Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
6. 11. 2014,
10.56

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Rusija zdravila

Četrtek, 6. 11. 2014, 10.56

8 let

Rusi bi prepovedali tuja zdravila

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Po hrani bi Rusi radi omejili tudi uvoz zdravil, kar bi lahko ogrozilo bolnike.

V ruskih lekarnah je trenutno več kot tretjina uvoženih zdravil, po nekaterih podatkih jih je uvoženih celo 80 odstotkov. Za nekatere bolezni ruska zdravila sploh ne obstajajo, tako da so bolniki popolnoma odvisni od uvoza.

Toda že maja je premier Dimitrij Medvedjev dejal, da bi morali do leta 2018 zagotoviti, da bi bilo v lekarnah 90 odstotkov zdravil, narejenih v Rusiji. Zdaj so v dumi začeli sprejemati zakone, ki bi omejili uvoz zdravil, s čimer naj bi se povečala prodaja domačih.

Bolniki obsojeni na smrt Društva bolnikov so že v začetni fazi spreminjanja zakonodaje napovedala, da bi tovrstne omejitve lahko povzročile tudi smrt bolnikov z redkimi boleznimi, za katere obstajajo le tuja zdravila. V predlogu zakona, ki je zdaj v obdelavi, je med drugim prepovedano tudi, da bi si posameznik zdravila iz tujine prinesel sam. Za to je predvidena zaporna kazen do petih let.

"Ideja politikov je grozljiva: prepovejmo tuja dobra zdravila in dajmo ljudem domače s...," je za časopis Moscow Times zgroženo dejala ekonomistka in borka za pravice hendikepiranih Irina Jasin.

V zakonu je zagrožena zaporna kazen tako za uvoz zdravil kot tudi za uvoz prehranskih dopolnil, ki niso registrirana v Rusiji. Zakon je bil poleti v prvem branju, za sprejem sta potrebni še dve branji, kar naj bi se zgodilo v kratkem.

Kritiki zakona opozarjajo, da bi njegov sprejem lahko ogrozil življenja bolnikov z redkimi boleznimi. Zdravila zanje v Rusiji namreč na obstajajo, saj bi za registracijo morali opraviti testiranja na ljudeh, a to ni mogoče, ker preprosto ni dovolj bolnikov.

Prepoved uvoza nujna za državno varnost Do zdaj so dosegli, da je državni organ za nadzor nad zdravili Roszdravnadzor razsodil, da naj bi bil dovoljen uvoz zdravil brez ruskega certifikata za osebno uporabo. To naj bi upoštevali pri sprejemanju zakona, ni pa jasno, ali bi to pomenilo, da lahko zdravila za bolnike uvozijo tudi njihovi prijatelji ali sorodniki.

"Za vsak osebni uvoz bi bilo treba sicer pridobiti nekaj dovoljenj, a to ni nič posebnega, uvoz potrebnih zdravil bi bil še vedno mogoč," je dejalaSnežana Mitina, vodja Društva bolnikov z redkimi boleznimi.

Po mnenju ministra za gospodarstvo in industrijo Denisa Manturova je sprejetje takšnega zakona nujno zaradi povečanja državne varnosti, saj naj bi se povečali tako proizvodnja kot prodaja domačih zdravil.

Domače naredite boljše Številni menijo, da zakona, četudi bo sprejet, ne bodo dosledno izvajali, saj naj bi bil namenjen le ustrahovanju Evropske skupnosti. Kot primer takih zakonov navajajo tistega, ki je predpisoval obvezen depozit za imetnike kreditnih kartic, ali pa zakon, ki je od blogerjev zahteval uradno priglasitev medijske dejavnosti.

"Sprejetje takega zakona bi bila največja neumnost in neposredna smrtna grožnja prebivalcem," je prepričan Sergej Kalašnikov, predsednik odbora za zdravje ruske dume.

Ob tem je spomnil na zakon o prepovedi posvojitev ruskih sirot v ZDA, ki je stopil v veljavo leta 2012 in je ustavil stotine že začetih posvojitvenih postopkov. Zaradi tega je najmanj v enem primeru otrok, sicer posvojen v ZDA, umrl v Rusiji, ker ni dobil ustreznih zdravil in oskrbe, ki je bila na voljo le v ZDA.

"Prepoved ni nikoli dobra rešitev. Če želite, da bi ljudje kupovali domače, naredite, da bo domače boljše," je prepričana Jasinova.

Ne spreglejte