Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
28. 4. 2016,
14.33

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,93

Natisni članek

razlitje kislina Barje Ljubljana

Četrtek, 28. 4. 2016, 14.33

6 let, 6 mesecev

Na počivališču Barje se je razlila nevarna kislina, evakuirali 60 stanovalcev (foto in video)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,93

Policisti so bili okoli 14. ure obveščeni o razlitju solne kisline na počivališču Barje. Preventivno so evakuirali 60 stanovalcev Ceste dveh cesarjev, ki pa so se že vrnili v svoje domove.

Solna kislina na počivališču Barje je iztekla zaradi dotrajanosti materiala cisterne, v kateri je nastala luknja. Izteklo je okoli 200 litrov tekočine. Po podatkih Policijske uprave (PU) Ljubljana ni nihče utrpel telesnih poškodb, niti ni iskal zdravniške pomoči.

 

 

Razlitje klorovodikove kisline je bilo nevarno predvsem zato, ker je šlo za tekočino, ki je prehajala v oblak plina. Ta se je zaradi današnjih vremenskih razmer obdržal pri tleh, širil pa se je tudi v okolico. Oblak je bilo nemogoče nadzorovati, je za Televizijo Slovenija dejal vodja intervencije z Gasilske brigade Ljubljana Jure Dolinar.

 

Evakuirali 60 okoliških prebivalcev

Minimalna razdalja, do katere se je oblak širil, je bila 100 metrov. Zaradi rahlega vetra pa so evakuirali počivališče Barje in okoli 60 okoliških prebivalcev, ki so se zdaj že lahko vrnili domov. Zaradi vode na tleh in namočene zemljine se je kislina še toliko hitreje spreminjala v plin.

Voznik je ob razlitju poklical podjetje Kemis, ki je pripeljala ustrezne posode, v katere so prečrpali tekočino. Pri prečrpavanju je v ustrezni zaščitni opremi sodeloval tudi voznik. Druga služba je nato tekočino prepeljala v ustrezno skladišče, je še pojasnil Dolinar.

 

 

Kaj se zgodi, če pridemo v stik s solno kislino?

Vodja centra za zastrupitve ljubljanskega univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Miran Brvar je v izjavi za medije pojasnil, da se ob stiku s solno kislino oz. klorovodikovo kislino pojavi draženje sluznice. "Ob stiku z očmi ljudje
vidijo megleno, solzijo se jim oči in jih pečejo. Ob stiku s kožo se pojavita rdečina in bolečina," je navedel.

"Če pa to vdihnemo, začnemo kašljati, se dušiti, lahko postanemo hripavi, vse težje dihamo. Seveda pa je to odvisno od koncentracije kisline oziroma hlapov v zraku," je še dejal.

 | Foto:

Solna kislina oziroma klorovodikova kislina povzroča kislo meglo. Megla in raztopina razjedata človeško tkivo in lahko poškodujeta dihalne organe, oči, kožo in črevesje.

Solna kislina se uporablja v kemični industriji, v manjšem obsegu pa tudi v gospodinjskih čistilih, proizvodnji želatine, prehranskih dodatkih, za odstranjevanje vodnega kamna in pri proizvodnji usnja.

 

Ne spreglejte