Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Metka Prezelj

Četrtek,
24. 3. 2016,
6.00

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Križemrok

Četrtek, 24. 3. 2016, 6.00

6 let, 6 mesecev

S sabo vzamejo vse, od zelo revnih do zelo zapuščenih otrok

Metka Prezelj

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Križemrok1 | Foto Metka Prezelj

Foto: Metka Prezelj

Člani društva Križemrok ves svoj prosti čas posvetijo tistim, ki potrebujejo njihovo pomoč, večinoma otrokom. Društvo so ustanovili, da lahko to počnejo v večjem obsegu in bolj učinkovito.

Ko so želeli pomagati različnim ljudem v stiski, so kot posamezniki vse prevečkrat naleteli na številne ovire. Na občinah in v različnih uradih so spoznavali ljudi, ki niso bili pripravljeni sodelovati, borili so se z birokratskimi preprekami, pošiljali so jih tem in tja in prepogosto so lahko le obsedeli križem rok, kot pravijo.

Prav iz nemoči, ker kot navadni posamezniki niso mogli doseči veliko, sta dvojčka Tomo in Tejo Drevenšek skupaj s prijateljico Alenko Lozar pred dvema letoma ustanovila humanitarno društvo Križemrok.

Tomu in Teju solidarnost že od otroštva predstavlja način življenja

"Med vojno je celotna Bosna spala pri nas," se je Tejo nasmejal ob spominu na obdobje, ko sta starša otrokoma s svojim vzgledom že v otroštvu jasno ponazorila, kako pomembno je pomagati ljudem v stiski. To je bil način življenja, ki sta ga ohranila vse do danes.

Nihče izmed njih si življenja brez prostovoljstva ne more zamisliti. Vsi trije so prostovoljci še v drugih društvih in združenjih in prav letos se jim izteče mandat. Četrta Amanda Šardi je najmlajša prostovoljka in skrbi za ustvarjalne delavnice, njen brat Amadej pa je mladi prostovoljec in skrbi za fotografije in videoposnetke. Za fotografijo se jim je pridružil tudi Gorazd Jerše, vzgojitelj, ki ga imajo otroci zelo radi. | Foto: Metka Prezelj Nihče izmed njih si življenja brez prostovoljstva ne more zamisliti. Vsi trije so prostovoljci še v drugih društvih in združenjih in prav letos se jim izteče mandat. Četrta Amanda Šardi je najmlajša prostovoljka in skrbi za ustvarjalne delavnice, njen brat Amadej pa je mladi prostovoljec in skrbi za fotografije in videoposnetke. Za fotografijo se jim je pridružil tudi Gorazd Jerše, vzgojitelj, ki ga imajo otroci zelo radi. Foto: Metka Prezelj

Vse donacije gredo izključno za otroke

Poudarili so, da so prostovoljci in zato vsi delajo brezplačno. Tudi iz tega razloga za letovanje enega otroka ne potrebujejo 400 evrov, temveč manj. "Če dobimo donacijo 250 evrov, lahko na letovanje odpeljemo kar tri otroke," pravi Tomo. "Radi bi dokazali, da se da delati drugače," dodaja.

Peljejo tudi otroke, katerih starši ne morejo prispevati niti evra. Takšnih je lahko približno deset odstotkov. 60 odstotkov je takšnih, ki lahko pokrijejo del stroškov, okrog 20 odstotkov pa takih, ki zmorejo plačati celoten prispevek ali naredijo vse za to, da ga poravnajo.

Donacije, ki jih prejemajo od različnih podjetij, so majhne, npr. za letovanje od enega do treh otrok, na prošnje se odzove zgolj odstotek vseh, na katera se obrnejo.

Za denar, ki ga kot društvo dajo državi, bi lahko odpeljali na letovanje ogromno otrok

"Društvo je obravnavano kot družba z omejeno odgovornostjo in zato moramo za vsak darovani evro državi plačati 25 centov. Za lansko leto smo morali plačati 2.500 evrov davkov. In to od donacij, ki so jih za otroke dali posamezniki in podjetja. Tudi računovodstvo je dražje. Veste, koliko otrok bi lahko za ta denar še osrečili?" sprašuje Tomo.

