Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
28. 12. 2021,
13.00

Osveženo pred

2 leti, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,91

81

Natisni članek

priznanje Franc Rode Borut Pahor

Torek, 28. 12. 2021, 13.00

2 leti, 3 mesece

Predsednik Pahor z zlatim redom odlikoval Franca Rodeta #foto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,91

81

Borut Pahor in Franc Rode | Predsednik Borut Pahor je za zasluge odlikoval kardinala Rimskokatoliške cerkve Franca Rodeta. | Foto Vlada RS

Predsednik Borut Pahor je za zasluge odlikoval kardinala Rimskokatoliške cerkve Franca Rodeta.

Foto: Vlada RS

Predsednik republike Borut Pahor je na posebni slovesnosti v Predsedniški palači vročil odlikovanja kardinalu Francu Rodetu, škofu Gezi Filu in muftiju Nedžadu Grabusu. Odlikovanci so ob tem poudarili pomen strpnosti, medsebojnega sodelovanja in skupnega sobivanja pripadnikov različnih verskih skupnosti v Evropi in Sloveniji.

Predsednik je z zlatim redom za zasluge odlikoval kardinala Rimskokatoliške cerkve Franca Rodeta za življenjsko delo in zasluge za osamosvojitev Republike Slovenije in njeno uveljavitev v svetu ter za spodbujanje kulture medverskega dialoga.

Rode se je ob prejemu reda predsedniku zahvalil in dejal, da odlikovanje doživlja kot objem domovine, kot prijazno roko, ki mu jo podaja Slovenija, kot čast in priznanje te mlade države. "Slovenija ima vse možnosti, da raste, da se utemelji v solidarnosti in v povezanosti vseh, da raste v demokratičnem duhu, v spoštovanju različnosti, da se med seboj malo manj kregamo in malo manj napadamo in da ustvarimo ozračje, ki bo sproščeno in res bratsko," je še poudaril kardinal.

Fotogalerija
1 / 9

Visoko državno odlikovanje predstavnikom treh različnih verskih skupnosti

S srebrnim redom za zasluge je odlikoval škofa Gezo Fila za uspešno, povezovalno in k strpnosti usmerjeno vodenje Evangeličanske cerkve v Sloveniji ter muftija Nedžada Grabusa za uspešno, povezovalno in k strpnosti usmerjeno vodenje Islamske skupnosti v Sloveniji. 

Škof Filo je izrazil veselje, da je predsednik visoko državno odlikovanje podelil predstavnikom treh različnih verskih skupnosti v letu, ko Slovenija praznuje 30-letnico samostojnosti. Poudaril je, da je današnjim odlikovancem skupno, da so tudi takrat, ko je bilo to manj hvaležno in težje, neomajno verovali v pravičen, svoboden in solidaren svet za vse ljudi, ne glede na njihova verska, socialna, politična in druga porekla.

"To, da spoznavaš druge in drugačne ljudi, njihove navade, vero, običaje, da skupaj z njimi živiš, vse to človeka bogati in širi njegova obzorja," je še poudaril Filo.

Muftij Grabus je dejal, da odlikovanje razume kot močno sporočilo in vodilo za razvoj odnosov znotraj evropske kulture in civilizacije s sprejemanjem in spoštovanjem različnosti. Izpostavil je, da so pripadniki muslimanske vere v Evropi pogosto obsojani zaradi njihove verske pripadnosti in verske dediščine. Poudaril je, da moramo narediti vse, da ohranimo mir, stabilnost, zaupanje ter se zavzel za gradnjo odnosov, ki temeljijo na resnici in pravičnosti ter obsodbi vseh zločinov, pri čemer je posebej izpostavil prepoved zanikanja holokavsta in genocida v Srebrenici.

Slovesnosti se je udeležil tudi predsednik vlade Janez Janša.

Pahor predsedniška palača 26122021
Novice Pahor: Pogrešam več pogovora o načrtih za našo prihodnost #foto
Borut Pahor
Novice Pahor o najstniških letih: Tega si ne bom nikoli oprostil #video

Ne spreglejte