Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
23. 8. 2023,
11.21

Osveženo pred

8 mesecev, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,84

Natisni članek

Boštjan Šefic Srečko Šestan pomoč poplave

Sreda, 23. 8. 2023, 11.21

8 mesecev, 1 teden

Hiše v Sneberjah plesnijo, lahko bi se celo sesedle #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,84

Državni sekretar za koordinacijo ukrepov in aktivnosti za obnovo po poplavah Boštjan Šefic je po ogledu poplavljenih območij v Tacnu in Sneberjah v Ljubljani poudaril, da je škoda velika. "Lastniki hiš so prizadeti, a vidijo luč na koncu predora. Zadovoljni smo, da je Mestna občina Ljubljana aktivno pristopila k odpravi škode. Pri tem sodeluje tudi proizvajalec hiš Marles, ki s strokovnimi nasveti pomaga pri sanaciji škode na objektih," je dejal Šefic.

Šefic je po pogovoru z lastniki poplavljenih objektov poudaril, da je sanacija montažnih hiš v Sneberjah kompleksna. Najprej je treba temeljito osušiti objekte, nato sledi obsežna sanacija. Pri tem bodo veliko vlogo odigrale tudi ugodne vremenske razmere. "Pomembno je, da popravila potekajo pod strokovnim vodstvom," je dejal.

Glede protipoplavnih ukrepov v Sneberjah je Šefic dejal, da MOL že preučuje šibke točke protipoplavne zaščite. Najbolj problematične vodotoke bodo skušali sanirati do te mere, da ne bodo znova poplavljali. "Preprečiti moramo nadaljnjo škodo. Naredili bomo vse, kar je mogoče, da preprečimo morebitno poplavljanje območja," je napovedal.

V petek bo šibke točke vodotokov pregledala strokovna ekipa s hidrologom Rokom Fazarincem na čelu.

Na ogledu poplavljenih območij v Sneberjah so bili prisotni še podžupan Mestne občine Ljubljana Dejan Crnek, vodja oddelka za zaščito in reševanje Robert Kus in vodja službe za lokalno samoupravo Jera Grobelnik.

Prenehala veljati odredba, ki je omejevala dostop do poplavljenih območij

Poveljnik Civilne zaščite Srečko Šestan je preklical odredbo, ki je zaradi varnosti ljudi in premoženja ter zagotavljanja izvajanja zaščite, reševanja in pomoči, omejevala dostop na nekaterih poplavljenih območjih. Na ta območja so skladno z odredbo lahko dostopale le pooblaščene osebe in prostovoljci na podlagi ustreznih dokumentov. Poveljnik civilne zaščite je namreč po uničujočih poplavah v začetku meseca izdal odredbo, ki je od 12. avgusta do preklica, torej danes, določala poseben režim za dostop do v poplavah najbolj prizadetih območij, in sicer območja Črne na Koroškem, Mežice, Solčave, Luč, Mozirja ter naselij proti Ljubnem ob Savinji.

Kot je takrat pojasnil Šestan, so se za to odločili, ker so bile razmere na terenu na omenjenih območjih nevarne, v intervencijah pa je sodelovala tudi težka mehanizacija. Policija, gasilci in civilna zaščita so zato v času veljave odredbe postavili kontrolne točke pred vstopom na ta območja.

Vlaga naredila veliko škodo

Danes je Sneberje obiskal tudi Miha Humar s katedre za lesne škodljivce, zaščito in modifikacijo lesa na ljubljanski biotehniški fakulteti, ki je domačine nekoliko potolažil, potem ko se je med njimi razširila informacija, da sta pod fasadami voda in mulj in da lepljena plošča že plesni. Prav tako naj bi se bali, da bi leseno konstrukcijo hiš zaradi vlage prizadela goba, zaradi česar bi se lahko hiše sesedle.

Današnji dan je tako pokazal, da "ni tako grozno, kot se je zdelo sprva", je za STA povedala priložnostna koordinatorica del in prostovoljcev Tjaša Prošek. Kot je pojasnila, pa bo treba takoj odpreti spodnji del fasade, v nasprotnem primeru bodo imeli lastniki bistveno večjo škodo. Na odgovore domačinov, ki se v tem primeru bojijo vdora napovedanega dežja, pa je dejala, da so jim strokovnjaki danes pojasnili, da bodo odprti del fasade lahko zaščitili s polivinilom.

Opozorila je tudi na težave in dolgotrajnost izpolnjevanja obrazcev za prijavo škode oziroma vlog za pomoč.

V zadnji vodni ujmi so poplave namreč zajele tudi del Ljubljane. Sava je poplavila zlasti predela Tacna in Sneberij, številni občani pa se te dni srečujejo tudi s težavami pri sanaciji svojih domov. Zlasti v Sneberjah so bili tudi kritični do oblasti in pomanjkanja preventive. Občina sicer pričakuje, da se bo obnova objektov lahko začela po 10. septembru.

Koroška
Novice Županja Črne: Obrazci so prezahtevni. Imajo toliko strani, da jih ne utegneš prebrati.
Mozirje poplave
Novice Po Braslovčah bi del naselja preselili tudi v tej občini
Evri, bankovci
Novice Kaj o ideji obdavčitve izrednih dobičkov bank menita ekonomista?
Ljubljansko barje
Novice Črn tok in neznosen vonj na Ljubljanskem barju posledica poplav? #video
sestanek premierja Roberta Goloba z bančniki in zavarovalničarji
Novice Pozornost zavarovalnic je že usmerjena na jesen, bankam 48-urni rok

 

Ne spreglejte