Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jan Tomše

Petek,
10. 7. 2015,
9.47

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Petek, 10. 7. 2015, 9.47

8 let

Poslanci sprejeli zakon o fiskalnem pravilu: porabimo lahko le toliko, kot imamo

Jan Tomše

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Poslanci so s potrebno dvotretjinsko večino sprejeli zakon o fiskalnem pravilu, ki določa, da srednjeročno in dolgoročno porabimo toliko, kolikor zberemo z javnimi dajatvami.

Premier Miro Cerar je ocenil, da se s tem vzpostavlja okvir za vzdržno vodenje javnih financ. Za je glasovalo 62 poslancev, proti pa sedem. Zakon so podprli poslanci SMC, DeSUS, NSi, ZaAB, nepovezani poslanec, poslanca narodnih skupnosti in pet od šestih poslancev SD. Da bo proti, je napovedal poslanec SD Janko Veber ter poslanci ZL. Da zakona ne bodo podprli, so napovedali tudi v SDS.

Slovenija z uveljavitvijo zakona precej zamuja, saj je usklajevanje tako kot pri spremembi ustave potekalo dolgo.

Na zakon smo čakali več kot dve leti

Poslanci so maja 2013 z 78 glasovi za (proti je bilo osem poslancev) potrdili vnos fiskalnega pravila v ustavo. To pravilo bo Sloveniji omogočilo, da v normalnih ekonomskih časih za tekočo porabo ne ustvarja dodatnega javnega dolga.

Slovenija se je k temu zavezala z evropsko medvladno pogodbo o fiskalnem paktu, podrobnosti pravila pa je bilo treba po vnosu v ustavo opredeliti z izvedbenim zakonom.

10 milijonov evrov kazni

Zaradi zamude pri sprejemanju zakona, ki ureja izvedbo ustavne določbe, sicer Sloveniji grozi denarna kazen do 10 milijonov evrov. Je namreč edina država članica EU, ki tega vprašanja do zdaj še ni imela urejenega na zakonski ravni.

Obenem je Slovenija poleg Češke, Poljske, Bolgarije in Grčije država, ki ta trenutek nima fiskalnega sveta, organa za ocenjevanje vzdržnosti proračuna, ki ga pripravlja politika. Prav fiskalni svet, njegovo imenovanje, položaj in pristojnosti, je drugo pomembno področje, ki ga ureja zakon o fiskalnem pravilu.

Premier Cerar sicer poudarja, da bo imel sprejem zakona pomembne finančne, ekonomske in širše politične posledice za Slovenijo.

Tudi finančni minister Dušan Mramor je že večkrat dejal, da je uveljavitev izvedbenega zakona eden od nujnih ukrepov, ki jih mora v prihodnje izvesti Slovenija, še posebej zaradi zaostrovanja na trgih, ki ga je povzročila grška kriza.

Ne spreglejte