Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
15. 5. 2014,
14.00

Osveženo pred

8 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Nataša Pirc Musar

Četrtek, 15. 5. 2014, 14.00

8 let, 1 mesec

Programski svet dobil zeleno luč za obnovitev izbire šefa RTV

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Mandatno volilna komisija državnemu zboru predlaga, da se razreši programska svetnika RTV Steržeta in Kluna. Po seznanitvi DZ bo programski svet lahko vnovič glasoval o novem šefu RTV.

Po včerajšnji odločitvi programskega sveta RTV, da obnovi postopek glasovanja za generalnega direktorja RTV (razlog je bilo članstvo sveta Matjaža Steržeta, ki po zakonu o RTV ne bi smel biti programski svetnik), so danes o spornem članstvu v programskem svetu odločali tudi člani mandatno volilne komisije državnega zbora.

A MVK ni odločala samo o Steržetu, temveč tudi o Mihi Klunu, ki po mnenju skupine nepovezanih poslancev prav tako ne bi smel biti član programskega sveta. Komisija je na koncu izglasovala sklep, da predlaga državnemu zboru, da se oba omenjena razreši s programskega sveta RTV. Kdaj bo ta seja državnega zbora, še ni jasno, tako da bo moral programski svet z vnovičnim glasovanjem o novem direktorju RTV počakati. SDS zatrjuje, da Klun ni politični funkcionar, nepovezani poslanci, da je Če so se vsi strinjali, da Sterže nikakor ne izpolnjuje pogojev za funkcijo programskega svetnika RTV, pa so bili poslanci pričakovano razdeljeni, ko so razpravljali o Mihi Klunu. Poslanci SDS so namreč zatrjevali, da dejstvo, da je Miha Klun član strokovnega sveta SDS, po statutu stranke avtomatično ne pomeni, da je politični funkcionar stranke.

"Po našem statutu član posamezne komisije SDS ali strokovnega sveta ne pomeni, da je ta oseba tudi funkcionar stranke," meni Vinko Gorenak, Maša Kociper iz poslanske skupine nepovezanih poslancev pa je povedala, da je to sprenevedanje največje opozicijske stranke. "Na vaši strani piše, da je član strokovnega sveta. Iz javno dostopnih podatkov je razvidno, da je bil v organih stranke SDS, kot tudi vodja kluba svetnikov na občinski ravni in da je sodeloval na volitvah. To pomeni, da tudi Klun ne izpolnjuje pogojev za programski svet." Matjaž Han iz SD pa je dodal, da Klun ne sme biti v programskem svetu RTV, saj je član državne volilne komisije, kar se šteje za funkcionarja v državnih organih.

Ne spreglejte