Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
21. 4. 2020,
11.26

Osveženo pred

4 leta

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,18

2

Natisni članek

Helena Jaklitsch Koronavirus zaščitne maske Madžarska

Torek, 21. 4. 2020, 11.26

4 leta

Porabski Slovenci rojakom donirali dva tisoč mask #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,18

2

Ministrica za Slovence v zamejstvu in po svetu Helena Jaklitsch je na novinarski konferenci spregovorila o včerajšnjem dogodku na slovensko-madžarski meji. Na mejnem prehodu Hodoš se je srečala s slovenskimi rojaki iz Porabja. Civilni zaščiti Murska Sobota so predali dva tisoč zaščitnih pralnih mask, ki so jih naredili sami.

Zvezi Slovencev na Madžarskem se je ministrica Helena Jaklitsch zahvalila za solidarnost do matične domovine, prav tako pa se je zahvalila vsem Slovencem po svetu, ki so bili pripravljeni na pomoč.

"Zahvaljujem se za izjemen odziv Slovencev v zamejstvu in po svetu na našo prošnjo za pomoč, ki nas je presenetil in nam dal nov zagon za ohranjanje povezovanja. Slovenci, ne glede na to kje živijo, čutijo svojo domovino in so pripravljeni pomagati," je poudarila.

Kot je še dejala, so se odzvali Slovenci praktično z vseh koncev sveta. Med drugim iz Singapurja, Avstralije, Severne in Južne Amerike, Kanade, celotne Evrope, držav nekdanje Jugoslavije, Rusije in drugih. "Vse to kaže na izjemno povezanost Slovencev po svetu z matično domovino," je dejala.

Ustavljena repatriacija Slovencev iz Venezuele

Jaklitscheva je še dejala, da so morali zaradi pandemije in razmer v svetu repatriacijo slovenskih rojakov iz Venezuele začasno ustaviti. Napovedala je, da se bo repatriacija nadaljevala takoj, ko bo možno.

Kdaj bo to, ministrica ni mogla napovedati, saj je, kot je dejala, to med drugim odvisno od letalskih prevozov, ki jih trenutno praktično ni, ter od drugih ukrepov držav po svetu zaradi pandemije. Aprila je bil sicer napovedan prihod skupine Slovencev iz Venezuele.

Po besedah Jaklitscheve bi bilo trenutno tudi preuranjeno napovedovati, ali bo Slovenija zaradi pandemije covida-19 podaljšala zakonsko določeno 15-mesečno obdobje, v katerem imajo Slovenci iz Venezuele status repatriirane osebe. Kot je ministrica poudarila v odgovoru na novinarsko vprašanje, je treba najprej počakati, da bo jasno, koliko časa bo življenje oteženo zaradi pandemije, nato pa bodo pristojne oblasti odločile o tem.

Šestan: Zaradi poplave različne opreme prihaja do reklamacij

Poveljnik Civilne zaščite Srečko Šestan je spregovoril o delu pripadnikov civilne zaščite in se dotaknil ustreznosti dobavljene zaščitne opreme. "Skrbimo za distribucijo opreme do vseh uporabnikov, organizacijo karantene. Sodelujemo v vseh 212 občinah in pri organizaciji izvedb nalog na lokalni ravni," je pojasnil.

Dodal je, da je trenutno v karanteni samo še 11 oseb v hotelu v Postojni, od teh jih danes pet zapušča karanteno. Najverjetneje bodo 23. aprila sprejeli še dva policista, ki sta sodelovala v operaciji v okviru evropske agencije za zunanje meje Frontex.

Po njegovih besedah Urad za zaščito in reševanje sodeluje pri pregledu ponudb za nabavo zaščitne opreme. Priznal je, da pri pregledu dobavljene opreme oziroma kakovostnem prevzemu velikih količin materiala, ki ga izvaja Zavod za blagovne rezerve, včasih res pride do nedoslednosti.

"Zaradi poplave različne opreme prihaja zadnje čase do določenih reklamacij, ki jih sproti rešujemo. Načeloma gre za neustrezne oznake na embalaži ali za odsotnost certifikata na embalaži. V nekaterih primerih pa zaradi neustrezne izdelave," je pojasnil.

Pomoči vojske ne potrebujejo

Na novinarsko vprašanje, ali bi pri delu potrebovali večji angažma vojske, je Šestan odgovoril, da trenutno njihove pomoči ne potrebujejo. "Pri vojski smo zelo previdni. Vojska pomaga že policiji pri varovanju meje, že sedaj pa jo uporabljamo za posamezna razkuževanja, ne pa za fizične, enostavne aktivnosti. Na razpolago imamo še veliko struktur, tako prostovoljskih kot drugih," je pojasnil. Če pa bi vojsko resnično potrebovali, bi pri civilni zaščiti za pomoč zaprosili.

Odprta je elektronska vloga za izplačilo dodatka študentom

Do enkratnega solidarnostnega dodatka v višini 150 evrov so upravičeni tisti višješolski in visokošolski študenti in študentke, ki se v študijskem letu 2019/2020 izobražujejo po javno veljavnih rednih študijskih programih in imajo hkrati stalno prebivališče v Sloveniji.

Ministrstvo za znanost, šolstvo in šport je pripravilo elektronsko vlogo za izvedbo nakazil enkratnega solidarnostnega dodatka študentom. Dosegljiva je na portalu eUprava. Rok za oddajo vloge pa ne zastara, je dejal uradni govorec vlade Jelko Kacin.

Ne spreglejte