Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
21. 1. 2008,
15.55

Osveženo pred

8 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Ponedeljek, 21. 1. 2008, 15.55

8 let, 1 mesec

Ravnik zavrača očitke kmetov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Generalni direktor direktorata za kmetijstvo Branko Ravnik je zavrnil očitke sindikata kmetov, da vlada lani prvič ni izplačala ukrepov kmetijske politike.

"Lani je vlada zagotovila in izplačala sredstva, ki so bila predvidena za izplačilo v letu 2008," je poudaril Ravnik. Tako je lani vlada zagotovila dodatna sredstva za izplačila kmetom iz naslova programa razvoja podeželja za obdobje 2004-2006 in za izplačila za naravne nesreče, ki so bila predvidena za leto 2008. "Izplačila lani niso bila možna izključno zaradi tehničnih razlogov, saj smo uvajali nov sistem plačilnih pravic in nov program razvoja podeželja za naslednje sedemletno obdobje", je še dodal Ravnik.

Okrog 207 milijonov evrov za izplačila ukrepov kmetijske politike

Ravnik je še poudaril, da so na kmetijskem ministrstvu izvedli dodelitev plačilnih pravic, sledita projekta izplačilo plačil za leto 2007 in izvedba kampanje za leto 2008. V zadnjih dveh tednih so pripravili natančen operativni načrt izdaje odločb za izvedbo plačil. Po Ravnikarjevih besedah je pripravljen terminski načrt za izdajo odločb in plačil, ki iz tega izhajajo.

Za izplačila ukrepov kmetijske politike bo kmetijsko ministrstvo namenilo okrog 207 milijonov evrov. Odločbe za izplačila za območje z omejenimi dejavniki bo ministrstvo začelo izdajati med 11. in 22. februarjem. Sledi izdaja odločb za proizvodno vezana plačila za drobnico, ki bo trajala od 3. do 7. marca. Izdaje odločb za neposredna plačila bo potekala od 25. marca do 4. aprila, izdaja odločb za plačila iz slovenskega kmetijsko okoljskega programa (SKOP) in ukrepe kmetijsko okoljskega programa (KOP) pa med 17. aprilom do 9. majem. Od 26. maja do 13. junija bodo izdajali odločbe za izplačila za živalske premije, in sicer za govedo.

"To niso dohodkovna plačila"

"Odstop od predvidenega terminskega načrta lahko povzročen samo zaradi nepredvidenih tehničnih težav," poudarja Ravnik in dodaja, da bodo kmetje letos prvič tako natančno obveščeni o terminu izdaje plačil. Plačila se bodo izvajala v dveh likvidnostih datumih znotraj teh okvirov. Ravnik je potrdil, da lahko kmetje pričakujejo nakazilo sredstev v petih do desetih dneh po izdaji odločbe. "Kmetijsko ministrstvo ima v proračunu plačila zagotovljena sredstva za izplačilo ukrepov kmetijske politike v celoti," je še povedal in opozoril, da plačila pred omenjenimi roki tehnično ni mogoče izvesti.

Očitke sindikata kmetov, da so kmetje zaradi zamika izplačil za ukrepe kmetijske politike prikrajšani in da zaradi tega plačujejo višjo ceno vhodnih surovin, Ravnik zavrača. Poudaril je, da to niso dohodkovna plačila. "Gre za plačilo javnih storitev, in jih kot take ne vključujemo v ceno hrane in tako ne morejo imeti učinka na ceno kmetijskih proizvodov," še opozarja Ravnik.

Ne spreglejte