Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
18. 11. 2017,
9.24

Osveženo pred

6 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

36

Natisni članek

Aleš Primc Luka Mesec Bojan Požar Blaž Vodopivec Miro Cerar Bojan Dobovšek

Sobota, 18. 11. 2017, 9.24

6 let, 5 mesecev

Dobovšek predsednik Dobre države, koga je pritegnil v novo stranko? #foto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

36

Ustanovni kongres stranke Dobra država, Vrhnika, 18.11.2017 | Foto STA

Foto: STA

Na vrhniškem ustanovnem kongresu stranke Dobra država se je zbralo med 150 in 200 ljudi, za prvega predsednika stranke pa je bil izvoljen poslanec Bojan Dobovšek. Pred parlamentarnimi volitvami prihodnje leto naj bi se današnjim 86 strankam v registru političnih strank pridružili še (vsaj) stranka Prstan Blaža Vodopivca ter Lista Andreja Čuša in Zeleni Slovenije.

Dobro državo, ki ima pravkar na Vrhniki ustanovni kongres, bo vodil njen idejni vodja in poslanec Bojan Dobovšek. Število in imena ustanovnih članov za zdaj niso znana. Na ustanovnem kongresu se je po poročanju STA zbralo okoli 150 udeležencev. Po navedbah organizatorjev je na kongresu sodelovalo prek 200 udeležencev.

Snovali so SMC, zdaj poskušajo z Dobro državo

Peter Jamnikar, ki velja za idejnega očeta SMC, je danes svetovalec Bojana Dobovška v DZ, zdaj pa skupaj z njim postavlja tudi Dobro državo. | Foto: Mediaspeed Peter Jamnikar, ki velja za idejnega očeta SMC, je danes svetovalec Bojana Dobovška v DZ, zdaj pa skupaj z njim postavlja tudi Dobro državo. Foto: Mediaspeed Poleg Dobovška in njegovega strokovnega sodelavca v DZ Petra Jamnikarja naj bi se v stranko vključilo še nekaj ljudi, ki so leta 2014 snovali SMC.

Med udeleženci današnjega kongresa so po poročanju STA nekdanji veleposlanik Vojko Volk, nekdanji minister za finance in predsednik uprave Save Re Zvonko Ivanušič ter geograf in sociolog Zoran Kus.

Udeležence je pozdravil tudi župan Vrhnike Stojan Jakin in izrazil zadovoljstvo, da se nova stranka, ki bo mogoče delovala drugače kot druge, ustanavlja na Vrhniki. Stranki je zaželel vse dobro.

Ureditev proračuna in zajezitev korupcije

"V Sloveniji je treba nekaj spremeniti, zapihati mora nov veter in prepihati to Šentflorjansko dolino," je uvodoma udeležence kongresa nagovoril Dobovšek. Dodal je, da je prvi korak ustanovitev stranke.

Kot osnovo programa stranke je izpostavil svojo knjigo Peta veja oblasti, saj so na tej podlagi s pomočjo programskih skupin in mnenj, ki so jih zbirali po Sloveniji, snovali programske točke. Dokument je živ in se spreminja, je povedal Dobovšek ter povabil k nadaljnjem sodelovanju pri nadgrajevanju dokumenta.

Dobra država je odgovor na ugrabljeno državo, ki se zdaj ne upravlja v dobro ljudi, je pojasnil Dobovšek in povedal, da je program analiziral težave. Med njimi so korupcija in finančni tokovi. Prav je, da postavimo pravno državo, je dejal in presodil, da je ta zdaj fluidna. Nadzor finančnih tokov, ureditev proračuna, zeleno gospodarstvo in domoljubje je Dobovšek naštel med pomembnimi točkami programa. Poskrbeti je treba tudi za mlade in upokojence, je poudaril Dobovšek ter kot eno bistvenih točk programa izpostavil zajezitev korupcije.

"Drugačni smo od SMC"

Po izvolitvi za predsednika je dejal, da stranka presega klasične delitve, da se bo borila proti korupciji in končala tranzicijo. "Slovenijo lahko popeljemo v prvo ligo evropskih držav," je prepričan Dobovšek. Stranka se bo po njegovih besedah borila proti korupciji in neformalni ekonomiji. "Ustavili bomo finančne tokove, ki odtekajo v tujino," je napovedal.

Poudaril je, da so ustanovljeni na drugačni platformi kot SMC, v kateri je začel svojo politično pot, saj so stranko gradili od spodaj navzgor in je veliko ljudi sodelovalo pri programu. Ob tem je poudaril tudi gradnjo programa in delovanje stranke na lokalnem nivoju.

Tranzicija, ki se je začela leta 1991, po Dobovškovem mnenju ni bila nikoli končana in stare strukture še vedno obvladujejo Slovenijo, največja podjetja v državni lasti in finančne institucije. "To je treba presekati, in sicer z ljudmi, ki jih bomo kadrovali po kakovostnih načelih in imajo kariero, transparentno bomo tudi nadzorovali finance," je zagotovil.  

Brez volilnih napovedi

Na koliko odstotkov merijo na parlamentarnih volitvah, pa ni želel napovedati. "Več kot bomo dosegli, lažje bomo uresničili svoj program," je dejal.

Tudi povezovali se bodo po njegovih navedbah s tistimi strankami, ki bodo programsko sorodne in s katerimi bodo lahko dosegli pomembne projekte za Slovenijo.


Preberite še:

Nove stranke: kaj prinašajo v politični prostor, komu bodo kradle, kateri lahko uspe?

