Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
28. 10. 2011,
13.45

Osveženo pred

8 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Volitve Janez Janša Janez Janša Zoran Janković

Petek, 28. 10. 2011, 13.45

8 let, 1 mesec

"Rajši danes vislice kot jutri z Jankovićem v koalicijo"

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Franc Pukšič je prepričan, da bo imela vladna koalicija njegove SLS, SDS in Liste Gregorja Viranta več kot 60 poslancev.

Nato pa napoveduje regionalizacijo Slovenije. In ker v pokrajinah ne bo toliko "birokracije in lopovščine" kot na državni ravni, se bo gospodarstvo preprosto izboljšalo. Pukšič bo 4. decembra zvečer čakal, ali bo za poslanca izvoljen že petič, prvič kot član SLS. Kmalu po zadnjih volitvah je namreč zaradi spora z vodjo poslanske skupine SDS Jožetom Tankom izstopil iz stranke, ki jo je pomagal postavljati. Zaradi spremembe zakonodaje prvič po letu 1994 tudi ne bo hkrati poslanec in župan. Pukšič napoveduje, da bo Destrnik prvič dobil drugega župana. Si bolj želite biti poslanec ali župan Destrnika? Se v bitko za poslanca podajate z vsemi močmi? Seveda. Če se enkrat za nekaj odločim, delam to z vso energijo. Odločil sem se, da bom kandidiral. S svojimi izkušnjami, ne nazadnje kandidiram petič za DZ, lahko pri sprejemanju zakonodaje naredim bistveno več za podeželje. Nekateri so očitali, da poslanci odločajo za posamezno občino in da imajo nekatere občine prednost, kar seveda ni res. Poslanci ne delamo za posamezno občino, ampak za vse. Dvignili smo porabo za občine za 25 odstotkov, dosegli smo vračila za vlaganja v javno telekomunikacijsko omrežje, kjer so ljudje 180 milijonov evrov dobili povrnjenih. To so jim pokradli in tega sicer ne bi dobili. Več lahko naredim v državnem zboru kot župan ene občine. Bo zaradi tega Destrnik na škodi? Destrnik ne bo na nobeni škodi. Bo pač imel župana, za katerega verjamem, da bo kompatibilen in da bo nadaljeval z razvojem. Lani smo sprejeli strategijo za razvoj občine za naslednjih 20 let in s tega kolovoza ne more izstopiti.

Na volitvah za parlament naj bi bil vaš glavni nasprotnik sedanji evropski poslanec Milan Zver. Zakaj ste boljša izbira od njega? To morate vprašati volivke in volivce. Prepričan sem, da Milan Zver ne bo moj nasprotnik. Po informacijah, ki jih imam, bo nekdo drug.

Milan Zver se ne bo potegoval za glasove istih volivk in volivcev kot vi? Pred dvema letoma je obljubil, da bo pet let v evropskem parlamentu. Če bi šel katerikoli evropski poslanec danes kandidirat za državni zbor, bi bilo to zavajanje volivk in volivcev.

Po javnomnenjskih raziskavah najbolje kaže SDS. Vam je kaj žal, da ste izstopili iz te stranke? Narobe je, da gre nekdo v stranko zaradi sebe, zaradi svoje koristi. V SDS sem prišel pred 15 leti, ko je za tabo letelo kamenje, če si rekel, da si v SDS. To stranko sem pomagal ustvariti in ko sem iz nje izstopil, sem izstopil iz ene večjih strank. Prepričan sem, da bo, ne še po teh, ampak po naslednjih volitvah, največja stranka Slovenska ljudska stranka. Vanjo sem vstopil zaradi ljudi in načelnosti. Beseda naj bo resnica, dejanje naj bo pravica. To je Slomškovo reklo in tega sem se držal vse življenje.

Zakaj je SLS boljša izbira kot SDS in tudi kot druge stranke? Iz SDS sem šel, ker se z nekaterimi zadevami tam nisem strinjal. Če nekdo, ki je na oblasti, naredi škodo tistim, ki so mene volili, volivkam in volivcem iz naših krajev, potem z njim ne bom sodeloval. Sem desnosredinski politik in SLS je edina desnosredinska stranka, ki ima zgodovinske korenine. V prihodnosti bo to stranka, kot so v Evropi sicer ljudske stranke, ena osrednjih političnih strank.

Še bolj kot do nekdanjih kolegov ste kritični do Zorana Jankovića. Zakaj ste tako ostri do njega? Nič nimam proti njemu osebno, ampak proti njegovim nastopom. Kot je rekel Slomšek, beseda je resnica, dejanje je pravica! Pokažite mi še enega državljana ali državljanko, ki ima dva sinova, ki lahko opletata z milijoni evrov, oče pa reče, da s tem nima nič. Petintridesetletni fantje takšnega premoženja niso pridobili na pošten način. Janković je zadnji v tej državi, ki bo govoril, da bo skrbel za pravno državo, načelnost in poštenost. Kako je vzgojil svoje otroke – bog ne daj, da tak cunami pade v Sloveniji. Kako hudo bi šele bilo. Bojim se, da bi Slovenija prišla na rob mafijske združbe, če bi se nadaljevala taka politika, kot jo vodi v Ljubljani. Spomnite se tistega, ki si je vzel življenje, ker ni videl izhoda, ko ni dobil plačanega dela na Stožicah.

Torej že naprej zavračate vstop v koalicijo, v kateri bi bil tudi on? Rajši danes vislice kot jutri z njim v koalicijo.

Janeza Janšo pa vseeno še toliko cenite, da bi šli z njim v koalicijo? Prepričan sem, da bodo vladno koalicijo sestavljali SLS, SDS in Virantova lista in imeli bomo več kot 60 poslancev.

S to ustavno večino napovedujete velike spremembe? Nujna je regionalizacija, to je številka ena. Pokazalo se je, da smo na občinah bistveno bolje gospodarili kot država. Ni takšne birokracije in lopovščine. Ko se bomo regionalizirali, se bo gospodarstvo preprosto izboljšalo

Ne spreglejte