Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
19. 9. 2023,
13.33

Osveženo pred

7 mesecev, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,66

Natisni članek

Luka Koper gostje pristanišče turizem Koper

Torek, 19. 9. 2023, 13.33

7 mesecev, 2 tedna

S prihodom milijontega gosta napovedali novo zgradbo za potnike

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,66
Luka Koper | V Slovenski turistični organizaciji ocenjujejo, da je ladijski turizem velik multiplikator prihodkov, je ob robu dogodka za STA dejala predstavnica organizacije Karmen Novarlič. | Foto Shutterstock

V Slovenski turistični organizaciji ocenjujejo, da je ladijski turizem velik multiplikator prihodkov, je ob robu dogodka za STA dejala predstavnica organizacije Karmen Novarlič.

Foto: Shutterstock

V Kopru so danes proslavili prihod milijonte turistke na potniški terminal pristanišča. Predsednica uprave Luke Koper Nevenka Kržan je ob tem do konca leta 2025 napovedala izgradnjo nove zgradbe za potnike. Predstavniki lokalne skupnosti in turizma se strinjajo, da je treba dejavnost razvijati, vendar v skladu z zmogljivostmi okolja.

Od leta 2005, ko so v Kopru začele pristajati ladje za križarjenja, je v Koper prišlo že milijon turistov. Okroglo številko so dosegli danes, ko je z ladje družbe Royal Caribbean z imenom Enchantment of the Seas, na kateri je sicer prostora za skoraj 2.500 potnikov, na obalo stopila Alice Moore iz okolice Houstona v Teksasu. V spomin na to so ji predstavniki občine in Luke na slovesnosti v Pretorski palači podarili sliko.

Turistka je povedala, da je v Sloveniji prvič, a bo gotovo še prišla. 

V Kopru je sicer obisk letos rekorden. Ob koncu leta bodo po pričakovanjih našteli 80 ladij za križarjenja in približno 120 tisoč potnikov.

Turistka je povedala, da je v Sloveniji prvič, a bo gotovo še prišla.  | Foto: Jakob Bužan Turistka je povedala, da je v Sloveniji prvič, a bo gotovo še prišla.  Foto: Jakob Bužan

Zaradi naraščanja prometa pripravljajo naložbo v nov objekt

Kržanova je presodila, da se najmlajši od 12 terminalov pristanišča razvija izjemno uspešno. Zaradi naraščanja prometa pripravljajo naložbo v nov objekt. Poudarila je, da bo "ekološki, zelen, energetsko nevtralen". Razpis za izbor izvajalca že pripravljajo. "Pričakujem, da bo v prvem četrtletju leta 2024 že kaj več znanega," je dejala in napovedala končanje gradnje do konca leta 2025.

Vrednosti naložbe ni opredelila, tudi po odgovore na vprašanja o razvoju ladijskega turizma je novinarje napotila na druge naslove.

"Potniški terminal se gradi z namenom spoštljivega sprejema potnikov in izraza dobrodošlice, ko vstopijo v Slovenijo," je povedala. Luka Koper po njenih besedah nima nikakršnih načrtov, da bi postala matično pristanišče za križarjenja. Prihodkov od potniškega terminala ni razkrila, saj so poslovna skrivnost, ki jo kot javna delniška družba lahko razkrijejo le v uradnih poročilih, tega pa do zdaj niso storili.

Udeleženci križarjenj ne obremenjujejo mesta

"Mislim, da smo na dobri poti, da je projekt dober in da moramo zato nadaljevati," pa je o načrtih za prihodnost ladijskega turizma dejal koprski župan Aleš Bržan. Prepričan je, da udeleženci križarjenj ne obremenjujejo mesta in prometa tako močno kot kakšna druga turistična dejavnost. "Seveda, če bi bilo teh ladij petkrat več, bi bilo drugače, ampak za zdaj je to, kot je nastavljeno, da povprečno pride ladja na dan, dobrodošlo," je utemeljil. Izrazil pa je zadržke glede načrtov, da bi Koper postal matično pristanišče, kjer bi se križarjenja začela in končala.

Bržan je dejal še, da je potniški terminal primerljiv z letališčem, ki je turistična vstopna točka za vso Slovenijo. Po njegovem mnenju bi bilo prav, če bi imela lokalna skupnost od tega tudi neposredno finančno korist, na primer v obliki turistične takse. Tako bi tudi lažje upravičili naložbe v infrastrukturo, namenjeno turistom, je pripomnil. Ladijski potniki namreč zdaj takse ne plačujejo, ker ne prenočijo na kopnem.

V Slovenski turistični organizaciji menijo, da je ladijski turizem velik multiplikator prihodkov, je ob robu dogodka za STA dejala predstavnica organizacije Karmen Novarlič.

"Nov potniški terminal, za katerega upamo, da ga bomo dočakali ob koncu leta 2025, bo dal turizmu nov veter v jadra," je napovedala. Ko bo Koper postal matično pristanišče za začetek in konec križarjenj, ne bomo imeli več samo enodnevnih gostov, ampak se bodo nekateri zadržali v Sloveniji tudi več časa, je pojasnila. Dejala je, da je to edina prava pot naprej, a poudarila, da bo treba z lokalno skupnostjo doseči konsenz o uravnoteženem razvoju.

V zvezi z očitki o pretiranem onesnaževanju zaradi ladijskega turizma, ki jih je slišati v javnosti, je direktor uprave za pomorstvo Jadran Klinec ob robu slovesnosti dejal, da se z njimi ne strinja, saj so potniške ladje podvržene strogim nadzorstvenim ukrepom.

"Potniška ladja je zelo čista ladja. Ne onesnažuje čisto nič več kot preostale ladje. Sistemi, ki jih imajo, so zaprti in samozadostni. Se pravi, da ladja ne pušča za seboj nikakršnih smeti, odplak, odpadkov. Vse ostane na ladji in se lahko po prečiščevanju izpušča 12 milj od obale," je poudaril.

Vina Koper
Novice Refošk teče v potokih: reka Badaševica obarvana rdeče
Luka Koper
Novice Nekdanjim nadzornikom Luke Koper sodišče pravnomočno dosodilo odškodninsko odgovornost pri nakupu deleža v TTI
Luka Koper
Novice Tovorna vozila ne morejo v Luko Koper
Ne spreglejte