Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
20. 11. 2022,
19.11

Osveženo pred

1 leto, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,53

169

Natisni članek

lokalne volitve Slovenija Ljubljana

Nedelja, 20. 11. 2022, 19.11

1 leto, 6 mesecev

Janković ponovno izvoljen za župana, a v mestnem svetu izgubil večino

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,53

169

Zoranu Jankoviću so volivci po 99,77 odstotkih preštetih glasov namenili 61,84-odstotno podporo. V Ljubljani se je sicer za županski stolček potegovalo devet kandidatov. Janković je zmago pričakoval, je pa v prestolnici tokrat v ospredju predvsem sestava mestnega sveta, kjer je županova lista prvič izgubila večino.

Fotogalerija
1 / 9

Dolgoletni župan je v preteklem mandatu v 45-članskem mestnem svetu s 24 svetniki Liste Zorana Jankovića užival udobno večino, kar pa se bo v novem mandatu spremenilo, saj jih bo na listi šest manj.

Po novem bo imela Jankovićeva lista 18 svetniških mest, kar pomeni, da bo moral Janković oblikovati koalicijo. Z osmimi mandati sledi Gibanje Svoboda, s šestimi SDS in s štirimi Levica. Po dva svetnika bodo imeli NSi in SD, po enega pa Glas za otroke in družine, Lista šport za zdravje, Piratska stranka Slovenije, SLS in Vesna - zelena stranka, kažejo delni rezultati volilne komisije po skoraj vseh preštetih glasovih.

"Ne glede na rezultat v mestnem svetu bomo delali sporazum o sodelovanju tako z Gibanjem Svoboda kot SD," je v izjavi napovedal Janković.

Ni pričakoval tako nizke udeležbe 

"Vedel sem, da bo nizka udeležba, nisem pa vedel, da bo tako nizka. Po mojem mnenju sta razloga dva, vsako nedeljo imamo volitve, hkrati pa so razlog javnomnenjske ankete, ki so kazale, da premočno vodim," je dejal Janković, ki rezultate pričakuje v volilnem štabu v središču Ljubljane.

"Rezultata ne poznam, pričakujem zmago v prvem krogu in večino Liste Zorana Jankovića v mestnem svetu. Ne glede na rezultat v mestnem svetu bomo delali sporazum o sodelovanju tako z Gibanjem Svoboda kot SD," je napovedal.

Janković je na čelu Ljubljane že 16 let 

Kot je poudaril, so volitve praznik demokracije. "Ljubljančani bodo odločili. Nima me kaj skrbeti, kar bodo odločili, to bomo sprejeli. To je demokracija. Odloča tisti, ki je prišel na volišče, in tisti, ki je ostal doma," je sklenil.

69-letni Janković je na čelu glavnega mesta že 16 let. Nazadnje je pred štirimi leti najbližjega zasledovalca Anžeta Logarja premagal z dobrimi 60 odstotki glasov.

Slovenija lokalne volitve
Novice Preberite, kdo so novi župani slovenskih občin
Robert Golob
Novice Robert Golob: Vse se začne z lokalnimi volitvami
Predčasne volitve 2022
Novice Volilna udeležba: do 16. ure glas oddalo nekaj manj kot tretjina upravičencev
Predčasne volitve 2022
Novice Do zaprtja volišč skupno 99 obvestil o domnevnih kršitvah volilnega molka
Ne spreglejte