Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
21. 11. 2013,
9.15

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Četrtek, 21. 11. 2013, 9.15

8 let

Po Stepišniku rekonstrukcija vlade?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Padel je še drugi minister. Po "petdnevnem ministru" Igorju Maherju se je moral posloviti tudi gospodarski minister Stanko Stepišnik. Vzorec mehčanja sprva samozavestnih ministrov je bil podoben.

Igor Maher, Stanko Stepišnik, Gašpar Gašpar Mišič. Tri kadrovske zgodbe vladne koalicije, ki imajo marsikaj skupnega. Recimo to, da so bili vsi trije akterji sveto prepričani o svoji sposobnosti za opravljanje javne funkcije oziroma vodenje državnega podjetja. Ali pa to, da vsi trije ostajajo v igri, a na različnih položajih.

Lekcija kapitana Gašparja Mišiča Najbolj samozavestni Gašpar Mišič se še vedno drži nad morsko gladino v Luki Koper, čeprav je bil dva meseca pod močnim političnim in medijskim pritiskom, kar je Pozitivni Sloveniji sklestilo javnomnenjski rating. Stranko predsednice vlade Alenke Bratušek je ta primer očitno naučil vsaj nečesa – čim prej zmanjšaj politično škodo.

Prostovoljni odstop prinese nadzorniško funkcijo To lekcijo je pred tem vzela Državljanska lista Gregorja Viranta, ki je črnograditelja Maherja branil le pet dni, potem pa je infrastrukturni minister, ki je pred tem prisegal, da ne bo odstopil, "prostovoljno" umaknil. A je pozneje za nagrado postal nadzornik Elesa.

Ups, nekaj je narobe s poslovnim modelom Stanko Stepišnik je potreboval malo več "spodbude", vse se je končalo v slabem mesecu dni. Ko je pred dnevi postalo jasno, da bo njegova Emo Orodjarna nadaljevala poslovni model, ki vključuje tudi kandidiranje za državna sredstva gospodarskega ministrstva, je Bratuškova morala ukrepati.

Ko Goran doda svoje, je konec Čeprav je Stepišnik še kar vztrajal, da ne bo odstopil, je ponedeljkov televizijski nastop premierke, ko je Stepišnika okrcala, da ji ni povedal resnice glede prijave Ema Orodjarne na nov razpis, nakazal, da bo moral minister pomahati v slovo. Ko je svoje dodala protikorupcijska komisija Gorana Klemenčiča, je postalo jasno – Stepišnik bo moral "prostovoljno" oditi.

Poslovilni nastop bodočega poslanca Njegov poslovilni nastop v vlogi ministra je privabil marsikateri nasmešek. Najprej je potreboval šest minut, ki jih je zapolnil s predavanjem o uspešnosti Emo Orodjarne in razlogih za vstop v politiko, preden je povedal bistvo – da odstopa. Nato je razveselil z informacijo, da se vrača v poslanske klopi, čeprav je neposredno pred tem bentil nad neučinkovitostjo politike. Zaradi dejstva, da se vrača med poslance, bi lahko imela PS dodatne javnomnenjske težave.

Kaj je to politična kultura Iz včerajšnjega nastopa premierke velja zabeležiti dva poudarka. Trepljanje po ramenih Stepišnika, da ni storil nič nezakonitega, ni bilo ravno prepričljivo, saj je jasno, da ne gre za vprašanje zakonitosti, ampak politične kulture. Bolj zanimive so bile besede, da naj standarde, ki naj bi jih z odstopom postavil Stepišnik, spoštujejo tudi tisti, ki so ministra v zadnjih dneh obtoževali.

Kdor se zadnji smeje … Dogajanje v prihodnjih tednih bo pokazalo, ali je to napoved rekonstrukcije vlade, o kateri v zadnjem času ugibajo mediji. Virant, predsednik SD Igor Lukšič in predsednik DeSUS Karl Erjavec so namreč v zadnjih dneh z veseljem "tolkli" po lahki tarči Stepišniku, kar je prineslo tudi kakšno javnomnenjsko točko. A mogoče je, da bo morala kakšna kadrovska žrtev pasti tudi v preostalih treh koalicijskih strankah.

Ne spreglejte