Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
6. 1. 2012,
8.17

Osveženo pred

8 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Petek, 6. 1. 2012, 8.17

8 let, 1 mesec

Pravoslavni kristjani praznujejo božič (FOTO)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Pravoslavni kristjani iz večine pravoslavnih cerkva danes praznujejo božič - praznik Jezusovega rojstva. Pričakali so ga z običajem zažiganja hrastovih polen in obiskom polnočnice.

Paroh Srbske pravoslavne cerkve v Sloveniji Peran Bošković v voščilu izpostavlja pomoč drugemu - z njo se bomo po njegovih besedah lahko izkopali tudi iz krize.

"Naš svet je sebičen in nepravičen" V krizo sta nas po Boškovićevih besedah pripeljala sebičnost in pohlep. "Naš svet je sebičen in nepravičen; na enem koncu sveta štejejo bogastvo v tisoč milijardah, na drugem se dušijo v krizi in revščini," je dejal. Kot poudarja, nas novorojeni Božji sin vabi, da svoje bogastvo delimo z drugimi. "S tem bomo kupili in pridobili največje bogastvo, ki ga danes potrebujeta posameznik in družba - človečnost in pravičnost," je prepričan.

Slovenski verniki praznik obeležujejo z božičnimi liturgijami po vsej državi.

Še vedno uporabljajo julijanski koledar To, da praznik zaradi uporabe drugačnega koledarja obeležujejo pozneje kot večina kristjanov, po Boškovićevih besedah za sam praznik ni pomembno. "Mogoče je po svoje dobro, da se umaknemo od tega hrupnega, množičnega praznovanja, ki se bolj dogaja v velikih trgovskih centrih kot v domovih. Smo malo bolj odmaknjeni in lahko praznujemo bolj potiho," je dejal.

V nekaterih pravoslavnih cerkvah namreč v 16. stoletju niso sprejeli koledarja, ki ga je uvedel papež Gregor XIII. Tako še vedno uporabljajo julijanski koledar, ki za gregorijanskim zaostaja za 13 dni.

Istočasno kot verniki Srbske pravoslavne cerkve tako božič praznujejo tudi verniki v Črni gori, Makedoniji, Rusiji in Gruziji pa tudi v jeruzalemski, antiohijski, aleksandrijski in carigrajski patriarhiji. Grška, Romunska, Bolgarska in nekatere manjše pravoslavne cerkve pa so sprejele novi pravoslavni koledar ali Milankovićev koledar, ki je enak gregorijanskemu, in so tako božič že obeležile.

Končuje se gradnja pravoslavnega kulturno-pastoralnega centra v Ljubljani Letošnji prazniki med pravoslavnimi verniki pri nas minevajo tudi v znamenju končevanja gradnje pravoslavnega kulturno-pastoralnega centra v središču Ljubljane. Kot pojasnjuje Bošković, pri gradnji manjkajo še zaključna dela in notranja oprema, sicer pa nekatere prostore začasno že uporabljajo - v njih poteka verouk, učenje srbskega jezika in srbske zgodovine. Želijo si, da bo center končan še letos, odprtje z ekumenskim in kulturnim dogodkom bo predvidoma maja ali junija. Kdaj točno bo, je odvisno od tega, kako hitro jim bo uspelo zbrati še potrebna sredstva, je dodal Bošković.

Štirinadstropen objekt s 1760 kvadratnimi metri uporabnih površin so začeli graditi sredi leta 2008. Dve nadstropji sta pod zemljo, zunanji del pa je večinoma zastekljen. Sprva predvidenih garažnih prostorov v podzemnem delu objekta jim po spremembi občinskega podrobnega prostorskega načrta, ki jo je ljubljanski mestni svet potrdil konec preteklega leta, ne bo treba graditi. To je olajšalo in tudi pocenilo gradnjo objekta, ki je za versko skupnost velikega pomena, saj doslej podobnih prostorov niso imeli.

Ne spreglejte