Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
19. 5. 2023,
9.52

Osveženo pred

11 mesecev, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,53

Natisni članek

Bežigrajski športni park Joc Pečečnik Plečnikov stadion

Petek, 19. 5. 2023, 9.52

11 mesecev, 2 tedna

Projekt zavrnjen: na Plečnikovem stadionu ne bo Bežigrajskega športnega parka #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,53

Ministrstvo za naravne vire in prostor je zavrnilo izdajo gradbenega dovoljenja projektu Bežigrajski športni park (BŠP), so sporočili iz Civilne pobude za ohranitev Plečnikovega stadiona v izvirni obliki. V civilni pobudi so takšno odločitev pričakovali in jo pozdravljajo. 

Na ministrstvu za naravne vire in prostor so kot razlog za zavrnitev izdaje gradbenega dovoljenja navedli neskladje projekta BŠP s kulturnovarstvenim režimom spomenika in dejstvo, da investitor ne more izkazati pravice gradnje. Kot je namreč znano, so pred časom v postopku določitve pripadajočega zemljišča sosednjih Fondovih hiš v BŠP ostali brez pomembnega dela parcel na severni strani načrtovanega kompleksa. Odločba o zavrnitvi gradbenega dovoljenja še ni pravnomočna, nasprotna stran pa lahko v 30 dneh sproži upravni spor.

V Civilni pobudi za ohranitev Plečnikovega stadiona so pričakovali takšno odločitev 

Medtem v civilni pobudi pravijo, da zavrnilno odločbo pozdravljajo in da so takšno odločitev pričakovali, dodajo pa, da pričakujejo, da bo ta zavrnitev državo dodatno spodbudila, da bo aktivno posegla v reševanje Plečnikovega stadiona, in to tako, da bo našla rešitev za prenos lastništva spomenika bodisi z odkupom bodisi menjavo za drugo nepremičnino ter tako omogočila, da bosta obnova in revitalizacija stadiona v izvirni obliki in v skladu s predpisi čim prej stekli.

Poudarjajo tudi, da bi takšen projekt povzročil uničenje kulturnega spomenika in v času gradnje kot tudi delovanja povzročal prevelike negativne vplive na okolje, kar bi resno ogrožalo zdravje in premoženje prebivalcev. "Problem BŠP tako nikakor niso niti birokratske ovire niti neživljenjska zakonodaja, ampak njegova spomeniška in okoljska nesprejemljivost," so sklenili v Civilni pobudi za ohranitev Plečnikovega stadiona.

Bežigrajski športni park želi na lokaciji Plečnikovega stadiona zgraditi Joc Pečečnik, a se že leta bori z ministrstvom za okolje in prostor ter Zavodom za varstvo kulturne dediščine Slovenije. Na teh namreč pravijo, da gradnja ni v skladu z Odlokom o razglasitvi del arhitekta Jožeta Plečnika v Ljubljani za kulturne spomenike državnega pomena. Pečečnik bi za gradnjo celotnega projekta potreboval tudi parcele, kjer so zdaj vrtovi, za katere pa je višje sodišče odločilo, da niso last občine, ampak stanovalcev v Fondovih blokih. 
Novice Bežigrajski stadion: Pečečnik vztraja, napovedal je ovadbe in tožbe #video
Plečnikov štadion
Novice Pečečnik bo pojasnil, kaj bo naredil z bežigrajskim stadionom
Plečnikov stadion za Bežigradom
Novice Pečečniku zavrnili načrt za Bežigrajski športni park
Štadion Bežigrad
Sportal Rešitev propadajoče bežigrajske sramote
 
Ne spreglejte