjo še ni povsem jasno, katera novela zakona o dohodnini bo veljala s 1. januarjem – tista, ki jo je sprejela vlada Janeza Janše, ali tista, ki jo je potrdila vlada Roberta Goloba, a še obstaja možnost pobude za naknadni zakonodajni referendum o njej.

Z dvigom minimalne plače želijo pomagati predvsem revnim gospodinjstvom

Mesec je v zvezi z novelo te vlade spomnil, da zvišuje splošno olajšavo na 5.000 evrov letno, dviguje pa se tudi dodatna splošna olajšava za najnižje dohodke. Del dviga minimalne plače za 100 evrov bo tako tudi učinek višjih neto dohodkov zaradi dviga splošne olajšave.

Zvišanje minimalne plače za 100 evrov neto je po njegovih besedah pomembno, "ker je jasno, da inflacija ni prizadela vseh enako". Splošna letna inflacija je bila po zadnjih podatkih statističnega urada 10-odstotna, a so se dobrine, kot so hrana in energenti, podražile za 19 odstotkov, je povedal. Prav te podražitve najbolj prizadenejo revna gospodinjstva, je opozoril. Z napovedanim zvišanjem minimalne plače želijo "pomagati predvsem revnim zaposlenim, revnim gospodinjstvom, tistim, ki gredo najtežje čez mesec, tistim, ki jih je inflacija najbolj prizadela", je sklenil.

Zvišanje minimalne plače za 100 evrov neto so pričakovali tudi v sindikatih.

Elesu 170 milijonov evrov državne pomoči

Vlada je danes sklenila, da še pred koncem leta v sistemskega operaterja prenosnega elektroenergetskega omrežja Eles vplača 170 milijonov evrov. S tem bo lahko družba normalno opravljala nakupe električne energije za pokrivanje izgub v omrežju, nastalih v letu 2023.

Finančni minister Klemen Boštjančič je na novinarski konferenci po seji vlade pojasnil, da Eles zaradi šibke likvidnostne situacije nima možnosti pridobiti potrebnih sredstev v zahtevanem obsegu in času pri finančnih institucijah. Dodatna finančna sredstva tako potrebuje s strani ustanovitelja, je dodal.

Ugotovil je, da je trg z električno energijo v trenutni energetski krizi izjemno volatilen. Zato se zasleduje namen, da Eles izkoristi trenutne ugodne razmere, da se čim prej pokrije čim večji delež celotnega portfelja potrebne električne energije za prenosno in distribucijsko omrežje za leto 2023 ter sorazmeren delež tudi za naslednja leta, je dejal minister.

Pred kratkim je država na podoben način že priskočila na pomoč Holdingu Slovenske elektrarne (HSE). Če ne bo novih pretresov, bodo lahko sredstva vrnjena v naslednjih dveh letih, pričakuje Boštjančič.

Spomnil je še na zakon, ki ga je DZ sprejel septembra in ki z namenom cenovnega ščitenja proizvodnje električne energije ter varnega in stabilnega poslovanja trem energetskim podjetjem - HSE, Gen energiji in Geoplinu - omogoča poroštva za posojila, ki jih najamejo za dostop do likvidnosti za trgovanje z elektriko in nakup plina izven EU. Glavni cilj zakona je zagotavljanje zanesljive oskrbe končnih odjemalcev električne energije in zemeljskega plina v Sloveniji, je dejal minister.

Zoran Janković
Novice Janković v novem mandatu računa na sodelovanje z vlado
STA, Slovenska tiskovna agencija. STAnje je resno. ZaobSTAnek.si
Novice Vlada odpravila sporno uredbo o financiranju STA #video
Bencin. Gorivo. Fosilna goriva. Dizel. Bencinski servis. Petrol. OMW. Energetika.
Novice Vlada še brez odločitve o morebitnem nadomestilu trgovcem zaradi spomladanske omejitve cen goriv
Ne spreglejte