Drugi strankarski poskus za Dobovška

"Če res meni, da so za nami lobiji, je to pač njegova predstava. Če res tako govori, če o tem morebiti komu predava, če meni, da sem ga pri čem razočaral in da stranka ni prava, potem me res preseneča, zakaj ostaja član naše poslanske skupine," je o Dobovških kritikah dela SMC februarja 2015 za Siol.net dejal Miro Cerar. Julija istega leta je Dobovšek izstopil in danes je v opoziciji. | Foto: STA , "Če res meni, da so za nami lobiji, je to pač njegova predstava. Če res tako govori, če o tem morebiti komu predava, če meni, da sem ga pri čem razočaral in da stranka ni prava, potem me res preseneča, zakaj ostaja član naše poslanske skupine," je o Dobovških kritikah dela SMC februarja 2015 za Siol.net dejal Miro Cerar. Julija istega leta je Dobovšek izstopil in danes je v opoziciji. Foto: STA , Bojan Dobovšek, ki je od leta 1992 do leta 2014 deloval kot profesor kriminologije na fakulteti za varnostne vede mariborske univerze, je bil junija 2014 med ustanovnimi člani Stranke Mira Cerarja (ta se je kasneje preimenovala v Stranko modernega centra).

Mesec dni kasneje je bil izvoljen za poslanca stranke v državnem zboru, a se je s stranko hitro razšel. Izstopil je že septembra 2014, a ostal član poslanske skupine, kjer pa je kritiziral delo in razmere v stranki. Opozarjal je na težave pri kadrovanju in nadzoru finančnih tokov.

"Če res meni, da so za nami lobiji, je to pač njegova predstava. Če res tako govori, če o tem morebiti komu predava, če meni, da sem ga pri čem razočaral in da stranka ni prava, potem me res preseneča, zakaj ostaja član naše poslanske skupine," je o Dobovških kritikah dela SMC februarja 2015 v intervjuju za Siol.net dejal Cerar. Julija istega leta je Dobovšek izstopil še iz poslanske skupine. Zdaj vodi poslansko skupino nepovezanih poslancev.

Pet strank v treh letih

V političnem registru strank je danes 86 vpisov. Od zadnjih lokalnih volitev, ki so potekale oktobra 2014, so nastale Socialistična partija Slovenije, Socialna stranka Srbov Slovenije, Rešimo Slovenijo elite in tajkunov, Glas za otroke in družine, zadnji vpis pa je pravzaprav le formalnost. Gre za opozicijsko Levico Luke Mesca, ki je nastala na junijskem združitvenem kongresu Iniciative za demokratični socializem (IDS) in Gibanja za trajnostni razvoj Slovenije (Trs).

Po novem letu naj bi, kot smo napovedali že v članku Nove stranke: kaj prinašajo v politični prostor, komu bodo kradle, kateri lahko uspe?, zaživeli še stranka Prstan, katere prvi obraz je Blaž Vodopivec, in stranka Andreja Čuša. Lista nekdanjega poslanca SDS Čuša, ki je maja lani izstopil iz opozicijske stranke, naj bi na parlamentarnih volitvah prihodnje leto nastopila skupaj z Zelenimi Slovenije (te vodi poslančev oče Vlado Čuš). Na volitve naj bi odšli z imenom Lista Andreja Čuša in Zeleni Slovenije.

Široka paleta novincev

Predvolilno dogajanje bo pestro, napoveduje Andraž Zorko iz agencije Valicon. | Foto: Ana Kovač Predvolilno dogajanje bo pestro, napoveduje Andraž Zorko iz agencije Valicon. Foto: Ana Kovač Na volitvah prihodnje leto bomo verjetno priča svojevrstnemu paradoksu. Udeležba bi bila lahko najnižja, ponudba pa največja do zdaj, je že po predsedniških volitvah prejšnjo nedeljo za Siol.net dejal Andraž Zorko, ustanovitelj in partner agencije za javnomnenjske raziskave Valicon. 

Na vprašanje, ali lahko morda dosežek kamniškega župana Marjana Šarca, ki je na predsedniških volitvah dihal za vrat staremu novemu predsedniku Borutu Pahorju, privabi še več tako imenovanih novih obrazov, je Zorko odgovoril, da se je že do danes oblikovala široka paleta že omenjenih političnih novincev. Sam pričakuje, da bo na pogorišču Združene levice nastalo še kaj novega, svojo stranko je napovedal tudi Bojan Požar. Ta je letos poleti predstavil gibanje Druga priložnost.

Za svojo stranko 200 somišljenikov

volišče, volitve, volivci, volilni listič, predsedniške volitve, glasovnica | Foto: Ana Kovač Foto: Ana Kovač Pogoj za ustanovitev stranke je, da se zbere najmanj 200 polnoletnih državljank in državljanov Republike Slovenije, ki podpišejo izjavo o ustanovitvi stranke. Ustanovitelj stranke ne sme biti oseba, ki ji je odvzeta poslovna sposobnost.

Stranko je nato treba registrirati pri ministrstvu za notranje zadeve, ki poleg vloge zahteva:

  • najmanj 200 ustanovnih izjav, overjenih pri notarju ali upravni enoti,
  • statut stranke v obliki akta, z žigom in s podpisom zastopnika stranke (statut med drugim določi ime, kratico, znak in sedež stranke, njeno organiziranost, pravice in dolžnosti članstva),
  • program stranke, ki ga je podpisal zastopnik stranke,
  • zapisnik ustanovnega zbora oziroma sestanka ali kongresa z navedbo izvoljenih organov stranke in zastopnika stranke,
  • grafično upodobitev znaka stranke (v barvni tehniki z legendo barv),
  • podatke o bivališču, državljanstvu zastopnika stranke, če ta nima stalnega prebivališča v Sloveniji. 
Ne spreglejte