Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
24. 1. 2024,
10.13

Osveženo pred

3 mesece, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,49

Natisni članek

Urška Klakočar Zupančič Nataša Pirc Musar jedrska energija premier Robert Golob

Sreda, 24. 1. 2024, 10.13

3 mesece, 1 teden

Premier Golob sklical politični vrh o dolgoročni rabi jedrske energije

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,49
Robert Golob | Golob je v preteklosti večkrat poudaril, da bo v zvezi z Jek 2 potreben referendum in da vlada želi, da so volivci o tem projektu zelo dobro informirani. | Foto Žan Kolman/ KPV

Golob je v preteklosti večkrat poudaril, da bo v zvezi z Jek 2 potreben referendum in da vlada želi, da so volivci o tem projektu zelo dobro informirani.

Foto: Žan Kolman/ KPV

Premier Robert Golob prihodnji torek pripravlja srečanje na temo energetske samooskrbe Slovenije in dolgoročne rabe jedrske energije, na katerega je povabil predsednico republike Natašo Pirc Musar, predsednico DZ Urško Klakočar Zupančič, predsednike parlamentarnih strank ter poslanca madžarske in italijanske narodne skupnosti. 

Kot so danes sporočili iz kabineta predsednika vlade, vprašanji energetske samooskrbe Slovenije in dolgoročne rabe jedrske energije zahtevata najširši nacionalni in politični konsenz. Zbrani na srečanju bodo v tej luči naslovili izziv, kako zastaviti proces odločanja o gradnji drugega bloka jedrske elektrarne (Jek 2).

V uradu so spomnili, da je vlada zaradi pomembnosti tega projekta, njegove kompleksnosti in predvsem njegove multideležniške narave septembra lani ustanovila delovno skupino za koordinacijo pripravljalnih aktivnostih na projektu nove jedrske elektrarne v Krškem. Ključna cilja skupine sta vzpostavitev primernega regulativnega okvirja in pospešitev projekta.

Že lani je bila pripravljena in v javno obravnavo poslana tudi resolucija o dolgoročni miroljubni rabi jedrske energije v Sloveniji, so dodali. 

Vlada želi, da so volivci o Jek 2 zelo dobro informirani

Golob je v preteklosti večkrat poudaril, da bo v zvezi z Jek 2 potreben referendum in da vlada želi, da so volivci o tem projektu zelo dobro informirani. Pri tem ga je sicer prehitela poslanska skupina SDS, ki je minuli teden vložila predlog za razpis posvetovalnega referenduma o izgradnji drugega bloka in manjših modularnih reaktorjev. Kot so navedli, Jek 2 ni projekt enega podjetja, ampak celotne Slovenije, ta pa nujno potrebuje močan in stabilen vir energije. Pri tem so SDS podprli tudi v NSi.

Projekt Jek 2 je trenutno v fazi priprave na oddajo vloge za državni prostorski načrt, kar pomeni, da se bo letos začelo umeščanje v prostor, je minuli četrtek povedal generalni direktor Gen energije, investitorja v novo nuklearko, Dejan Paravan. Po njegovih besedah se intenzivno pogovarjajo s tremi potencialnimi dobavitelji, od katerih so dobili osnovne indikativne informacije.

Trenutno se zaključuje vrsta analiz, ki opredeljujejo specifiko lokacije, in te podatke bodo lahko nato dobavitelji upoštevali pri svojih rešitvah in ponudbah. Potekajo tudi ekonomske analize, na kakšen način zapreti finančno konstrukcijo, je dejal. Državni sekretar za koordinacijo projekta Jek 2 Danijel Levičar je jeseni pojasnil, da bi bila lahko končna investicijska odločitev o novi nuklearki sprejeta v letih 2027 ali 2028, v tem primeru naj bi bil lahko objekt v omrežje priključen leta 2038.

Vrednost bo po sedanjih ocenah skoraj gotovo presegla deset milijard evrov, kar pomeni, da bo šlo za največji investicijski zalogaj prihodnjih dveh desetletij.

Robert Golob, Klemen Boštjančič
Novice Klemen Boštjančič postal tretji podpredsednik vlade

Kumer: Za posvetovalni referendum prezgodaj

Za razpis posvetovalnega referenduma o drugem bloku nuklearke v Krškem (Jek 2), za katerega se zavzema SDS, je po mnenju ministra za okolje, podnebje in energijo Bojana Kumra še prezgodaj, saj še ni vseh informacij o projektu.

Ni še podatkov o moči nove nuklearke, vrednosti investicije, poslovnem modelu, lastništvu in izvajalcih, kar je ključno za javno mnenje, je na dogodku Energetika in regulativa '24 danes v Ljubljani dejal minister. "Večina čaka te odgovore in zapraviti pet milijonov evrov za referendum za to, da testiraš današnje javno mnenje, bi bilo nesmiselno," je povedal.

Trenutno čakajo na popolno pobudo za začetek priprave državnega prostorskega načrta. Minister si želi, da bo čim prej oddana na ministrstvo za naravne vire in prostor, kjer da že preučujejo, ali bi bilo smiselno sprejeti poseben zakon, da bi bil državni prostorski načrt čim prej sprejet. Po obstoječih zakonih bi postopek trajal predolgo, je dejal Kumer.

Minister je poudaril, da je treba vse postopkovne korake izvesti ustrezno, saj si ne morejo privoščiti, da bi projekt pristal na sodišču, kot se je zgodilo s projektom Hidroelektrarne Mokrice.

SDS je minuli teden vložila predlog za razpis posvetovalnega referenduma o izgradnji drugega bloka in manjših modularnih reaktorjev. Kot so navedli v največji opozicijski stranki, Jek 2 ni projekt enega podjetja, ampak celotne Slovenije, ta pa nujno potrebuje močan in stabilen vir energije. Pri tem so SDS podprli tudi v NSi.

Robert Golob
Novice Golob: Leto, ki je za nami, je bilo žal tudi krvavo #video
Robert Golob
Novice KPK začasno prekinila preiskavo zoper predsednika vlade Roberta Goloba
Ne spreglejte