Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
19. 2. 2008,
14.22

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Torek, 19. 2. 2008, 14.22

8 let

SDS za nadaljevanje sprejemanja pokrajinske zakonodaje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
V Poslanski skupini SDS podpirajo pobudo, da se nadaljuje s postopkom sprejemanja pokrajinske zakonodaje, je poudaril vodja poslanske skupine SDS Jože Tanko.

Dodal je, da gre za trenutno edino možnost za ustvarjanje skladnejšega in enakomernejšega razvoja Slovenije.

Po oceni Tanka je bilo do sedaj v tem mandatu opravljenega veliko dela, poleg tega pa je bilo veliko stvari že usklajenih. Poudaril je, da je pri vsakem zakonu mogoče le nekaj zadev, kjer se stališča koalicije in opozicije ne ujemajo. Po mnenju Tanka pa to ni dovolj tehten razlog, da se postopek ne bi nadaljeval.

Prenos pristojnosti in sredstev z državne ravni na pokrajinsko

Kot je pojasnil, je za nadaljni razvoj Slovenije ključen prenos pristojnosti in sredstev z državne ravni na pokrajinsko. Ob tem je ocenil, da lahko zdaj prenesejo pristojnosti in sredstva za okrog 15 odstotkov državnega proračuna ter tako dajo pokrajinskim enotam možnost, da same oblikujejo in načrtujejo svoj razvoj.

Ta je po besedah Tanka lahko bistveno drugačen kot ga načrtujejo na državni ravni. Na pokrajinski ravni so namreč prioritete lahko drugačne. "Če bi pred desetimi ali petnajstimi leti uspeli vzpostaviti drugačen sistem, bi se stvari odvijale povsem drugače. Tako pa se je ves razvoj koncentriral v Ljubljani oziroma osrednji Sloveniji", meni Tanko.

"Edini odgovor na večanje razlik"

Vodja poslanske skupine SDS je še poudaril, da je uvedba pokrajinskega sistema v tem trenutku edini odgovor na večanje razlik v razvoju med posameznimi regijami. Ta vidik pa po mnenju Tanka odtehta vse pomisleke, ki jih imajo posamezne parlamentarne stranke do uvedbe projekta pokrajin.

Kot je dodal, je sedaj bistveno vprašanje to, ali bo s pravočasnim prenosom pristojnosti in sredstev z države na pokrajine posameznim regijam omogočen skladen razvoj ter tako izničenje razvojnih razlik.

Odvisno od oblike referendumskega vprašanja Na novinarsko vprašanje o podpori morebitnemu posvetovalnemu referendumu v zvezi s pokrajinami je Tanko povedal, da je osnovno vprašanje to, kako bo oblikovano referendumsko vprašanje. "Dokler to ni jasno, ne more o tem zavzeti nobenega stališča", je še povedal Tanko.

Služba vlade za regionalno politiko nasprotuje referendumu o pokrajinah

V Službi vlade za lokalno samoupravo in regionalno politiko so se odzvali na današnje navedbe SD in poslanca Zares Vilija Trofenika glede pokrajinske zakonodaje. Poudarjajo, da je vzpostavitev pokrajin kompleksna in zahtevna naloga, vendar pa bi z razpisom posvetovalnega referenduma državni zbor svojo odgovornost prenesel na volivce.

Menijo, da je posvetovalni referendum sicer legitimen instrument državnega zbora, s katerim preveri voljo ljudi o posameznih vprašanjih. "Vendar pa je za proces decentralizacije v Sloveniji primarno odgovoren zakonodajalec in v njem zastopane politične stranke."

"Instrument zavlačevanja" Referendumska pobuda po njihovem mnenju pomeni instrument zavlačevanja, "saj bo v vsakem primeru, ne glede na to ali referendum bo ali ne, potrebno, v kolikor zares želimo decentralizirati oblast v Sloveniji, odločitve sprejeti v parlamentu," poudarjajo v sporočilu za javnost.

Zares: Zgornja meja je osem pokrajin Poslanec Zares Vili Trofenik je o dopolnjenem predlogu zakona o ustanovitvi pokrajin dejal, da se, če bo enako slab, kot je bil prejšnji, "verjetno postavlja vprašanje referenduma". Trofenikova izjava je odziv na izjave premiera Janeza Janše o dopolnjenem predlogu zakona o ustanovitvi pokrajin dejal. Po mnenju Zares je zgornja meja osem pokrajin. "Vse, kar je nad osem, je enako sabo," je poudaril Trofenik.

