Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
28. 12. 2014,
15.36

Osveženo pred

3 leta, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

osamosvojitev Roman Jakič Janez Janša Janez Janša Zoran Janković Alenka Bratušek France Bučar Vitomir Gros

Nedelja, 28. 12. 2014, 15.36

3 leta, 10 mesecev

Roman Jakič: Kdo zdaj v parlamentu "afne gunca"? (video)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Leta 1990 je bil najmlajši poslanec v prvem demokratičnem povojnem parlamentu. Skoraj 25 let pozneje je nekdanji socialistični mladinec, ki je rušil socializem, nostalgičen.

Roman Jakič, ki je bil 9. maja na ustanovnem zasedanju takratne skupščine star 23 let, je nostalgičen, ker v današnjem parlamentu argumenti ne štejejo več. V državnem zboru so v ospredju osebne diskvalifikacije in diskreditacije, pravi nekdanji poslanec ZSMS – liberalne stranke, ki ga nismo spraševali, ali se čuti soodgovornega za razmere v slovenski politiki, ki jo je sooblikoval v zadnjih 25 letih.

Odpustki političnemu mačku Odpustek je dobil, ker smo v nostalgičnem filmu. Mu bomo pa nalepili etiketo političnega mačka, ki ima vsaj devet življenj. Prvo se je začelo na univerzi, prek katere je kot zastopnik študentov prišel v takratni zbor združenega dela slovenske skupščine. Na zasedanju 9. maja 1990 ga je v objektiv ujel fotograf Srdjan Živulović - Bobo. Roman Jakič je bil sicer tudi soustanovitelj študentske organizacije.

Polemična mirovnika Jakič in Janša Na začetku leta 1991 je bil Jakič med podpisniki deklaracije za mir, ki je zagovarjala demilitarizacijo Slovenije, besedila pa ni sooblikoval. 22 let pozneje je postal obrambni minister. A pobudo za Slovenijo brez vojske je, resda v drugačnih okoliščinah, tik pred volitvami leta 1990 sooblikoval in podpisal tudi Janez Janša, ki je po volitvah postal obrambni minister.

Jakič in Janša, ki se na prošnjo za sodelovanje v našem videoprojektu ni odzval, sta sicer v zadnjih 25 letih vodila ostre polemike. Medtem je Jakič prehodil pot od sekretarja Liberalne akademije, poslanca in generalnega sekretarja LDS ter samostojnega podjetnika do politika Zaresa, Liste Zorana Jankovića, Pozitivne Slovenije in Zavezništva Alenke Bratušek.

Kdo je včasih "afne guncal"? Romanu Jakiču moramo priznati, da zna argumentirati. Tudi zato se je verjetno nostalgično spomnil na Franceta Bučarja, prvega predsednika demokratičnega parlamenta, ki ni dovolil, da bi takratni poslanec Vitomir Gros z razdeljevanjem banan poslancem "afne guncal".

Ne spreglejte