Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
5. 9. 2008,
13.45

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Petek, 5. 9. 2008, 13.45

8 let

SDS in Janša v nebo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Po javnomnenjski raziskavi, ki jo je za Žurnal24 opravil Valicon, je SDS v primerjavi s prejšnjim tednom povečala prednost pred SD.

Za vladajočo SDS bi volilo 29 odstotkov vprašanih (prejšnji teden 27 odstotkov), za SD pa 21 odstotkov (prejšnji teden 27). Odstotek volivcev drugih strank je bolj ali manj nespremenjen. NSi bi prestopila prag Povečal se je samo odstotek NSi, ki bi po tej projekciji prestopila štiriodstotni parlamentarni prag, in predvsem Zaresa. Ta je pridobil natančno toliko odstotkov, kolikor jih je SD izgubila. Kar bi lahko pomenilo, da so volivci SD prešli med volivce Zaresa, piše Žurnal24. Za Zares bi glasovalo 12 odstotkov Za Zares bi glasovalo 12 odstotkov (prej šest), za SNS in LDS enako kot pred tednom dni, devet oz. sedem odstotkov, volivci so DeSUS namenili sedem odstotkov (prej devet), NSi pet odstotkov (prej dva), SLS štiri odstotke (prej pet), Lipi dva odstotka (prej štiri) in SMS en odstotek (prej nič). Z afero Patria pridobil predvsem Janša Volilna projekcija kaže, da bi v parlamentu sodelovale dosedanje stranke razen Lipe. Statistično neznačilni podatki v zadnjih dveh dneh merjenja, v torek in sredo, kažejo, da sta z afero Patria pridobila predvsem Janez Janša in SD, ugotavlja Žurnal24.

Desnosredinske stranke vodijo za 3 odstotke

Tudi v skupnem seštevku levosredinske stranke SD, Zaresa in LDS (skupaj imajo 40 odstotkov podpore) zaostajajo za koalicijo, ki bi jo lahko po volitvah sestavil Janez Janša (SDS, SNS in NSi imajo skupaj 43 odstotkov). Raziskava kaže, da bi zadnjemu ključno razliko prinesel vstop NSi v parlament.

Prejšnji teden vodila levosredinska koalicija Razlika med obema koalicijama je sicer majhna, kar pomeni, da bi bila zmaga ene ali druge koalicije odvisna predvsem od tega, kam bi se nagnili poslanci DeSUS ter skupni poslanci SLS in SMS. Prva stranka bi eni od koalicij prinesla sedem, druga pa pet odstotkov. Prejšnji teden je koalicija levosredinskih strank vodila za šest odstotnih točk.

Na volitve le polovica volivcev?

Še vedno pa je samo 51 odstotkov volivcev odločenih, da bodo zagotovo šli na volitve. V primerjavi s prejšnjim tednom se je odstotek odločenih dvignil za dve odstotni točki. Delež tistih, ki so odločeni, da na volitve ne bodo šli, pa je 16 odstotkov.

Preobrat pri mandatarju Po raziskavi Valicona, ki so jo opravili med 28. avgustom in 3. septembrom med 699 vprašanimi, se je preobrat zgodil tudi pri vprašanju, kdo bi bil boljši mandatar: Janez Janša ali Borut Pahor. Če je prejšnji teden Pahor za šest odstotnih točk vodil pred Janšo, je ta teden za dve odstotni točki vodstvo prevzel Janša (38 odstotkov).

Ne spreglejte