Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
14. 5. 2024,
15.34

Osveženo pred

3 tedne, 3 dni

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,03

Natisni članek

preobremenjeni delavci zdravnik bolnišnica Valentina Prevolnik Rupel

Torek, 14. 5. 2024, 15.34

3 tedne, 3 dni

Golob zadovoljen s povečanjem produktivnosti v zdravstvu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,03
Robert Golob in Valentina Prevolnik Rupel | Srečanja se je udeležil tudi premier Robert Golob. Verjame, da so ukrepi za povečanje produktivnosti v zdravstvenem sektorju ključ do uspeha. | Foto STA

Srečanja se je udeležil tudi premier Robert Golob. Verjame, da so ukrepi za povečanje produktivnosti v zdravstvenem sektorju ključ do uspeha.

Foto: STA

Ministrica za zdravje Valentina Prevolnik Rupel se je na Brdu pri Kranju srečala s predstavniki bolnišnic, s katerimi je govorila o načinih in metodah spremljanja efektivne obremenjenosti zdravnikov. Srečanja se je udeležil tudi predsednik vlade Robert Golob. "Moram reči, da sem bil zelo dobre volje, ko sem videl, koliko truda je vloženega v ukrepe za povečanje produktivnosti v zdravstvenem sektorju. Verjamem, da je ravno to ključ do uspeha za naprej," je dejal Golob. Prevolnik Ruplova je povedala, da pogajanja s sindikatom Fides potekajo in ob tem izpostavila, da izvajalce skrbi organizacija dela v juniju zaradi koriščenja starega dopusta zaposlenih. 

Zdravniki so že pred stavko, ki traja od 15. januarja, opozarjali na prekomerno obremenjenost. Za spremljanje storilnosti delavcev so sicer skladno z uredbo odgovorni delodajalci, ki o opravljenih storitvah poročajo tudi svetu zavoda in ministrstvu.

Na Zavodu za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) so maja lani začeli objavljati sezname o opravljenih storitvah zdravnikov. Zdravniški sindikat Fides je takrat opozoril, da obračunane storitve ne zajemajo vsega dela zdravnikov. Poleg tega spregledajo okoliščine dela nosilcev zdravstvene dejavnosti.

ZZZS: Obremenitve delavcev bi moralo postavljati vodstvo bolnišnic 

Na ZZZS so za STA pojasnili, da se vodstva zdravstvenih zavodov obremenjenosti zdravnikov za učinkovito izrabo kadrov ne posvečajo dovolj. Menijo, da bi moralo obremenitve delavcev postavljati vodstvo bolnišnic, ne pa sindikati ali država v smislu državnih normativov. Razlike med izvajalci oziroma njihovimi zmogljivostmi so namreč lahko precej opazne.

Delavci, ki bi presegli obremenitve in kazalnike kakovosti, bi morali biti dodatno nagrajeni, menijo pri ZZZS. S tem bi prispevali k boljši dostopnosti storitev in skrajšanju čakalnih dob, torej tudi k boljšemu poslovnemu rezultatu izvajalcev.

Golob verjame, da so ukrepi za povečanje produktivnosti v zdravstvenem sektorju ključ do uspeha 

Srečanja se je udeležil tudi premier Robert Golob. Verjame, da so ukrepi za povečanje produktivnosti v zdravstvenem sektorju ključ do uspeha, je dejal ob robu srečanja v izjavi za medije. Dodal je, da je vlada za ukrepe, ki bodo nagradili zaposlene, ki delajo več, že zagotovila sredstva.

Predstavniki splošnih bolnišnic Novo mesto, Slovenj Gradec in Nova Gorica ter Univerzitetnega kliničnega centra Maribor so predsedniku vlade Golobu predstavili primere dobrih praks merjenja obremenitev zdravnikov. "Moram reči, da sem bil zelo dobre volje, ko sem videl, koliko truda je vloženega v ukrepe za povečanje produktivnosti v zdravstvenem sektorju. Verjamem, da je ravno to ključ do uspeha za naprej," je dejal Golob.