"Kot popravni izpit dijaka" "Zdaj izgleda kot popravni izpit dijaka, ki se za popravni izpit ni učil in je mislil, da je dovolj, da pride na izpit. Ko pa na izpitu pade, je kriv profesor," je dejal Trofenik "Tako približno je s tem predlogom." Po njegovem mnenju dopolnjeni predlog, ki ga sicer še niso prejeli, ne prinaša nobene nove kvalitete ne iz vidika velikosti ali števila pokrajin in ne iz vidika kakršnih koli drugih vsebin.

Če naj bi bila regionalizacija skupni projekt slovenske politike, to zahteva tudi drugačen pristop, "ne pa trmasto vztrajanje pri nekakovostni in škodljivi rešitvi, vsaj kar se tiče števila pokrajin, naslovov in financiranja", je opozoril Trofenik.

V Zares ne sprejemajo očitkov, da zavirajo uvedbo regionalizacije, saj so, kot je poudaril opozicijski poslanec, podprli ustavne spremembe. Vztrajajo pa pri tem, da vlada predlaga kakovostne rešitve ali pa "vse akterje v državnem zboru pozove k tvornemu sodelovanju, da bi prišli do kakovostnih rešitev".

Na vprašanje, katere iz skupine 14 pokrajin bi izvzel, je dejal, da mora odgovornost za zmanjševanje števila pokrajin prevzeti tisti, ki jih je "neodgovorno in neargumentirano obljubljal 14".

Trofenik je poudaril tudi to, da predlagatelji sploh še niso pripravili ocene o učinkovitosti celotnega sistema pokrajin.

Janša: Pričakujem bolj konkretno sodelovanje Predsednik vlade Janez Janša je po posvetu s slovenskimi župani v ponedeljek dejal, da je vlada pripravila dopolnjeni zakon o ustanovitvi pokrajin, na podlagi katerega bo stekla nova procedura, vključno s posvetovanjem z opozicijo. "Pričakujem bolj korektno sodelovanje in da se tisto, kar neka stranka obljubi, na koncu tudi izpolni," je dodal premier.

Potrč: Pokrajinskih zakonov ne bomo podprli Vodja poslanske skupine SD Miran Potrč je na današnji novinarski konferenci dejal, da SD ne sprejme kritik koalicije, da so spreminjali stališča v zvezi s pokrajinsko zakonodajo.

Kot je pojasnil, v SD zakonodaje "dokler bo slabo pripravljena, ne bodo podprli. Menijo tudi, da bi bilo o številu pokrajin dobro izvesti posvetovalni referendum.

"Ne razumemo, zakaj so potrebni tajni sestanki vlade z župani", je dejal Potrč. Po njem gre tu lahko za manipulacijo s podporo županov, saj večinske podpore pokrajinski zakonodaji ta trenutek še ni. Po Potrčevem mnenju bi bilo tudi potrebno sprejeti vse pokrajinske zakone hkrati, saj so medsebojno povezani.

Glavna vprašanja glede pokrajinske zakonodaje so, ali je res potrebnih 14 pokrajin, kako se bo zagotovilo financiranje pokrajin in ali bo prenos sredstev na pokrajine takšen, da se bodo lahko uresničili razvojni cilji.

Očitki, da opozicija ni pripravila ničesar, niso korektni Očitki ministra za lokalno samoupravo in regionalno politiko Ivana Žagarja in predsednika vlade Janeza Janše, da opozicija za pokrajinsko zakonodajo ni pripravila ničesar, so po mnenju Potrča nekorektni. SD je med drugim sodelovala tudi pri spremembi ustave, ki omogoča, da se samo eden izmed zakonov sprejme z dvotretjinsko večino, ostali pa ne, je navedel.

Poslanec SD Janko Veber pa je dejal, da je potrebno v pokrajinski zakonodaji natančno razmejiti, kaj so pristojnosti pokrajin in kaj občin. Zakonodaja namreč ureja prenos pristojnosti z države na pokrajine, ne pa z občin na pokrajine.

Največji problem bodo javne ceste Pri tem bodo največji problem tudi javne ceste, pravi Veber. Vse državne ceste, razen avtocest in hitrih cest, bi po predlagani zakonodaji prešle v upravljanje pokrajin, finančna konstrukcija pa tega ne opredeljuje, je opozoril. Zato ostaja vprašanje, od kod bodo pokrajine vzele denar za vzdrževanje cest odprto, je še dodal.

Poslanec SD Samo Bevk pa je poudaril, da SD podpira regionalizacijo, vendar ne za vsako ceno. Po njegovem mnenju s 1. januarjem 2009 ne bo več mogoče ustanoviti pokrajin, saj je za to že prepozno. V SD menijo, da bi bilo o številu pokrajin dobro izvesti posvetovalni referendum.

Ne spreglejte