Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
11. 9. 2017,
19.23

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,30

Natisni članek

ponaredki tihotapljenje Kitajska

Ponedeljek, 11. 9. 2017, 19.23

6 let, 7 mesecev

Slovenski cariniki našli nagačenega krokodila in kitovo kost #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,30

Slovenski cariniki so samo v prvih šestih mesecih zasegli več kot milijon kosov blaga v vrednosti 4,7 milijona evrov. Gre za ceneno blago, večinoma iz Kitajske. Bolj drzni pa naročajo tudi prepovedane stvari, kot so na primer kačje vino in želvji oklepi, so poročali v oddaji Dan. na Planet TV.

Video: Planet TV

Večina strank namensko naroča ponaredke, a se najdejo tudi takšni, ki ne vedo, kaj so kupili. Ponarejevalci so namreč vedno boljši, ugotavljajo na finančni upravi. Če na spletni strani ponujajo več izdelkov znanih blagovnih znamk, cene pa so smešno nizke, vam mora zagoreti rdeča luč. Največ je ponarejenih oblačil in obutve, tudi zdravil, na primer viagre.

Oddajo Dan. si lahko ogledate vsak dan od ponedeljka do petka ob 17.00 na Planet TV.

 A jim včasih ni mogoče zaupati niti pri višjih cenah. Svetovno znane znamke so namreč priljubljene tudi na črnem trgu. Celo slovenski Akrapovič je vse pogosteje tarča ponarejevalcev iz Kitajske.

Kaj naredijo s ponarejenimi izdelki?

Cariniki sumljiv paket zadržijo, potem pa o tem obvestijo stranko, ki je izdelek naročila, in pa lastnika blagovne znamke. Ponarejeni izdelek gre v uničenje. Če se znajdete v takšnem položaju in se strinjate z uničenjem, boste ostali le brez denarja, s katerim ste plačali ponaredek. V nasprotnem primeru vas podjetje lahko toži.

A po pošti ne dobijo le ponaredkov, najdejo tudi prepovedane ostanke zaščitenih rastlin in živali, na primer sokola iz Kazahstana, kačje kože, kobre in pas iz krokodila. Po pošti sicer prispe le nekaj izdelkov. Večina pošiljk iz azijskih držav pride v zabojnikih z ladjami v koprsko pristanišče.

Potniki, ki prihajajo iz eksotičnih držav, so bolj nadzorovani

Tudi letališče je ena izmed vstopnih točk. A tam najdejo več prepovedanih stvari. Na primer več kot 20-kilogramov težko kitovo kost. Našli so tudi nagačenega krokodila in pepelnik s krokodilovo glavo. Potniki, ki prihajajo iz eksotičnih držav, so zato bolj nadzorovani. Če so sumljivi, njihova prtljago pregledajo z rentgenom. 

Zadnja leta je vseh pošiljk manj. Leta 2015 so zasegli več kot tri milijone kosov blaga, lani le še dober milijon. Vrednost zaseženega pa je znašala skoraj pet milijonov evrov.

Ne spreglejte