Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
16. 4. 2024,
19.50

Osveženo pred

1 teden, 6 dni

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,36

Natisni članek

opozorilo ARSO vremenska napoved vreme

Torek, 16. 4. 2024, 19.50

1 teden, 6 dni

Pred nami vremensko buren dan, Arso izdal oranžno opozorilo #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,36

Padavine so zajele večji del države, sneži tudi v nižje ležečih predelih. Močno se je shladilo, temperatura se je marsikje spustila pod ledišče. Vreme je povzročalo tudi težave. Po podatkih uprave za zaščito in reševanje so gasilci s cestišč odstranili 12 podrtih dreves. Meja sneženja se bo spustila do nadmorske višine okoli 500 metrov, ob močnejših padavinah lahko tudi nižje. S prehodom fronte se bo ohladilo, temperature bodo večinoma od 1 do 9 stopinj Celzija. V zgornjem videoposnetku si lahko ogledate aprilsko snežno ploho v Mariboru, sneži pa tudi že na območju Celja in drugod. V Ljubljani pada dež s snegom.

Kot so napovedali vremenoslovci, se je po vsej državi močno shladilo, sneženje je zajelo tudi nižje ležeče dele države, vključno s prestolnico. Padavine in veter so povzročali tudi težave. V upravi za zaščito in reševanje so v zvezi s tem zabeležili 23 dogodkov. Aktiviranih je bilo 13 gasilskih enot, od tega štiri poklicne. Gasilci so s cestišč odstranili 12 podrtih dreves, nekaj vej, v šestih primerih posredovali zaradi zalitja in poplav meteornih voda ter odstranili visečo pločevino s streh treh objektov.

Na prometnoinformacijskem centru voznike opozarjajo, da je v primeru snega na vozišču obvezna zimska oprema. Trenutno je cesta čez prelaz Vršič zaprta, na prelazih Korensko sedlo, Ljubelj in Jezerski vrh so obvezne verige.

Padavine bodo ponehale, do jutra se bo razjasnilo

Zaradi burje je na vipavski hitri cesti med Nanosom in Selom v obe smeri prepovedan promet za počitniške prikolice, hladilnike in vozila s ponjavami, enako velja za regionalno cesto Razdrto – Podnanos – Vipava.

Agencija za okolje (Arso) je sicer zaradi snežnih razmer za danes za severovzhodni in južni del Slovenija izdala oranžno opozorilo.

Ponoči bodo padavine ponehale, do jutra se bo razjasnilo. Burja na Primorskem bo oslabela. V sredo čez dan bo spremenljivo oblačno, sredi dneva in popoldne bodo še krajevne plohe in posamezne nevihte, napovedujejo vremenoslovci.

V sredo čez dan bo spremenljivo oblačno. Sredi dneva in popoldne bodo krajevne plohe in posamezne nevihte. Najvišje dnevne temperature bodo od 8 do 14, na Primorskem okoli 17 stopinj Celzija.

Ponekod se je ohladilo za več kot deset stopinj Celzija

Severni del države so že zgodaj popoldne zajele nevihte z močnimi sunki vetra. Na Štajerskem in Koroškem sneži, iz Javorja z območja Črne na Koroškem poročajo o sodri. Hladna fronta od severovzhoda napreduje proti zahodu države, padavine se bodo v naslednjih urah še okrepile. Meja sneženja se hitro spušča, ponekod se je že ohladilo za več kot deset stopinj Celzija, poroča agencija za okolje (Arso).

Močno sneži tudi v Velenju, kjer je Velenjska plaža še pred dvema dnevoma ob jezeru izgledala kot sredi vročinskega vala, polna ljudi, ki so skakali v jezero ali se sončili na vročem soncu.

Težave bo povzročal silovit veter. Agencija za okolje je za jugozahodni in osrednji del države izdala oranžno opozorilo. Del države so že zajele nevihte z okrepljenim severovzhodnikom. V Novem mestu so namerili najmočnejši sunek s 66 kilometri na uro, v Rogaški Slatini pa 63 kilometri na uro.

Sneg je prekril tudi Roglo, kjer so nastale naslednje fotografije zasnežene pokrajine:

V Celju se sneg že oprijema hladnih površin in cestišč. | Foto: Bralec V Celju se sneg že oprijema hladnih površin in cestišč. Foto: Bralec

Vreme
Novice Prihaja izjemen vremenski obrat: meja sneženja se bo spustila

Videoposnetka z območja Celja, kjer že sneži:

V severovzhodnem delu Slovenije v višjih predelih ponekod že sneži. Voznike na portalu promet.si opozarjajo na zimsko opremo, čeprav ta ni več obvezna. Cesti čez prelaza Jezerski vrh in Ljubelj sta v tem trenutku prevozni le za vozila z verigami.

Sneži tudi na območju Laškega ...

... in pri Celjski koči.

Za jugovzhodni in jugozahodni del Slovenije pa so oranžno opozorilo izdali zaradi napovedanih zimskih razmer. Meteorologi namreč napovedujejo sneg do nižin, zaradi nizkih temperatur v prihodnjih dneh ni izključena niti jutranja pozeba. 

Iz Javorja z območja Črne na Koroškem že poročajo o sodri.

Za nekaj časa se poslavljamo od visokih temperatur in s soncem obsijanih dni. Čez dan bodo padavine zajele vso Slovenijo, spremljal jih bo okrepljen severovzhodni veter, na Primorskem zmerna do močna burja. Padavine bodo prinesle tudi občutno ohladitev. Če bodo temperature dopoldne še vztrajale med 12 in 23 stopinjami Celzija, bodo popoldne padle pod desetico. 

Meja sneženja se bo popoldne spustila do nadmorske višine okoli 700 metrov, zvečer in v noči na sredo pa ponekod v osrednji in južni Sloveniji še niže, pod 500 metrov. Marsikje bomo priča pravim zimskim razmeram, napovedujejo meteorologi Agencije za okolje. Zaradi južnega snega bi težave lahko povzročil tudi snegolom, je za TV Slovenija ocenil vremenoslovec Andrej Velkavrh

Močan veter in sneg lahko povzročita težave, zato je Arso za južni in osrednji del Slovenije izdal oranžno opozorilo. Najmočnejši sunki burje bodo na Primorskem presegali sto kilometrov na uro.

V sredo zjutraj temperature pod ničlo

Ponoči bodo padavine ponehale, do jutra se bo razjasnilo. Najnižje jutranje temperature bodo od nič do štiri, v alpskih dolinah bo živo srebro padlo pod ničlo. 

V sredo čez dan bo spremenljivo oblačno, sredi dneva in popoldne bodo krajevne plohe in posamezne nevihte. Najvišje dnevne temperature bodo od osem do 14, na Primorskem okoli 16 stopinj Celzija. Nestanovitno vreme bo vztrajalo vse do konca tedna.

Kmetijsko ministrstvo opozarja na možnost jutranje pozebe

Zaradi temperatur pod ničlo na Ministrstvu za kmetijstvo opozarjajo na možnost jutranje pozebe in s tem na povečano tveganje za morebitne poškodbe na kmetijskih rastlinah. Po besedah Velkavrha vse kaže, da pozeba ne bo razširjena po večjem delu države. 

Dež. Deževje. Padavine. Slabo vreme.
Novice V torek prihaja ohladitev s padavinami, meja sneženja se bo spustila
Vročina, poletje
Novice Arso: Padel je absolutni aprilski rekord
Ne spreglejte