Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
6. 8. 2014,
14.42

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

aspirin rak

Sreda, 6. 8. 2014, 14.42

6 let, 7 mesecev

Raziskava: Aspirin na dan lahko odžene raka stran

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Z redno dnevno uporabo aspirina bi lahko preprečili skoraj tretjino rakavih obolenj na požiralniku, želodcu in črevesju, ugotavljajo strokovnjaki. In kaj pravi slovenska stroka?

Raziskovalci z londonske univerze Queen Mary so prvič pod drobnogled vzeli vse dostopne izsledke številnih raziskav in kliničnih poskusov ter pregledali vse pozitivne in negativne učinke preventivne uporabe zdravila, ki ga najdemo v domači lekarni skoraj vsakega gospodinjstva.

Tudi do pol manj smrti Skupina raziskovalcev pod vodstvom profesorja Jacka Cuzicka, vodje centra za preprečevanje rakavih obolenj, je ugotovila, da aspirin zmanjšuje možnost pojava rakavih obolenj na požiralniku, želodcu in črevesju ter v veliki meri preprečuje smrtnost zaradi teh bolezni.

Ugotovili so, da bi bilo, če bi ljudje dnevno uživali aspirin, za: - 35 odstotkov manj raka na črevesju in 40 odstotkov manj smrti zaradi te bolezni, - 30 odstotkov manj raka na požiralniku in želodcu ter 35–50 odstotkov manj smrti zaradi te bolezni.

"Že dolgo je bilo znano, da lahko aspirin, eden najcenejših in najbolj razširjenih zdravil na trgu, varuje pred nekaterimi vrstami raka. A dokler nismo naredili te študije, ni bilo jasno, ali lahko te prednosti odtehtajo stranske učinke tega zdravila," poudarja Cuzick.

Jemati bi ga morali vsaj pet let, da bi se zaščitili za deset let S študijo se je stroka že seznanila na letošnjem letnem kongresu o tumorjih prebavil Mednarodne zveze za preventivo raka (ISCaP), je potrdil Jernej Benedik, dr. med., internist onkolog z ljubljanskega onkološkega inštituta. Kot je pojasnil, naj bi bil aspirin učinkovit zoper raka debelega črevesa in danke, medtem ko za druge vrste raka – požiralnik in želodec – to še ni znanstveno potrjeno.

Kot je pojasnil, je aspirin v preventivi nastanka raka debelega črevesa in danke učinkovit, če bi ga jemali vsaj pet let, dobrodejni učinek pa naj bi trajal do deset let. Točen dnevni odmerek sicer ni znan, varno in učinkovito naj bi bilo okoli sto miligramov na dan, lahko tudi manj, je pojasnil. Priporoča se, da bi ga v starosti od 50 do 65 let jemali vsi, ki so družinsko obremenjeni.

Obenem je opozoril, da je glavna težava te preventive "povečana nevarnost za krvavitve, ki pa je majhna v starosti 50–65 let".

Aspirin ni dovolj! Zdravnik Benedik ob tem opozarja, da so pri preventivi raka debelega črevesa in danke pomembni tudi drugi dejavniki, predvsem : - gibanje, - pravilna prehrana (uživanje veliko sadja, zelenjave in vlaknin, izogibanje rdečemu mesu), - preventivno vedenje (izogibanje kajenju, omejeno uživanje alkohola itd.).

Sicer v Sloveniji poteka tudi državni program presejanja in zgodnjega odkrivanja raka na debelem črevesu in danki Svit , ki je namenjen ženskam in moškim v starosti od 50 do 69 let.

Ne spreglejte