Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
21. 12. 2007,
16.53

Osveženo pred

8 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Petek, 21. 12. 2007, 16.53

8 let, 1 mesec

Slovenija bo poudarila vsebine v okviru lizbonske strategije

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve je predstavilo ključne naloge in dogodke ministrstva v času predsedovanja Slovenije EU.

Slovensko predsedstvo bo namenilo posebno pozornost nadaljnjemu razvoju politik zaposlovanja, iskanju ukrepov za obvladovanje demografskih izzivov, zagotavljanju enakih možnosti za vse ter enakosti spolov. Velik del svojega predsedovanja bo namenila vsebinam v okviru lizbonske strategije. Slovenija želi zagotoviti kontinuiteto in stabilnost izvajanja prenovljene lizbonske strategije. Zavzema se za vzpostavitev takšnega ravnotežja med gospodarsko, zaposlovalno in socialno dimenzijo lizbonske strategije, ki bo zagotavljalo trajnostno doseganje lizbonskih ciljev. Predsedstvo bo v tem okviru nadaljevalo razpravo o prožni varnosti.

Prožna varnost na nacionalni ravni

Predvsem se želi osredotočiti na izvajanje skupnih načel prožne varnosti na nacionalni ravni. V tem okviru bodo dali poseben poudarek položaju mladih in starejših delavcev na trgu dela ter vlogi socialnih partnerjev in drugih akterjev v procesih oblikovanja in izvajanja politik prožne varnosti.

Med prednostnimi nalogami predsedstva bo tudi priprava novega cikla odprte metode koordinacije na področju socialne zaščite in socialnega vključevanja. Posebna pozornost bo namenjena vključevanju ljudi, ki se soočajo z revščino, in tistih, ki so najbolj oddaljeni od trga dela.

Razprava o demografskih izzivih

Slovensko predsedstvo bo nadaljevalo evropsko razpravo o demografskih izzivih, saj je od njihovega obvladovanja v veliki meri odvisno doseganje lizbonskih ciljev. Pozornost bodo namenili novim razmerjem med generacijami in razvoju novih oblik solidarnosti. Pri obravnavi dolgotrajne nege kot enega pomembnejših vidikov medgeneracijske solidarnosti pa se bodo osredotočili na izboljšanje kakovosti in dostopnosti dolgotrajne oskrbe.

Izpostavili bodo Konvencijo Združenih narodov o pravicah invalidov. Slovenija bo kot predsedujoča država z različnimi dejavnostmi spodbujala Evropsko unijo in države članice, da čim prej ratificirajo konvencijo in opcijski protokol ter vključijo določila v nacionalne predpise in politike, pravijo na ministrstvu.

Na Brdu pri Kranju o enakosti spolov

Neformalno srečanje ministrov za enakost spolov ter konferenca o enakosti spolov bo konec januarja na Brdu pri Kranju, neformalno srečanje ministrov za zaposlovanje in socialne zadeve pa prav tako na Brdu od 31. januarja do 2. februarja. Predvideni sta dve formalni zasedanji sveta EU za zaposlovanje, socialno politiko, zdravje in varstvo potrošnikov, in sicer februarja v Bruslju in junija v Luksemburgu.

V času slovenskega predsedovanja se bodo v Sloveniji zvrstile še konference o delu za mlade, o demografiji in o konvenciji o pravicah invalidov. V Bruslju pa bo sedmo evropsko srečanje oseb, ki se soočajo z revščino.

Ne spreglejte