Zatrdil je, da se "tudi v času stavke kaže, da je bilo število storitev povečano v primerjavi z lanskim letom ravno zaradi ukrepov, ki so bili tudi danes predstavljeni". Dejal je, da si želijo s temi ukrepi nadaljevati in da je vlada za to že zagotovila sredstva.

Golob ni opredelil, za katere ukrepe in koliko sredstev gre. Hkrati je dejal, da bodo z ukrepi lahko nagradili zaposlene v zdravstvu, ki delajo več, za razliko "od mogoče tistih, ki se danes bolj ukvarjajo z drugimi stvarmi".

Robert Golob in Valentina Prevolnik Rupel | Foto: STA Foto: STA Predsednik vlade Golob pogajanj z zdravniškim sindikatom Fides v izjavi ni komentiral. Stavka sindikata sicer traja od 15. januarja.

Prevolnik Ruplova: Izvajalce skrbi mesec junij

Cilj srečanja s predstavniki bolnišnic je bila po besedah ministrice Valentine Prevolnik Rupel predstavitev metodologije za merjenje efektivne obremenitve kadra v zdravstvu. Nekatere bolnišnice jo merijo že več let, pri tem pa uporabljajo različno metodologijo, je dejala ministrica. Povedala je, da pogajanja s sindikatom Fides potekajo, izvajalce pa da skrbi tudi organizacija dela v juniju zaradi koriščenje starega dopusta zaposlenih.

Za organizacijo dela je po njenih besedah zelo pomembno, da si bolnišnice prakse merjenja obremenitev med sabo izmenjujejo. Pri tem je izpostavila vlogo digitalne podpore, s katero podatki postanejo transparentni in dovolj zanesljivi.

"Poleg tega, da spremljamo obremenitev kadra, je pomembno tudi spremljanje kakovosti," je poudarila ministrica. Dejala je, da delovna skupina na ministrstvu postavlja kazalnike kakovosti, poleg tega pa kazalnike kakovosti postavljajo izvajalci.

Vršilka dolžnosti generalnega direktorja direktorata za zdravstveno varstvo Jasna Humar je izpostavila pomanjkanje zdravstvenega kadra, glede na demografske kazalce pa pričakujejo dodaten upad. "Tudi zato je pomembno, da zagotovimo čim bolj učinkovit zdravstveni sistem," je dejala. Tega po njenih besedah država ne more zagotoviti z dodatnim obremenjevanjem zdravstvenih delavcev v nedogled, ampak z vlaganjem v digitalne rešitve ter posodobitvi opreme in prostorov.

Direktor splošne bolnišnice Slovenj Gradec Ksandi Javornik je izrazil zadovoljstvo, da je ministrstvo pripravilo srečanje. Merjenje učinkovitosti oziroma obremenjenosti je po njegovem mnenju zelo pomembno, saj gre za orodje, ki omogoča boljšo organiziranost in vodenje dela. Po njegovem mnenju bi bilo prav, da poenotijo metodologijo, na podlagi katere bi bili podatki primerljivi.

Generalni direktor Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Maribor Vojko Flis je dejal, da delo zdravstvenih timov mesečno spremljajo prek izkaznic oddelkov. Ocenil je, da se je obseg dela v UKC Maribor v času stavke zožil, posebej na kirurških oddelkih. Dejal je, da ima center v prvih štirih mesecih za nekaj manj kot štiri milijone evrov izgube.

Vlada je februarja z uredbo o programih storitev, zmogljivostih in obsegu sredstev za leto 2024 določila milijon evrov za projekt ministrstva za spremljanja obremenjenosti nosilcev zdravstvenih dejavnosti. Po besedah ministrice Valentine Prevolnik Rupel je denar namenjen predvsem informacijski podpori izvajalcev za bolj poenoteno zbiranje podatkov.

Valentina Prevolnik Rupel
Novice Odbor za zdravstvo znova razpravljal o reševanju čakalnih dob v zdravstvu
zdravniki pred UKC Ljubljana
Novice 15 tednov zdravniške stavke: kako shajajo bolnišnice?
Valentina Prevolnik Rupel
Novice Velike spremembe za paciente: ministrstvo spreminja stopnje nujnosti na napotnicah
Ne spreglejte