Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
19. 11. 2013,
13.06

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Torek, 19. 11. 2013, 13.06

8 let

SD, DL in DeSUS o zapletu s Stepišnikom: Bratuškova mora ukrepati

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
S pritiski na gospodarskega ministra Stanka Stepišnika glede prijave družbe Emo Orodjarna na Spiritov razpis se nam dela velika škoda, je poudaril direktor družbe Emo orodjarna Miran Šrot.

Pojasnil je, da se družba, ki je v solastništvu gospodarskega ministra, pripravlja na razpis, ki spada pod okrilje gospodarskega ministrstva. "Delamo na tem, da projekt prijavimo na razpis, rok se izteče 25. novembra. Na razpisu smo vsi enaki, mi delamo samo za izvoz, pripravljamo pa projekt, ki je razvojno naravnan in bo pripomogel k še večji konkurenčnosti našega podjetja," je poudaril Šrot. Vprašal se je, ali se morda druga podjetja bojijo njihove prijave, ker jih je strah konkurence. "Do ponedeljka, ko se bo iztekel rok, je sicer še nekaj časa," je dodal.

Družba Emo Orodjarna je že bila med uspešnimi kandidati za sofinanciranje prek javnega razpisa za spodbujanje tehnološko razvojnih projektov v letih 2013 in 2014. Družba bo v dveh letih na podlagi tega razpisa prejela skupno 348.500 evrov. Čeprav se je minister iz postopkov odločanja o dodelitvi sredstev izločil, je to sprožilo številna negodovanja.

V ponedeljek pa je v javnosti zaokrožilo, da se namerava podjetje že v drugo potegovati za sredstva, ki jih podeljuje ministrstvo oz. njegova Javna agencija RS za spodbujanje podjetništva, inovativnosti, razvoja, investicij in turizma (Spirit). Ta bo za mikro, mala, srednja in velika podjetja med leti 2013 in 2015 namenila 30 milijonov evrov za spodbujanje razvoja novih produktov.

Premierka Bratuškova je v pogovoru za TV Slovenija dejala, da ji je Stepišnik zatrdil, da ne drži, da se bo družba Emo Orodjarna ponovno prijavila na razpis. Minister je sicer v ponedeljek novinarjem najprej dejal, da se bo družba prijavila na razpis, nato pa, da še nič ni dokončno, saj rok za prijavo še ni potekel. Predsednica vlade se bo v sredo glede tega sestala z ministrom Stepišnikom, so povedali na ministrstvu.

Se Stepišniku trese stolček Kritike gospodarskega ministra Stanka Stepišnika po novici, da se bo Emo Orodjarna prijavila na Spiritov razpis, ne pojenjajo. V SD opozarjajo, da gre že za drug tovrstni zdrs v mandatu te vlade, zato si želijo koalicijskega iskanja rešitev, v DL upajo, da bo premierka Alenka Bratušek udarila po mizi, v DeSUS pa, da bo Stepišnik odstopil.

Prvak SD Igor Lukšič je opozoril, da si je aktualna koalicija za cilj zastavila visoke kriterije za delovanje ministrov in poslancev, a je na "drsalnici" zdrsnila že dvakrat - pred primerom Stepišnik se je namreč zgodil še primer imenovanja nekdanjega državnega sekretarja Gašparja Gašparja Mišiča na čelo Luke Koper. Oba sta člana PS, je pristavil.

"Vsakdo se mora odločiti, ali bo minister za gospodarstvo ali bo prejemal subvencije ministrstva. To dvoje skupaj ne gre. Ne glede na to, ali to zakonodaja dopušča. Če to dopušča, je pomanjkljiva," je bil oster tudi predsednik DL Gregor Virant.

Posredno sodelovanje ministra za gospodarstvo v razpisih ministrstva za gospodarstvo je kot neokusno označil tudi prvi mož DeSUS Karl Erjavec. Strinja se, da mora premierka s Stepišnikom, ki bo "pod takšnim pritiskom javnosti težko nadaljeval svoje delo", opraviti pogovor in ukrepati. Erjavec pa je hkrati menil, da bi Stepišnik "najbolje storil, če bi odstopil".

Ne spreglejte