Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
18. 4. 2024,
7.18

Osveženo pred

1 teden, 5 dni

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,78

Natisni članek

gasilci Ljubljana kopališče Ilirija požar

Četrtek, 18. 4. 2024, 7.18

1 teden, 5 dni

Ponoči izbruhnil požar na Iliriji in na petih lokacijah v Šiški. Je bil na delu požigalec? #foto #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,78

Na gradbišču novega športnega centra Ilirija v Ljubljani je okoli 3. ure zjutraj izbruhnil požar. Ogenj je vidno poškodoval povsem novo stavbo, v kateri bo med drugim pokrit olimpijski bazen. Po prvih ugotovitvah kriminalistov je požar na gradbenem materialu, ki se je razširil na objekt, zanetil neznani storilec. Policija preiskuje, ali je požar na Iliriji povezan z več požari, ki so jih policisti danes ponoči obravnavali na območju Šiške.

Kriminalisti so opravili ogled kraja požara na Iliriji in ugotovili, da je požar zanetil za zdaj še neznani storilec. Požar se je z gradbenega materiala razširil na objekt in povzročil večjo materialno škodo, so sporočili s Policijske uprave Ljubljana. 

V Šiški na petih lokacijah zagoreli smetnjaki

"Intenzivna kriminalistična preiskava in zbiranje obvestil še vedno potekata in sta usmerjena tako v izsleditev za zdaj še neznanega storilca ali storilcev kot v morebitno medsebojno povezanost z drugimi požari na območju Šiške. Danes ponoči so namreč ljubljanski policisti tudi na območju Šiške obravnavali več požarov, in sicer so na petih lokacijah zagoreli smetnjaki. Gasilci so požare pogasili, policisti pa so opravili ogled kraja. 

Na policiji pojasnjujejo, da požar uniči večino sledov kaznivega dejanja, zato je preiskava tovrstnih kaznivih dejanj zahtevna in lahko traja dalj časa. Aktivnosti policije, zbiranje obvestil in pridobivanje informacij, pregledi posnetkov nadzornih kamer kot tudi prisotnost policistov na terenu so usmerjeni k odkritju in prijetju storilca.  

"Za uspešno preiskavo kaznivih dejanj so poleg temeljitega dela potrebne tudi kakovostne prve informacije s krajev kaznivih dejanj, pravočasno naznanjanje sumov ter trezno ravnanje oškodovancev in drugih, ki naj do prihoda policistov, razen če je ogroženo življenje ali premoženje večje vrednosti, tudi ničesar ne prijemajo ali premikajo, da se ne bi poškodovale ali uničile sledi, ki bi lahko pripeljale do odkritja storilca kaznivega dejanja. Vsak uničen dokaz slabša možnosti za hitro in uspešno preiskavo, posledično pa je tudi manj možnosti, da bi storilca povezali s krajem kaznivega dejanja," še pravijo na policiji. 

Vse, ki imajo kakršnekoli informacije o morebitnih storilcih tovrstnih kaznivih dejanj oziroma ki zaznajo takšne dogodke, pozivajo, da o tem nemudoma obvestijo policijo na telefonsko številko 113 ali najbližjo policijsko postajo, lahko tudi anonimno na 080 1200.

Župan Janković: Takšna nerazumna dejanja so nesprejemljiva in jih ostro obsojam

"V zadnjih dneh smo bili priča več primerom vandalizma v našem mestu, in to ravno v času, ko s kampanjo 'Človek, čuvaj svoje mesto' opozarjamo na skrbno ravnanje do okolja, kar me izjemno žalosti," je povedal župan Občine Ljubljana Zoran Janković.

Škodo ocenjujejo na 300 tisoč evrov

Med drugim so objestneži na več lokacijah po Ljubljani zažgali potopne smetnjake, trije mladostniki so v ukradenem avtomobilu divjali po mestu ter uničevali javne površine in urbano opremo, na včerajšnji nogometni tekmi med Olimpijo in Mariborom na Stadionu Stožice je bilo uničenih več kot 300 sedežev, v namerno podtaknjenem požaru na objektu nastajajočega športnega centra Ilirija pa je prva ocena škode 300 tisoč evrov, so zapisali na Mestni občini Ljubljana.

"Takšna nerazumna dejanja so nesprejemljiva in jih ostro obsojam. Prav tako tudi kakršnokoli drugo obliko vandalizma, za katero mora veljati ničelna toleranca, kajti to je naše mesto. Upam, da bo policija čim prej našla storilce in jih ustrezno sankcionirala, mi pa bomo uveljavljali nastalo škodo, ko bo ta ovrednotena," je še povedal Janković.

"Ne smemo pozabiti na spletno objavo o morebitnem napadu v šolah, ki je izzvala preplah v celi državi, v Mestni občini Ljubljana pa smo imeli zaradi zagotavljanja varovanja v osnovnih šolah 130 tisoč evrov stroškov. Tudi v tem primeru bomo od storilca, ko bo ta odkrit, terjali škodo. Pomembno se je zavedati, da v Ljubljani različni živimo skupaj, zato moramo ohranjati in krepiti vrednote, kot so spoštovanje, strpnost in tovarištvo. V dobro vseh nas," je še dodal Janković.

Fotogalerija
1 / 6

Na območju nekdanjega Kopališča Ilirija Mestna občina Ljubljana gradi moderen večnamenski športni center s pokritim olimpijskim bazenom. Po prvih napovedih naj bi bil projekt končan že oktobra 2023, a se je prenova nekoliko podaljšala. Kako bo požar ogrozil časovnico odprtja Ilirije, predvideno naj bi vrata za uporabnike odprli septembra, za zdaj ostaja pod vprašajem.

Projekt je po zadnjih podražitvah vreden več kot 54 milijonov evrov. 

Stara borza, Kobenhavn
Novice Ogromen požar zajel pomembno zgodovinsko stavbo: "Grozno je." #video
Požar v Žalcu
Novice Požar v Žalcu povzročil ogromno škodo, en gasilec poškodovan
Ne spreglejte