Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
4. 2. 2008,
10.44

Osveženo pred

6 let, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Ponedeljek, 4. 2. 2008, 10.44

6 let, 8 mesecev

Sanader: Ena izmed članic EU je neuradno ustavila hrvaška pogajanja

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Hrvaška pogajanja z EU uradno niso ustavljena, neuradno pa obstaja blokada, ki se vleče iz leta 2006 v nekaterih poglavjih in ki jo izvaja ena izmed držav EU, je danes dejal hrvaški premier.

Hrvaški premier Ivo Sanader sicer ni omenil imena države, je pa omenil, da je v ozadju predvsem vprašanje hrvaške zaščitne ekološko-ribolovne cone (ERC). Večernji list pa na svoji spletni strani poroča, da naj bi pogajanja blokirala Slovenija. Sanader: Zagreb ne bo dajal povoda za kakršno koli blokado Sanader je izjavil, da obstaja rešitev za problem, ki ga je z EU, Italijo in Slovenijo izzvala uveljavitev hrvaške ERC tudi za članice EU od začetka leta. Sicer pa vnovično ni hotel povedati, kakšne rešitve bo predlagala Hrvaška. Dodal je, da je Hrvaška na dobri poti proti EU. Ponovil je, da bo Zagreb storil vse za uspešno sklenitev pogajanj za vstop v unijo ter da ne bo dajal povoda za kakršno koli blokado pogajanj. Slovenski ribiči znova v hrvaških vodah Umaška policija pa je sporočila, da so danes v hrvaških vodah pri Savudriji opazili dve slovenski ribiški ladji.

"Hrvaška lahko kaznuje krivolov v ERC"

Hrvaška pravosodna ministrica Ana Lovrin pa je danes pojasnila, da Hrvaška lahko kazunje krivolov v ERC na podlagi pomorskega zakonika. "Zakonik eksplicitno določa, da imajo pristojni hrvaški organi pravico in doložnost ukrepati v smislu zaščite in izkoriščanja naravnih bogastev na tem območju," je dejala Lovrinova.

Zagreb je v minulih dneh državam članicam EU posredoval dokument, t. i. non-paper, v katerem je skušal pojasniti situacijo glede ERC in kronologijo dogajanja v zvezi s tem v zadnjih letih, piše hrvaški Večernji list. Pri tem Zagreb po pisanju časnika, ni niti predlagal kakršnekoli rešitve spora niti potrdil, da se ERC za članice unije ne uveljavlja. Na slovenskem zunanjem ministrstvu so povedali, da dokumenta zaenkrat niso prejeli.

Med državama spet tiha diplomacija

Kot še piše Večernji list, naj bi bili odnosi med Zagrebom in Ljubljano sedaj znova v fazi tihe diplomacije. Izključeno naj tudi ne bi bilo, da hrvaška vlada po tihem računa, da Bruselj vendarle ne bo dopustil popolne destabilizacije Hrvaške, glede na njeno vlogo v regiji.

"Čim bolj diskretno" Taktika Zagreba je po pisanju časnika očitno krizo glede ERC reševati čim bolj diskretno in se tako tudi izogniti kompromitiranju na domačih tleh. Poleg tega naj bi hrvaška vlada trenutno hitela s pripravami na pospešena pristopna pogajanja z EU, do katerih naj bi prišlo v drugi polovici 2008, ko bo krmilo unije prevzela Francija.

V diplomaciji se izraz non-paper uporablja za neuradni delovni dokument, ki ga diplomat neke države izroči predstavnikom druge države ali mednarodne organizacije. Običajno je napisan na papirju, ki nima uradne pisemske glave ter je brez žiga ali podpisa.

Jutarnji list: Hrvaška ne more nikogar kaznovati Hrvaška pravosodna ministrica Lovrinova se je v nedeljo za hrvaško televizijo (HTV) odzvala na poročanje Jutarnjega lista glede izvajanja določil o zaščitni ekološko-ribolovni coni (ERC) v Jadranu tudi za članice Evropske unije. Zagrebški časnik je v nedeljo poročal, da zaradi ribolova v ERC hrvaška policija ne more kaznovati slovenskih in italijanskih ribičev, ker je potrebno uskladiti zakon o prekrških z zakonodajo glede ERC.

"Pomorski zakonik predvideva tudi prekrške, ki jih je v ERC možno storiti" "Sam ERC ni ozemlje Hrvaške. Sicer pa ima v skladu s konvencijo o pravu morja, na temelju katere je sprejet tudi kot poseben zakon - pomorski zakonik, Hrvaška suverene pravice glede izkoriščanja in varstva naravnih bogastev na tem območju," je izjavila Lovrinova. Dodala je, da pomorski zakonik predvideva tudi prekrške, ki jih je v območju ERC možno storiti.

Ne spreglejte