Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
21. 2. 2019,
8.32

Osveženo pred

5 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,63

32

Natisni članek

Marjan Šarec Karl Erjavec nakup Slovenska vojska

Četrtek, 21. 2. 2019, 8.32

5 let, 2 meseca

Slovenija odstopa od orožarskega posla desetletja #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,63

32

Ministrstvo za obrambo je moralo do današnje seje vlade pripraviti poročilo o postopku nabave osemkolesnikov. Kot smo napovedali zjutraj, je vlada sklenila, da se do nadaljnjega ustavijo vsi nakupi. Informacijo je opoldne na novinarski konferenci potrdil obrambni minister Karl Erjavec.

Orožarski posel desetletja je zdajšnji minister za obrambo Karl Erjavec podedoval od svoje predhodnice Andreje Katič. Gre za nakup 56 oklepnih vozil boxer v skupni vrednosti 306 milijonov evrov.

Do današnje seje vlade je moralo obrambno ministrstvo pripraviti poročilo glede postopka nabave, vendar je, kot smo napovedali zjutraj, končni sklep vlade, da se nakup ustavi.

Erjavec: Odstopamo od nakupa

"To seveda ne pomeni, da je postopek nabave končan. Oklepnike 8x8 bo treba v doglednem času nabaviti, a prej moramo točno definirati, kaj potrebujemo," je po seji dejal Erjavec.

Erjavec je naročil novo izdelavo taktične študije, saj je zadnja stara 13 let in je zastarela. Dodal je, da se je Slovenija Natu zavezala, da bo do leta 2022 oblikovala prvo srednjo bojno bataljonsko skupino, vendar je že zdaj jasno, da do tega leta ne bo imela vseh potrebnih osemkolesnikov.

Končna cena bi lahko bila višja

Glavni razlog je, kot smo na Siol.net razkrili že ob koncu lanskega leta, da bi lahko bila končna cena krepko višja od dogovorjene, saj v pogodbi ni vključeno servisiranje oziroma je le dvoletno jamstvo proizvajalca.

Po dvoletnem obdobju bi moralo ministrstvo najemati zunanje izvajalce, prav zaradi tega pa so se na ministrstvu prižgali alarmi, saj nihče ne ve, koliko bi v prihodnjih letih stali servisi in vzdrževanja teh vozil. Prav v takšno past in kasneje v velike podražitve so se ujeli snovalci projekta Termoelektrarne Šoštanj (Teš 6).

Marjan Šarec, Karel Erjavec
Novice Na obzorju nova orožarska afera?

Sodelovanje prek posrednikov

Intervju: Marjan Šarec | Foto: Bojan Puhek Foto: Bojan Puhek Druga skrb je oblika posla, saj bi ga sklenili prek posrednikov.

Vlada Marjana Šarca se je hitro po nastopu mandata bala prenagljenega nakupa, ki bi porušil vso finančno konstrukcijo bodoče bataljonske vojne skupine.

Erjavčeva predhodnica Katičeva se je za nakup oklepnikov dogovarjala z družbo Artec, ki je v lasti nemškega orožarskega velikana Rheinmetall. Ta je v preteklosti že bil vpleten v nečedne posle s podkupovanjem v Grčiji. Katičeva posla ni dokončala, saj je vlada pobudo za sklenitev sporazuma šele poleti poslala v državni zbor, po njenem mnenju pa ne bi bilo "higienično, da minister v odhajanju podpiše takšno pogodbo".

Cena posameznega vozila bi se gibala med 4 in 4,5 milijona evrov, odvisno od opreme, kar je bistveno več od finske Patrie.

Potrebujemo takšna vozila?

Pomisleki glede nakupa naj bi šli tudi v smer, ali takšna vozila, boxerje, Slovenska vojska sploh potrebuje. Pomisleke je v preteklosti že izrazil analitik in obramboslovec Klemen Grošelj.

Na ministrstvu sicer pripravljajo Belo knjigo, ki bo dala odgovore na vprašanja o prihodnjem razvoju in opremljanju Slovenske vojske.

Šarec med vrsticami že napovedal prestavitev

Da bo vlada prižgala rdečo luč za nakup osemkolesnikov je bilo mogoče sklepati že po nekaterih odgovorih v sobotnem intervjuju predsednika vlade Marjana Šarca v Večeru. O odlogu je dejal, da "gre enostavno za to, da nismo želeli neko avanturo, saj smo imeli določene indice, da zadeve niso sprejemljive." Na dodatno vprašanje, za kakšne indice gre je odvrnil, da bo več povedal obrambni minister Erjavec.

Ne spreglejte