Pokrivajo prijavo za prijavo

Prispevek za posameznega otroka postopoma pokrivajo z donacijami podjetij in posameznikov in tako vse od prve do zadnje prijave.

"Nekateri starši in otroci si tega tako zelo želijo, da vse leto prinašajo po malo, da se do letovanja nabere nekaj denarja. Kakšna mamica prinese tudi samo 'za pico', ker drugega ne zmore. Veliko je staršev, ki so z denarjem zelo na tesnem, pa čez leto nekako spravijo skupaj večji del prispevka. Po drugi strani pa imamo tudi takšne starše, ki bi z lahkoto poravnali polno ceno, pa se jim to ne zdi pomembno niti, če si njihov otrok zelo želi iti z nami," je težave financiranja pojasnil Tomo.

Izrazili so veliko razočaranje nad sistemom. 'Društvo je obravnavano kot družba z omejeno odgovornostjo in zato moramo za vsak darovani evro državi plačati 25 centov. Za lansko leto smo morali plačati 2.500 evrov davkov. In to od donacij, ki so jih za otroke dali posamezniki in podjetja. Tudi računovodstvo je dražje. Veste, koliko otrok bi lahko za ta denar še osrečili?' sprašuje Tomo Drevenšek.

Ob opazovanju članov društva Križemrok je težko spregledati njihovo medsebojno povezanost. Vsi so vesele narave, med seboj se šalijo in tudi pristno objamejo. Slučajno srečanje z Gorazdom Jeršetom, enim od vzgojiteljev, je bil tako še dodaten razlog več za veselje. S Tomom Drevenškom sta si izmenjala nekaj besed. | Foto: Metka Prezelj Ob opazovanju članov društva Križemrok je težko spregledati njihovo medsebojno povezanost. Vsi so vesele narave, med seboj se šalijo in tudi pristno objamejo. Slučajno srečanje z Gorazdom Jeršetom, enim od vzgojiteljev, je bil tako še dodaten razlog več za veselje. S Tomom Drevenškom sta si izmenjala nekaj besed. Foto: Metka Prezelj

Imajo premajhno kuhinjo, zato ne morejo sprejeti vseh prijavljenih otrok

Želijo si, da bi lahko s seboj odpeljali več otrok. Vsako leto je več prijav in letos so za tabor, ki bo avgusta, prejeli že 20 prijav preveč. Pri določeni številki bodo morali potegniti črto in kriterij bo datum prijave. Pa ne zato, ker jih ne bi želeli peljati, temveč zato, ker imajo premajhno kuhinjo. Prostora je dovolj tudi za 200 otrok, a kuhinja zadostuje za največ 70 oseb.

Od zelo revnih do zelo zapuščenih

Na letovanja in zimovanja hodijo otroci z zelo različnimi zgodbami. Poleg otrok, ki sicer nimajo težav, vsakič s sabo vzamejo tudi tiste, ki nimajo takšne sreče. Med otroki imajo takšne, ki so zaradi svojih staršev že od rojstva na metadonu, in otroke, katerih življenje doma narekuje bolezen ali hudo pomanjkanje. V skupini so tako tisti, ki imajo prav vse materialne dobrine, pa so popolnoma zapuščeni in hrepenijo po pozornosti, kot takšni, ki jih starši posesivno zadržujejo ob sebi in jih ne spustijo izpred oči, pojasnjujejo Križemrokovci.

