Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
5. 9. 2014,
11.50

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

podjetništvo

Petek, 5. 9. 2014, 11.50

8 let

Podjetniki bodo dijake učili podjetnosti

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Mladi imajo dovolj znanja, a ga ne znajo prodati. Manjka jim veščin podjetnosti. Teh pa se lahko naučijo le od podjetnikov.

Ker službe že dolgo ne padajo več z neba, razmere od mladih zahtevajo vse več iznajdljivosti in kreativnosti. Za to pa potrebujejo ustrezno znanje, ki pa ga v izobraževalnem sistemu ni. Oziroma obstaja, a samo na papirju, vendar še to le za del sistema.

Gre za znanja, veščine in kompetence, ki bodo mlade naučile, kako biti podjeten. Podjetnost ni pomembna le za tiste, ki bi se odločili iti po samostojni poti podjetništva, temveč za vse, saj razmere na trgu dela tudi od iskalcev zaposlitve zahtevajo, da vedo, kaj želijo in kako bodo to uresničili, poudarja Slavica Černoša, vodja sektorja za srednje šolstvo na ministrstvu za izobraževanje.

Mlade želijo čim prej naučiti podjetnega mišljenja S tem ciljem je danes stekel enoletni pilotni program spodbujanja podjetnosti v vzgoji in izobraževanju z namenom razvoja podjetništva med mladimi Vrata odpiram sam. Program bo dijake naučil podjetnega razmišljanja, od tega, kako najti pravo idejo, kje so priložnosti, do tega, kako jo začeti uresničevati in jo predstaviti strankam in spraviti v promet.

Kot je ob predstavitvi projekta pojasnila Barbara Bregar Mrzlikar, direktorica podjetniškega centra CEED Slovenija, bodo dijaki po končanem programu bogatejši tako za podjetniške veščine kot za osebnostne in socialne kompetence – med drugim, kako pravilno poslušati, postavljati vprašanja, razmišljati, si ustvariti socialno mrežo in sodelovati v skupini.

Projekt je zasnovan tako, da bodo dijaki delali na konkretnih projektih in tako ne bodo dobili zgolj teoretičnega znanja, temveč bodo delali predvsem na praksi.

Ko učitelji niso podjetni, priskočijo podjetniki Te vsebine sicer niso nič novega in v srednješolskem učnem načrtu že obstajajo, vendar učitelji nimajo pravega znanja, kako mlade naučiti podjetnosti. Pilotni projekt je tako v osnovi namenjen izobraževanju učiteljev, navaja Černoša.

V pilotni projekt bo tako v treh šolskih centrih – na Ptuju, v Naklem in Novem mestu – vključenih 30 podjetnikov, ki bodo svoje znanje in izkušnje delili s 30 učitelji. Ti pa bodo potem te prakse prenašali na dijake.

Vsak učitelj bo imel po dva dijaka. 60 dijakov bo to znanje osvajalo v okviru četrtega maturitetnega predmeta, kjer bo v celotnem šolskem letu projekt izveden od ideje do izdelka.

Brez podjetnosti v prihodnosti ne bo šlo več Širši namen projekta je, da bi med starše, učitelje in splošno družbo vnesli več zavedanja o nujnem pomenu podjetnosti, ki je osnova za kakršnokoli podjetništvo, pa tudi vse bolj pomembna kompetenca pri zaposlovanju.

"Upam, da bo ta projekt vzbudil vsaj malo razmišljanja o tem, kako pomembna je podjetnost in da to nekaj ni nekaj negativnega, saj o tem danes je negativno mišljenje. To je treba privzgojiti, treba je dati vedeti ne samo otrokom, temveč tudi staršem," je poudarila Černoševa.

Po besedah direktorja urada za razvoj izobraževanja Aleša Ojsterška si želijo, če bo pilotni projekt uspel, da bi bile v prihodnje takšne vsebine del vseh srednjih šol, tudi gimnazij, vendar je ravno pri teh za zdaj najmanj posluha za to.

Ne spreglejte