Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
11. 8. 2023,
9.26

Osveženo pred

8 mesecev, 3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,87

Natisni članek

poplave Robert Golob

Petek, 11. 8. 2023, 9.26

8 mesecev, 3 tedne

Golob: Eden od ukrepov je moratorij za odplačilo obstoječih kreditov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,87
Robert Golob | "Ta ponedeljek je namenjen sočloveku. To bom ves čas poudarjal. Hočem ljudem dati občutek, da obstaja svetla prihodnost, kljub trenutnemu brezupu," o dnevu solidarnosti pravi premier Robert Golob. | Foto STA

"Ta ponedeljek je namenjen sočloveku. To bom ves čas poudarjal. Hočem ljudem dati občutek, da obstaja svetla prihodnost, kljub trenutnemu brezupu," o dnevu solidarnosti pravi premier Robert Golob.

Foto: STA

"Eden od ukrepov, ki ga načrtujemo, je moratorij za odplačilo obstoječih kreditov, dokler se ne dogovorimo, kako bomo ljudem lahko najučinkoviteje pomagali," je v četrtkovi oddaji Odmevi o zamrznitvi vračanja bančnih posojil za prizadete v poplavah na TV Slovenija povedal premier Robert Golob. Spregovoril je tudi o gradnji montažnih hiš in dolgotrajnih postopkih za pridobivanje gradbenih dovoljenj. Po njegovih besedah vlada ne namerava čakati sedem let za pridobitev gradbenega dovoljenja, zato bodo, če bo to potrebno, glede tega spremenili pravila.  

Po tednu dni od uničujočih poplav začenjajo vejati prvi interventni ukrepi, združeni v noveli zakona o preprečevanju posledic naravnih nesreč. Premier Robert Golob je v včerajšnjih Odmevih povedal, da razmišljajo o zamrznitvi vračanja bančnih posojil za prizadete v poplavah in oprostitvi plačila davka na dodano vrednost za gasilsko opremo.

"Odpis dolgov je stvar bankirjev. Solidarnost, ki jo pričakujemo od njih, bo lahko prišla na različne načine, ampak jo pričakujemo in pričakujemo zelo veliko. Potem bo pokazal čas, tega imamo dovolj," je dejal Golob. 

Prizadetim v poplavah je na voljo tudi izredna denarna socialna pomoč, za katero lahko do 6. septembra zaprosijo na kateremkoli centru za socialno delo.

Po besedah premierja se je na spletni strani Poplave 2023 samo v enem dnevu javilo 26 tisoč prostovoljcev, ponudili pa so več kot sto nastanitvenih kapacitet, 50 praznih hiš in 50 stanovanj. "Ljudje so solidarni, ljudje so pripravljeni začasno posoditi najemnikom bivališče za omejen čas, da se lahko ljudje vselijo v njihove prazne prostore, sto hiš v enem dnevu oziroma sto stanovanj v enem dnevu, to kaže na to solidarnost. Mislim, da res vsi podcenjujemo, kako smo Slovenci solidarni, ampak v tej katastrofi se bo to pokazalo," je povedal Golob. 

Golob: S proizvajalci montažnih hiš smo že v stiku

"Smo že v stiku z največjimi proizvajalci montažnih hiš v Sloveniji, po lastnih zagotovilih imajo kapacitete za sto hiš na mesec. Potrebujemo pa zemljo, ki je država v občinah nima, in zato smo pozvali župane in so se zavezali, da bodo poskrbeli za varna, protipoplavna zemljišča, na katerih lahko te začasne, montažne objekte začnemo graditi," je o gradnji montažnih hiš na prizadetih območjih povedal premier. 

V zvezi z dolgotrajnimi postopki za pridobivanje gradbenih dovoljenj je Golob poudaril, da vlada ne namerava čakati sedem let za pridobitev gradbenega dovoljenja, zato so se odločili, da bodo glede tega spremenili pravila, če bo treba. 

"Slovenci smo res poseben narod. Ko je najhuje, stopimo skupaj."

"To, kar vidimo zadnje dni, ta solidarnost, ki jo vidimo, je res neverjetna. Slovenci smo res poseben narod. Ko je najhuje, stopimo skupaj. Ne samo na terenu. Vsak pomaga, kot najbolje zna," je dodal. "Moram reči, tega ne bom skrival, da sem prav ponosen, da sem Slovenec. V teh dneh pa res." 

"Ljudi, ki so izgubili vse, je res veliko. Za njih moramo sistemsko poskrbeti. Včerajšnji zakon je poskrbel za predplačilo občinam. Drugi korak bo interventni zakon, v katerem bomo imeli tudi ukrepe, ki bodo namenjeni ljudem," je dejal Golob, ki od vseh podjetij, ki poslujejo z visokimi dobički, pričakuje, da bodo velik del tega namenila solidarnosti.

poplave, intervencija
Novice Prvi korak države po poplavah pomoč občinam, kmetijstvu in gospodarstvu

"To je priložnost, da ljudem, ki so bili prizadeti, pokažemo, da niso sami"

V zvezi s ponedeljkovim dnevom solidarnosti, ki bo dela prost dan, je poudaril: "Pred nami so štirje dnevi, v katerih lahko vsak od nas izkaže svojo solidarnost. Ponedeljek je eden od njih. Simbolično smo ga poimenovali dan solidarnosti. To je priložnost, da ljudem, ki so bili prizadeti, pokažemo, da niso sami." 

Na kritike, zakaj raje solidarnosti namesto s prostim dnem ne izkažemo z dodatnim delovnim dnem, je odgovoril: "V zadnjih dneh sem bil na terenu. Videl sem stisko ljudi in vem, da ljudje v tem trenutku najbolj potrebujejo človeškost, toplo besedo, stisk roke. Prvi delovni dan za solidarnost pa bomo morda imeli že v roku enega meseca."

Poplave Kamnik
Novice 61 tisoč ogledov laži: ruska propaganda na račun poplav v Sloveniji
Melania Trump
Novice Poplave v Sloveniji: oglasila se je Melania Trump
Klemen Boštjančič
Novice Z rebalansom pol milijarde evrov za odpravo posledic poplav #video
Policija Toyota
Novice Dramatična akcija: Obupana mama ustavila policijo. Njen otrok je spil nevarno tekočino.
Teliček Gomzi
Novice Čudež v Lučah: teliček Gomzi je na varnem
K24 trail
Sportal Večina se je odpovedala štartnini, denar bo šel za pomoč
Ne spreglejte