Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rabuza

Četrtek,
5. 1. 2017,
15.57

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,98

Natisni članek

SIJ Riko Mercator Toni Balažič Janez Škrabec

Četrtek, 5. 1. 2017, 15.57

6 let, 7 mesecev

Prva moža Mercatorja in Rika se veselita prihoda Slovenke v Belo hišo

Rabuza

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,98
Toni Balažic, Denis Mancevič, Blaž Brodnjak, Sergej Simoniti, Janez Škrabec | Foto STA

Foto: STA

Zaradi krepitve populizma se močno povečuje politična negotovost. Kot najočitnejša primera se ponujata brexit in izvolitev Donalda Trumpa za ameriškega predsednika, menijo na Inštitutu za strateške rešitve in poudarjajo, da morajo podjetja vzpostaviti ustrezne varovalke pred populizmom.

"Populizem ni omejen zgolj na brexit in ameriške volitve, kjer je bil izvoljen predsednik z izrazito populističnim nastopom, temveč ogroža temelje mednarodne skupnosti, vključno z EU," je na okrogli mizi o vplivu populizma na mednarodno poslovanje opozoril direktor inštituta Tine Kračun in dodal, da bodo posledice populizma pomembno vplivale na gospodarsko okolje. Podjetja morajo biti po njegovem mnenju na spremenjene okoliščine pripravljena.

Fotogalerija
1 / 17

Kaj čaka Slovenijo in Zahodni Balkan v prihodnjem letu? 


Da populizem v mednarodnem poslovnem okolju ne prinaša zgolj tveganj, temveč tudi priložnosti ter izzive, so na okrogli mizi menili prvi mož Rika Janez Škrabec in predsednik uprave Mercatorja Toni Balažič in direktor korporativnega komuniciranja pri Siju Denis Mancevič, bolj skeptičen pa je bil Sergej Simoniti iz Agencije za zavarovalni nadzor.

Škrabec: Zdaj je lažje delati z Američani

Janez Škrabec v letošnjem letu pričakuje konec sankcij proti Rusiji. | Foto: STA , Janez Škrabec v letošnjem letu pričakuje konec sankcij proti Rusiji. Foto: STA , Škrabec je povedal, da vidi Trumpovo ženo Melanio, prvo Slovenko v Beli hiši, kot veliko priložnost za Slovenijo. "Odkar imamo Slovenci prvo damo, se odnos ameriških poslovnih partnerjev spreminja nam v prid," je dejal in dodal, da je zdaj z Američani bistveno lažje delati, Riku pa se obetajo tudi nove poslovne priložnosti.

Podobno je dejal Mancevič. Kot je pojasnil, je Sij v ZDA našel svojo tržno nišo, kjer ni veliko ameriških ponudnikov, zato v Trumpu ne vidi grožnje. "Bistveno bolj bi moralo skrbeti kitajske jeklarje," dejal.

Balažič si od populističnega nastopa novega ameriškega predsednika obeta pozitivne posledice. Tamkajšnja podjetja so znova začela vlagati v ZDA, njihova gospodarska rast je velika, dolar se krepi, izboljšujejo odnose z Rusijo, to pa ima pozitiven vpliv na Evropo, je dejal.

Prvi mož NLB: Banka potrebuje odgovornega lastnika

Blaž Brodnjak, prvi mož NLB, opozarja, da se morajo slovenska podjetja primerjati z globalnimi trgi. | Foto: STA , Blaž Brodnjak, prvi mož NLB, opozarja, da se morajo slovenska podjetja primerjati z globalnimi trgi. Foto: STA , Simoniti je manj optimističen. Kot je opozoril, populizem prinaša negotovost: brexit bo oslabil EU, zaradi česar se bo zmanjšala konkurenčnost v svetu, Trump pa bo postavil ovire za druge države, je opozoril.

Ob tem je Simoniti opozoril na še eno obliko populizma, značilno za Slovenijo, in sicer nacionalni interes. Vprašanje, ali je treba privatizirati ali pa mora ostati v lasti države, je populizem par excellence, je poudaril in menil, da so argumenti, ki se navajajo v prid državnemu lastništvu, zelo populistični.

Balažic iz Mercatorja v hrvaški lasti in Mancevič iz Sija v ruski lasti sta temu pritrdila. Blaž Brodnjak iz NLB pa je na vprašanje, ali tudi on pred morebitno prodajo banke že čuti populizem, ki se mu reče nacionalni interes, odgovoril zgolj: "Banka si zasluži in potrebuje odgovornega lastnika."

Ne spreglejte