Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
6. 8. 2023,
16.33

Osveženo pred

9 mesecev, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,06

Natisni članek

naravna nesreča Robert Golob Nataša Pirc Musar

Nedelja, 6. 8. 2023, 16.33

9 mesecev, 2 tedna

Golob pretresen nad videnim obljublja: Ljudje ne bodo ostali sami #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,06

Premier Robert Golob, ki je danes obiskal občine Medvode, Radovljica in Škofja Loka, je zvečer znova poudaril, da vlada stoji ob strani ljudem. Mnogi so v ujmi izgubili vse, obenem pa se je pokazala tudi solidarnost, je izpostavil. Nad videnim je pretresen. Obljublja, da bo vlada nadaljevala s takojšnjim sprejemanjem ukrepov za pomoč prizadetim.

Predsednik vlade Robert Golob si je v Medvodah ogledal posledice poplav na sotočju Save in Sore, Rakovnika ter v dolini Ločnice. Župan Nejc Smole je dejal, da si v občini, ki jo je močno prizadela povodenj, želijo zlasti pospešenih vlaganj v vodotoke in protipoplavno zaščito ter sanacijo plazov. "Predvsem naš polhograjski del je bil izrazito prizadet s plazovi in bo verjetno to ena najdaljših sanacij, ker je sredstva za plazove zelo težko zagotoviti, saj so to po navadi precej velika sredstva," je dejal.

Župan si želi, da bi država pomoč usmerila tudi fizičnim osebam, saj so nekateri ostali brez vsega. Golob, ki se je danes na lastne oči prepričal, da so nekaterim od hiše morda ostale le stene, je spomnil, da je vlada že namenila sredstva Rdečemu križu in Karitas. Pri razdelitvi pomoči tako računa na občinske komisije in humanitarne organizacije, ki imajo prek svojih mrež najboljši pregled nad tem, kdo potrebuje pomoč, je dejal.

"Ne želimo, da bi izpadlo, da bomo spet obnavljali samo infrastrukturo, ljudje pa bodo po tem ostali sami. Ne bodo ostali sami. Na drugi strani pa tudi vemo, da če bomo bolj uspešno, bolj učinkovito in hitreje vlagali v protipoplavno zaščito, bo škoda v prihodnosti, če se bodo taki dogodki ponavljali, bistveno manjša," je ponovil.

Na torkovi izredni seji vlade o obdobju po intervenciji 

V torek bo vlada na izredni seji po Golobovih napovedih spregovorila zlasti o obdobju po intervenciji, v kateri je aktivirana civilna zaščita. Tudi v času sanacije si namreč želi "sistem, če hočete, štabno delovanje na nivoju vlade, da bomo lahko uspešno in hitro tam, kjer bo možno /.../ izvajali nujne ukrepe".

Po obisku Medvod je sicer ugotavljal, da so te dva dni po povodnji neverjetno očiščene, kar kaže na solidarnost ljudi, ki so stopili skupaj.

Golob ostal brez besed

Pred tem je Golob obiskal tudi Škofjo Loko, ki ima nekoliko drugačne izzive kot Medvode, saj bo glede na položaj mesta in hiš tam protipoplavno zaščito bistveno težje izpeljati. "Upam, da se bo vseeno dalo nekaj narediti. Tam smo se prvič soočili s tem, da smo videli, kako je videti, ko pride voda do prvega nadstropja, in ne morem si predstavljati te groze, ko stojiš na balkonu in opazuješ vodo, kaj dela pod tabo. Tako da nimam besed," je opisal današnji obisk.

Obiskal je tudi psihiatrično bolnišnico Begunje, ki jo je prav tako zalila voda.

Glede informacij, da je ponekod zmanjkalo ustekleničene vode, Golob miri, da je v državi vsega dovolj, poskrbeti je treba le za logistiko, da bodo ceste dostopne in dobava možna.

Na ministrstvu za gospodarstvo turizem in šport so danes za STA zagotovili, da so ves čas v stiku s štabom civilne zaščite "in če bi se izkazalo, da bo treba sprostiti blagovne rezerve, smo na to pripravljeni in bomo takoj pristopili k izvedbi".

Robert Golob
Novice Golob: Že danes vemo, da bo škoda rekordna #video
Robert Golob in Volodimir Zelenski
Novice Zelenski izrazil sožalje Sloveniji: Vsem žrtvam želim okrevanje

Predsednica ob obisku svojega rojstnega kraja: Slike opustošenja so grozljive

Predsednica republike Nataša Pirc Musar je ob obisku Kamnika zagotovila, da za odpravo katastrofalnih posledic ujme država daje na voljo vse resurse. Sama dobiva veliko klicev predsednikov drugih, ne le sosednjih držav, vse so pripravljene pomagati. Slovenija pričakuje tudi pomoč EU. Kot je dodala, prva pomoč v Slovenijo že prihaja.

Ker so razmere hude, "zagotovo ne bo šlo čez noč, a na koncu bo Slovenija zmogla − zmogla s pomočjo nas, ki živimo tukaj, zmogla s pomočjo vseh, ki nam bodo pomagali iz tujine, tudi s finančnimi sredstvi znotraj Evropske unije", je ob obisku Kamnika poudarila predsednica republike. 