Otroci so zelo različni, a ko so skupaj, razlike poznajo samo vzgojitelji, v vedenju ne opazijo večjih razlik. V sproščenem okolju se jim otroci tudi pogosto zaupajo in povejo svoje življenjske zgodbe. Še posebej Alenka jih sliši velikokrat. na fotografiji z najmlajšo prostovoljko, Amando Šardi. | Foto: Metka Prezelj Otroci so zelo različni, a ko so skupaj, razlike poznajo samo vzgojitelji, v vedenju ne opazijo večjih razlik. V sproščenem okolju se jim otroci tudi pogosto zaupajo in povejo svoje življenjske zgodbe. Še posebej Alenka jih sliši velikokrat. na fotografiji z najmlajšo prostovoljko, Amando Šardi. Foto: Metka Prezelj

Starši opozarjajo na problematičnost svojih otrok, ti pa se vedejo ravno nasprotno

Kot pravijo, z vsemi otroki vzdržujejo prijateljske odnose in ne poudarjajo hierarhije. Otrokom ne ukazujejo in nihče nikogar v nič ne sili, aktivnosti se udeležujejo po lastni želji.

Ker so vsi jasno seznanjeni s pravili že takoj na začetku, vedo, kakšna so pričakovanja, in zato z vedenjem pozneje nimajo težav.

"Zelo pogosto nas starši opozarjajo na težavnost svojih otrok, a se pozneje izkaže, da se nič od tega ne izrazi. Veliko staršev je ob koncu začudenih, ker z njihovimi otroki ni bilo nobenih težav," pravi Lozarjeva. "Nihče od njih ne počne neumnosti, saj se imajo lepo in ne želijo iti domov," dodaja.

Ljudje jih sprašujejo, kaj imajo od tega člani društva

"Pred časom so me z ene od šol obvestili, da bodo k nam poslali šest otrok, v isti sapi pa so me očitajoče vprašali, kaj imam jaz od tega oz. koliko sam zaslužim s tem. Bil sem šokiran," o svoji izkušnji pove Tomo.

Po drugi strani pa so priča tudi dogodkom, ki marsikdaj pojasnjujejo nezaupanje v dobrodelne organizacije. Eden izmed takih se jim je zgodil, ko so skupino otrok pripeljali na bazen v letovišče na Debeli rtič. Ob tem je ena od tam prisotnih odgovornih z Rdečega križa, katerega člani so tudi sami, ostro nastopila proti njim in jim dejala, naj nehajo hoditi na bazen in jim krasti njihov posel.

V društvu Križemrok za svoje delo ne prejemajo nobenih izplačil, njihova nagrada je dobro počutje otrok. Veselje otrok, njihov smeh, ko se igrajo v vodi, zaupanje in vse, kar jim ob njihovi vrnitvi domov povejo starši, so tisto povračilo, zaradi katerega ves trud dobi pravi smisel in zaradi česar imajo naši sogovorniki občutek, da so koristni, da so del sprememb na bolje in da zares skrbijo za izboljšanje kakovosti življenja otrok. Nič drugega jim ne bi moglo prinesti večjega zadovoljstva.

Pred 3 leti je prislo sporočilce, katerega sem komaj danes opazil med FB sporocili. Haha.. Res lepo. Tega še nisem...

Posted by Humanitarno društvo Križemrok on Thursday, January 28, 2016

Vsak evro šteje in morda lahko ravno vaš prispevek omogoči letovanje enemu otroku več

Če bi želeli pomagati in omogočiti letovanje ob Nadiži otrokom, ki si tega sicer ne morejo privoščiti, lahko svoje donacije nakažete Humanitarnemu društvu Križemrok, Kamniška graba 141, 2351 Kamnica, na številko računa SI56 6100 0000 8119441, odprtega pri Delavski hranilnici, d. d., v Mariboru. Vsak prispevek šteje.

Dobra vest je tista vest, ki kaže na to, da ni vedno vse zgolj slabo. Da so med nami ljudje, ki s svojimi dejanji spreminjajo svet, vlivajo optimizem. Če imate sami predlog za osebo, društvo, skupnost, ki bi si po vašem mnenju zaslužila pozornost v tej rubriki, pišite na naslov dobravest@tsmedia.si.

 

Ne spreglejte