Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
1. 12. 2022,
9.43

Osveženo pred

1 leto, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,74

Natisni članek

globa prepoved policija promet promet nevarna vožnja vreme burja

Četrtek, 1. 12. 2022, 9.43

1 leto, 5 mesecev

Policija: Burja je lahko izredno nevarna, sunki do sto kilometrov na uro tudi danes

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,74
burja, neurje, tovornjak, veter | Ker številni vozniki, predvsem tovornih vozil, prepovedi vožnje ob močni burji niso upoštevali, bodo plačali kazen. | Foto STA

Ker številni vozniki, predvsem tovornih vozil, prepovedi vožnje ob močni burji niso upoštevali, bodo plačali kazen.

Foto: STA

Zaradi močne burje na Severnem Primorskem so v sredo omejili promet na hitri cesti H4 (med Nanosom in Selom) in tudi ponekod po regionalnih cestah (Razdrto-Podnanos-Manče-Vipava) v Vipavski dolini. A kljub prepovedi vožnje so vremenske razmere presenetile marsikaterega voznika, so sporočili z novogoriške policijske uprave (PU). Globa za prekršek ni majhna, samo včeraj pa so skupaj izvedli 42 ukrepov. 

burja, opozorilo | Foto: Arso Foto: Arso Omejitve v prometu zaradi vetrovnih razmer so v sredo veljale predvsem za tovorni promet, saj je tovornjakom zaradi višine grozila večja nevarnost, da jih močni sunki vetra prevrnejo.

"Dejstvo je, da bočni veter vpliva zlasti na večja vozila oz. na vozila z večjimi bočnimi površinami z večjo maso, kot so tovorna vozila, avtobusi in vozila s ponjavami, moč vetra pa se stopnjuje tudi s hitrostjo motornih vozil," so poudarili pri PU Nova Gorica. 

Zmanjšajte hitrost, sunki burje razmetavajo predmete 

Neupoštevanje omejitev prometa ima namreč lahko zelo hude posledice, zato udeležencem v cestnem prometu za vožnjo v času močne burje med drugim svetujejo, da zmanjšajo hitrost vožnje in vozijo še bolj previdno kot sicer, prav tako je priporočena večja varnostna razdalja med vozili, saj vas lahko med vožnjo presenetijo različni predmeti zaradi sunkov burje, med vožnjo naj bodo vozniki vedno zbrani, prav tako naj se poskušajo izogibati prehitevanju, saj močan sunek burje lahko zaobjame tako prehitevajoče kot tudi prehitevano vozilo, voznike še opozarjajo policisti. 

Policisti Postaje prometne policije Nova Gorica so v sredo ves dan in do četrtkovega zgodnjega jutra na omenjenem območju v času močne burje izvedli nujne ukrepe za večjo varnost v prometu z namenom preprečevanja prometnih nesreč.

"Kljub temu pa številni vozniki tovornih vozil ob močni burji prepovedi niso upoštevali, zato jih je doletela globa. Prometni policisti so zaradi neupoštevanja zapore ceste oz. prepovedi vožnje v času močne burje (kršitev določil 28.a člena Zakona o pravilih cestnega prometa) ukrepali zoper 21 voznikov tovornih vozil in jim izdali plačilne naloge, prav tako so ukrepali zoper 20 pravnih oseb (gospodarske družbe). Skupno so izvedli 42 ukrepov," so še navedli pri policiji. 

Predpisana globa skladno z določili Zakona o pravilih cestnega prometa (vremenske razmere, 28.a člen ZPrCP) zaradi neupoštevanja zapore posamezne ceste je 200 evrov za voznika tovornjaka in 1.000 evrov za pravno osebo.

Močna burja tudi v četrtek 

Tudi danes na omenjenem območju piha močna burja in so izvedeni določeni ukrepi za omejitev prometa.

Prav tako policisti PU Nova Gorica izvajajo nujne ukrepe v času burje za večjo prometno varnost z namenom preprečevanja prometnih nesreč in preverjajo, ali vozniki upoštevajo omejitve prometa zaradi nastalih vremenskih razmer (vremenske razmere – prepoved vožnje zaradi burje).

Ne spreglejte