Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
18. 5. 2023,
7.18

Osveženo pred

1 leto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,34

Natisni članek

poplave plaz neurje vreme

Četrtek, 18. 5. 2023, 7.18

1 leto

Previdno, v mariborski občini se plazovi še vedno pojavljajo!

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,34
Posledice neurja | Zaradi močnega deževja in posledično razmočenega terena se je čez noč sprožilo več zemeljskih plazov.  | Foto Neurje.si

Zaradi močnega deževja in posledično razmočenega terena se je čez noč sprožilo več zemeljskih plazov.

Foto: Neurje.si

Čez noč so gasilci 12 gasilskih enot na območjih regijskih centrov za obveščanje Celje, Maribor, Murska Sobota in Ptuj odpravljali posledice obilnega deževja. Uprava za zaščito in reševanje je zabeležila 13 dogodkov. Pomagajo tudi pripadniki SV. Sprožilo se je še 16 plazov, za njihovo sanacijo so aktivirali skupno 13 gasilskih enot. Zaradi grožnje plazu so v občini Šentilj štiri družine izselili v začasna bivališča. Župani občin z območja Haloz in Slovenskih goric so zaprosili za sprejem interventnega zakona za financiranje sanacije, saj pravijo, da je to letos že tretja naravna nesreča, ki jih je doletela.

Iz mariborske občine so sporočili, da so v zadnjih dneh zabeležili obravnavali več kot 25 zemeljskih plazov. Razmere so se danes začele nekoliko umirjati, vendar se plazovi še vedno pojavljajo, so dodali. Občane pozivajo k previdnosti in spoštovanju zapor območij ali drugih opozoril.

Pripadniki mariborske civilne zaščite so tako na treh lokacijah predlagali evakuacijo stanovalcev hiš. Zaradi plazov so zaprte tudi nekatere ceste ter neposredni dostopi do posamičnih hiš. Večkrat je bilo potrebno posredovati zaradi črpanja vode in drugih tehničnih intervencij, kot denimo odstranjevanje dreves, so še sporočili.

Župani zaprosili za finančno pomoč

Župani občin z območja Haloz in Slovenskih goric, kjer si je danes predsednik državnega sveta Marko Lotrič ogledal posledice deževja, so ga opozorili, da njihovi občinski proračuni ne zmorejo tako velikega bremena, zato je nujno sprejetje interventnega zakona za državno finančno pomoč pri sanaciji.

Žetalski župan Anton Butolen, kjer imajo trenutno zabeleženih deset večjih plazov in zaprte štiri ceste, je izpostavil, da je v Halozah to že tretja naravna nesreča letos. Pozimi so imeli veliko težav s snegom, v začetku maja z deževjem, zadnje deževje pa je povzročilo še dodatno škodo. "Makadamskih cest nimamo več, imamo le še blatne. Škode na kmetijskih površinah sploh ne beležimo več," je dejal.

Župani občin z območja Haloz in Slovenskih goric so zaprosili za sprejem interventnega zakona za financiranje sanacije, saj pravijo, da je to letos že tretja naravna nesreča, ki jih je doletela. | Foto: STA/Andreja Sršen Dobaj Župani občin z območja Haloz in Slovenskih goric so zaprosili za sprejem interventnega zakona za financiranje sanacije, saj pravijo, da je to letos že tretja naravna nesreča, ki jih je doletela. Foto: STA/Andreja Sršen Dobaj Tako kot ostali predstavniki občin je izpostavil nemoč pri sanaciji. "Naš proračun znaša 1,7 milijona evrov, za vzdrževanje cest smo letos planirali 220.000 evrov. Od tega smo 100.000 evrov porabili že za zimsko službo. Škoda, ki je bila ocenjena 6. in 7. maja, je znašala približno 500.000 evrov, zdaj pa gre v milijone," je ponazoril Butolen.

Po zadnjih ocenah je deževje na ptujskem območju sprožilo 330 plazov, na območju Slovenskih goric 550. Kot so danes opozorili župani, bodo tudi v primeru pridobitve denarne pomoči za njihovo sanacijo, imeli težave z izvedbo, saj bo težko dobiti projektante in izvajalce gradbenih del. Bojijo se tudi dolgotrajnih postopkov javnih naročil.

Gasilci vso noč na nogah

Gasilci na območjih regijskih centrov za obveščanje Celje, Maribor, Murska Sobota, Ptuj in Novo mesto so čez noč črpali meteorne vode iz večinoma kletnih prostorov stanovanjskih in drugih objektov, čistili prepuste, odstranjevali zaradi razmočenosti tal podrto drevje ter s protipoplavnimi vrečami varovali ogrožene objekte. Meteorne vode so zalile tudi več cestišč, ponekod objekte še ogrožajo narasli vodotoki.

V občini Šentilj so zaradi grožnje plazu štiri družine izselili v začasna bivališča. Vlada je občinam in oškodovanim napovedala pomoč pri sanaciji škode.

Fotogalerija
1
 / 3

Pri odpravljanju posledic sodelovala tudi Slovenska vojska 

V odpravljanje posledic poplav na teh območjih je vključena tudi Slovenska vojska s 101 pripadnikom, s štirimi delovnimi stroji, devetimi tovornimi in osmimi terenskimi vozili. V pripravljenosti za odpravljanje posledic na jugovzhodu države je bilo 60 pripadnikov.

Zaradi močnega deževja in posledično razmočenega terena se je čez noč sprožilo več zemeljskih plazov. Največ plazov je bilo na severovzhodnem delu Slovenije. Na območju regijskega centra za obveščanje Ptuj so zabeležili osem dogodkov, na območju regijskega centra za obveščanje Maribor sedem in na območju regijskega centra Celje enega. Gasilci so prekrivali plazišča s folijo in urejali odvodnjavanja. Plazovi večinoma ogrožajo infrastrukturo in objekte, nekaj škode pa so povzročili tudi v naravi, so še sporočili z uprave.

Danes bo oblačno, a suho vreme 

Po napovedi agencije za okolje bo danes pretežno oblačno, a večinoma suho vreme. Več sonca bo na Primorskem. Pihal bo veter vzhodnih smeri. Najvišje dnevne temperature bodo od 13 do 17, na Primorskem ob šibki do zmerni burji okoli 20 stopinj Celzija.

V petek bo na Primorskem delno jasno, pihala bo večinoma šibka burja. Drugod bo pretežno oblačno, pihal bo vzhodni veter. V notranjosti bodo predvsem popoldne in zvečer mogoče posamezne krajevne plohe. Jutranje temperature bodo od 6 do 12, najvišje dnevne od 15 do 18, na Primorskem do 23 stopinj Celzija.

Imola dirkališče poplava
Sportal Izredne razmere, dirka F1 v Imoli odpovedana #video
Hrvaška poplave
Novice Huda neurja tudi v sosednjih državah: poplave zahtevale osem žrtev #video
Plaz
Novice Razmere se umirjajo, tudi pretoki nekaterih rek se že zmanjšujejo #video
Ne spreglejte