Črna na Koroškem
Novice Kritične razmere na Savinjskem, na Koroškem primanjkuje pitne vode

Gorske reševalce bo sprejela v predsedniški palači na pogovor

Ob obisku prizadetih lokacij na območju Kamnika je dejala, da gre za kraje, na katere je tudi osebno navezana, saj gre za njen rojstni kraj, slike opustošenja pa so grozljive. Med drugim je popolnoma uničilo povsem novo poslopje gorske reševalne službe, je pojasnila.

"Odneslo jim je popolnoma vse," je dejala Pirc Musar in napovedala, da bo gorske reševalce sprejela v predsedniški palači na pogovor. Ob tem pa je menila, da je napočil čas, ko bo treba razmisliti tudi o tem, da bi gorska reševalna služba postala del javne službe in bi imeli nekaj profesionalnih gorskih reševalcev, podobno kot pri gasilcih, ostali pa bi delovali kot prostovoljci.

Kot je povedala, v teh dneh dobiva veliko klicev predsednikov drugih držav, vse so pripravljene pomagati. Danes sta se slišala tudi s srbskim predsednikom in poljskim premierjem. Prva pomoč pa v Slovenijo že prihaja.

Sožalje in čim hitrejšo odpravo posledic ujme, obnovo stanovanj in infrastrukture je Sloveniji zaželel tudi ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski.

V soboto sta o tem govorila s predsednikom vlade Robertom Golobom; dela se popis stvari, ki jih Slovenija ne more zagotoviti sama, ta seznam pa naj bi bil pripravljen danes tekom dneva. "Vsi bomo napeli vse sile, tudi jaz sama osebno bom poklicala predsednike, da bodo pomagali s tisto najnujnejšo opremo, ki je v Sloveniji ni oziroma je že morda primanjkuje," je zagotovila.

Župan Kamnika pozval državo, naj čim prej zagotovi sredstva za sanacijo

Kamniški župan Matej Slapar je državo pozval, naj čim prej pristopi k pomoči in zagotovi sredstva za sanacijo, da bi lahko v doglednem času vzpostavili uničeno infrastrukturo in pomagali najbolj prizadetim. Od te infrastrukture so odvisni tudi marsikatero podjetje in delovna mesta, je dodal.

Ob izjemnem dežju so poplavili vsi pritoki Kamniške Bistrice, dolina Bistričice, dolina Tunščice, dolina Črne in dolina Kamniške Bistrice. "Razmere so katastrofalne, dejansko so vasi in doline odrezane od sveta," je povedal Slapar. Po njegovih besedah so se v teh dolinah sprožili še plazovi, reke so odnašale vejevje in drevesa.

Župan je pojasnil, da škoda po prvih ocenah znaša vsaj 500 milijonov evrov, saj je uničena celotna infrastruktura po dolini Črna, dolini Kamniške Bistrice in tudi dolini Bistričice. Nekaj hiš je odneslo, nekatere so še ogrožene.

Ljudi iz najbolj ogroženih hiš so evakuirali s pomočjo helikopterja, nekaterim, ki so ostali v svojih domovih in so odrezani od sveta, pa skupaj z gasilskimi enotami in ostalimi pripadniki civilne zaščite dovažajo hrano in druge nujne življenjske potrebščine. Komunalnemu podjetju Kamnik je uspelo zagotoviti, da je sistem vodovoda vsaj toliko popravljen, da je voda v soboto že pritekla v Kamniku, v vmesnem času pa so z gasilskimi društvi organizirali odjemna mesta za pitno vodo. Elektropodjetje, ki oskrbuje območje, je naredilo vse, da je elektrika kar se da hitro prišla do domov, tistim, ki pa elektrike še vedno nimajo, pa so zagotovili agregate, je navedel župan in se zahvalil vsem, ki pomagajo na terenu že od četrtka ponoči.

Predsednica republike je danes obiskala tudi Policijsko akademijo v Tacnu, kjer sta jo sprejela državna sekretarka na ministrstvu za notranje zadeve Tina Heferle in namestnik generalnega direktorja policije Robert Ferenc. Pogovarjala se je tudi z ljudmi, ki so tam poiskali zatočišče pred poplavami, so sporočili z ministrstva.

Kot so navedli, je bilo v Tacnu v teh dneh nastanjenih 38 oseb, ki so v Policijski akademiji prenočili. Več kot 70 osebam iz lokalnega okoliša so nudili pomoč pri začasnem umiku s poplavljenih območij. Pomagali so tudi pri reševanju živali.

Trenutno je v Tacnu nastanjenih še deset oseb. Drugi so, ko so bile ceste znova prevozne in njihove hiše varno dostopne, odšli reševat premoženje in se bodo vrnili zvečer, če ne bodo mogli prebivati na svojih domovih. Vse, ki bi potrebovali zatočišče v Policijski akademiji, pa pozivajo, da pokličejo na telefonsko številko 01 514 7005.
 
Janez Polajnar
Novice Hidrolog: Mura je dodatno narasla. Njen pretok je rekorden.

 

Ne spreglejte