Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
18. 1. 2022,
12.55

Osveženo pred

2 leti, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,78

22

Natisni članek

PCR test spremembe vlada ukrepi Slovenija COVID-19

Torek, 18. 1. 2022, 12.55

2 leti, 3 mesece

V laboratorijih ne zmorejo več. Spreminja se protokol PCR-testiranj. #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,78

22

"Namen spremembe protokola testiranja oseb na sars-cov2 je, da kljub strmemu naraščanju okužb zagotovimo vzdržen sistem v laboratorijih," je ob začetku današnje vladne novinarske konference o aktualnem stanju glede bolezni covid-19 dejal državni sekretar na Ministrstvu za zdravje Franc Vindišar. "Samo včeraj smo v laboratorije prejeli okoli 20 tisoč vzorcev. Naše kapacitete so na zgornji meji dosegljivega," pa je izpostavila direktorica Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano Tjaša Žohar Čretnik.

"Virusno breme v družbi je takšno, da se mora vsak posameznik, ki ima okužbe dihal, samoizolirati že v času čakanja na odvzem brisa in prav tako v času čakanja na izvid. Odstopanje od tega je v trenutnih epidemioloških razmerah popolnoma nedopustno," je opozoril Vindišar.

Testiranje za osebe brez znakov okužbe

Za osebe, ki testiranje opravljajo brez znakov okužbe, je predviden hitri antigenski test pri izvajalcih oziroma opravljen hitri antigenski test po principu samotestiranja.

"V primeru negativnega izvida, je oseba brez okužbe sars-cov2. V primeru pozitivnega izvida je naslednji korak po protokolu PCR- testiranje, ob pogoju, da oseba dokaže, da je hitro testiranje opravila bodisi s fotografijo ali samim testom, in da potrdi svojo identiteto. Za dostop do PCR-testiranja je tako nujen hitri antigenski test, ki je pozitiven" je pojasnil Vindišar.

Testiranje za osebe z znaki okužbe na sars-cov2

Osebe s simptomi okužbe so razdelili v dve skupini.

V prvi so posebej ranljive osebe kot so kronični bolniki, bolniki z oslabljenim imunskim sistemom, nosečnice in otroci. O svojem stanju obvestijo osebnega zdravnika, ki jih bo napotil na PCR-testiranje.

Za vse ostale je predvideno hitro antigensko testiranje ali samotestiranje. V primeru da so te osebe pozitivne, se prav tako z že omenjenimi dokazili, naročijo na PCR-testiranje.

Če je pri osebi z znaki bolezni hitri antigenski test negativen, se kljub temu izolira in ostane v izolaciji do 3 dni. V tem času lahko koristi bolniški stalež. "Če se stanje poslabša, o tem obvesti osebnega zdravnika, ki ga lahko naroči na PCR-testiranje, če pa sprememb v zdravju ni, "lahko rečemo, da ta oseba ni okužena s sars-cov2," je dejal Vindišar.

"Protokol testiranja je vzpostavljen z namenom, da ohranimo odprto družbo," je še poudaril državni sekretar in sporočil, da se vsi izvajalci testiranj in vsi laboratoriji maksimalno trudijo, da prihaja do čim manjših čakanj na odvzem in rezultat. "Trudili se bomo, da bomo čim dlje uspeli rezultate zagotavljati v 24. urah," je še dejal.

Samo v ponedeljek v laboratorijih dvajset tisoč vzorcev 

Laboratoriji se soočajo z izjemnim porastom obsega testiranja, dotok vzorcev se je od prejšnjega ponedeljka povečal za skoraj sto odstotkov.

"Včeraj smo v laboratorije Inštituta za mikrobiologijo in Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano sprejeli skoraj 20.000  vzorcev. Naše kapacitete so na zgornji meji dosegljivega," je ob tem dejala Tjaša Žohar Čretnik.

Rezultati šele v 48 urah 

Vzorcev je vsak dan več, zato se posledično podaljšuje povprečni pretočni čas, ki je bil v zadnjih dveh letih epidemije ves čas pod šestimi urami za sporočanje rezultatov, je še pojasnila Žohar Čretnikova. "Zdaj se ta čas ob povečanem dotoku vzorcev podaljšuje in so laboratoriji sposobni zagotavljati rezultate v 48 urah," je dodala.

Hrvaška covid
Novice Na Hrvaškem kot dokaz okužbe s koronavirusom od danes zadostuje hitri test
Primož Roglič, trening, Alicante
Sportal Rogličevi zaradi okužbe predčasno končali priprave
Covid-19. Koronavirus. Slovenija.
Novice Koronavirus: rekordne okužbe, bolnišnice se polnijo
covid-19, koronavirus, maska, razkužilo, pisarna
Novice Spet visok porast okužb. Nas čakajo novi ukrepi?
Ne spreglejte