Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
7. 2. 2019,
12.01

Osveženo pred

5 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,69

Natisni članek

Nissan Mitsubishi renault

Četrtek, 7. 2. 2019, 12.01

5 let, 3 mesece

Renault ovadil Ghosna, jabolko spora pa njegova poroka

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,69
Carlos Ghosn | Nekdanji ugledni menedžer je svojo aretacijo na Japonskem označil za "zgodbo o izdaji". Zdaj ga bodo zaslišali še francoski kriminalisti. | Foto Reuters

Nekdanji ugledni menedžer je svojo aretacijo na Japonskem označil za "zgodbo o izdaji". Zdaj ga bodo zaslišali še francoski kriminalisti.

Foto: Reuters

Nekdanji šef Renaulta Carlos Ghosn, ki je zaradi domnevnih finančnih malverzacij priprt na Japonskem, se bo zagovarjal tudi pred francoskimi organi pregona. Renault ga je ovadil, saj se je menedžer, ki je na čelu avtomobilskega proizvajalca letno prejemal milijonsko plačo, poročil v dvorcu Renaultovega sponzorja. S tem naj bi sponzorsko pogodbo podjetja izkoristil za zasebno korist.

Carlos Ghosn je v priporu v Tokiu zaradi domnevnih finančnih malverzacij v japonskem Nissanu, ki ga je prav tako vodil v okviru tristranskega zavezništva avtomobilskih proizvajalcev Renault, Nissan in Mitsubishi. Med drugim mu preiskovalci očitajo prikrivanje realne višine prejetih prihodkov.

Po izbruhu afere in aretaciji 19. novembra lani sta ga najprej z mesta prvega moža odstranila Nissan in Mitsubishi, pred dvema tednoma pa še Renault.

V Renaultu so se preiskave Ghosnovih poslov lotili po tem, ko so menedžerja priprli na Japonskem. Odkrita nepravilnost pa je relativno nepomembna za podjetje z milijardnimi prihodki. | Foto: Gašper Pirman V Renaultu so se preiskave Ghosnovih poslov lotili po tem, ko so menedžerja priprli na Japonskem. Odkrita nepravilnost pa je relativno nepomembna za podjetje z milijardnimi prihodki. Foto: Gašper Pirman Najel dvorec Renaultovega sponzorja

Francoski avtomobilski proizvajalec pa je zdaj Ghosna naznanil organom pregona zaradi domnevnih nepravilnosti. Gre sicer za precej obrobno zadevo. Ghosn naj bi izkoristil sponzorsko pogodbo podjetja za zasebno korist, in sicer naj bi zaradi sponzorstva prihranil pri svoji razkošni poroki v dvorcu Versailles.

Ghosnova poroka se je v znamenitem dvorcu nedaleč od Pariza zgodila oktobra 2016. Upravljalec dvorca za sprejem v razkošnem objektu iz 17. stoletja Ghosnu v skladu s sponzorsko pogodbo med Versaillesom in Renaultom ni zaračunal običajnih 50 tisoč evrov.

Notranja revizija podjetja je tako "ugotovila, da je bil prispevek v višini 50 tisoč evrov v sklopu sponzorske pogodbe, podpisane s Chateau de Versailles, dodeljen za osebno korist gospoda Ghosna", so sporočili iz Renaulta. Omenimo, da je imel Ghosn na čelu koncerna Renault-Nissan, kateremu se je konec leta 2016 pridružil še Mitsubishi, letno vsaj 15 milijonov dolarjev plače (skupaj z bonusi in dodatki).

Ghosn o zaroti

Nekdanji ugledni menedžer je svojo aretacijo označil za "zgodbo o izdaji". Prepričan je, da za celotno zadevo stojijo tisti, ki so nasprotovali njegovim načrtom za tesnejše povezovanje treh avtomobilskih proizvajalcev v zavezništvu.

Na ugotovitve Renaulta se za zdaj ni odzval.

 

Ne spreglejte