Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
11. 10. 2022,
10.56

Osveženo pred

1 leto, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

145

Natisni članek

Milan Brglez Anže Logar Nataša Pirc Musar

Torek, 11. 10. 2022, 10.56

1 leto, 7 mesecev

POP TV objavil, kar ponavadi ostane skrito

POP TV objavil posnetek, kako Pirc Musarjeva besni nad Brglezom #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

145

"Na mojo plačo si šel, povej, kakšno imaš ti, javno. Mislim, daj ... daj že enkrat, objavi na svoji spletni strani, pismo ej. Lahko ti dam ... Kakšno dohodnino, objavi vse, pa še od žene, potem se pa dajte v usta in jezik," je Nataša Pirc Musar med odmorom na snemanju soočenja predsedniških kandidatov zabrusila Milanu Brglezu. Skupaj z Anžetom Logarjem so gostovali v oddaji 24ur Zvečer na POP TV, kjer so posnetek ostrega odziva Pirc Musarjeve uporabili v enem izmed nadaljnjih prispevkov. Na posnetek se je že odzvala Pirc Musarjeva.

V oddaji 24ur Zvečer so se že drugič soočili predsedniški kandidati, ki jim javnomnenjske ankete trenutno kažejo najbolje – Nataša Pirc Musar, Anže Logar in Milan Brglez. Tako pred kamerami kot tudi v zakulisju je bilo precej napeto, še posebej med Pirc Musarjevo in Brglezom. Ta je protikandidatki očital domnevno sporne podjetniške poteze nje in njenega moža Aleša Musarja. Pirc Musarjeva mu ni ostala dolžna, ostro se je odzvala med odmorom.

"Na mojo plačo si šel, povej, kakšno imaš ti, javno. Mislim, daj ... daj že enkrat, objavi na svoji spletni strani, pismo ej. Lahko ti dam ... Kakšno dohodnino, objavi vse, pa še od žene, potem se pa dajte v usta in jezik," je dejala Pirc Musarjeva. Brglez je ostal miren in se na besede protikandidatke – vsaj pred kamerami – ni odzval. "Ta je bila res nizka," pa je komentiral Anže Logar.

Pirc Musarjevo smo prosili za komentar objave posnetka, ki nam je odgovorila: "V komentarju sem povzela vtise o poteku soočenja in na to nimam dodatnega komentarja".

Evroposlanec prejme dobrih sedem tisočakov mesečno

Je pa Brglez na svoji spleti strani objavil, koliko je znašala njegova septembrska plača. Plačilno listo si lahko ogledate tukaj. Poleg tega je v intervjuju za POP TV pojasnil, da njegova neto mesečna plača, ki jo prejme kot evropski poslanec, pred slovensko obdavčitvijo znaša dobrih sedem tisočakov, po obdavčitvi pa mu v žepu ostane približno 5.700 evrov.

Medijska hiša je posnetek razgretega ozračja, ta je nastal med odmorom, ko so bili na sporedu oglasi, objavila v tem prispevku. 

Milosavljević: V tem ne vidim ničesar spornega. To ni zasebni pogovor.

Strokovnjak za medije in profesor na ljubljanski Fakulteti za družbene vede Marko Milosavljević v objavi izseka dialoga med Pirc Musarjevo in Brglezom ne vidi ničesar spornega. "To je javni prostor, med javno oddajo, med javnim snemanjem in v tem, da so ta izsek uporabili v prispevku, ne vidim ničesar spornega. Sporno bi bilo, če bi se dve osebi o tem pogovarjali v garderobi in bi nekdo na skrivaj to posnel," je pojasnil Milosavljević.

Po njegovih besedah v tem primeru ni šlo za zasebni pogovor in tega se morajo predsedniški kandidati zavedati: "To so besede, izrečene vpričo kandidata Anžeta Logarja, vpričo voditeljice Petre Kerčmar, snemalcev in producentov in to ni zasebni pogovor. Lahko je manj uraden kot tisto, kar vidimo v teku same oddaje, ni pa to zasebni pogovor, ko nekomu očitaš stvari, povezane z neko funkcijo, z denarjem. To je gotovo relevantno za javnost."

Sodeč po predhodnem prispevku, ki so ga na POP TV objavili v petek, na dan soočenja, so bili udeleženci seznanjeni s tem, da jih snemajo tudi v ozadju. "Snemali so jih, ko so prišli v stavbo, ko so bili v maski, in to, da so jih snemali v maski, ni nekaj običajnega. Kandidati so se torej zavedali, da gre za reportažni pristop. V celoti gledano to vključuje tudi dogodke in dialoge v samem studiu, četudi gre za odmor," je še povedal Milosavljević. 

Društvo novinarjev Slovenije (DNS) in Združenje novinarjev in publicistov (ZNP) smo zaprosili za stališče glede objave omenjenega medija. Odgovor Društva novinarjev v celoti objavljamo spodaj.

Društvo novinarjev Slovenije se razen v izjemnih primerih ne opredeljuje do konkretnih uredniških odločitev medijev. O morebitnih kršitvah Kodeksa novinarjev Slovenije na podlagi vložene pritožbe odloča oziroma zavzema stališča Novinarsko častno razsodišče.

Na vsebino vašega vprašanja se nanaša 14. člen kodeksa: Novinar lahko zvočno in slikovno snema ter fotografira le po privolitvi snemane oziroma fotografirane osebe. Privolitev je lahko tudi tiha (če oseba ne nasprotuje). Izjemoma sme novinar snemati, fotografirati brez privolitve, kadar utemeljeno meni, da bo na ta način razkril informacije, ki so v interesu javnosti. Razloge za svojo odločitev mora pojasniti v prispevku. 

Na društvu novinarjev ne razpolagamo s podatkom, ali je medij pridobil privolitev in kakšna je ta privolitev bila. Stališča predsedniških kandidatov in kandidatk pa so nedvomno v javnem interesu.

Odgovore ZNP bomo objavili, ko jih prejmemo. 

Soočenje predsedniških kandidatov v Štihovi dvorani Cankarjevega doma. Anže Logar, Milan Brglez, Nataša Pirc Musar, Vladimir Prebilič, Janez Cigler Kralj, Peter Frankl, Janez Škrabec, Milan Kučan.
Novice Delo: Logar stabilno na prvem mestu
Urška Klakočar Zupančič, Dejan Zavec
Novice So boksanje Zavca in Klakočarjeve ukradli POP TV ali je ušlo DZ?
Ne spreglejte