Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
20. 5. 2024,
21.21

Osveženo pred

1 teden, 5 dni

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,09

Natisni članek

London diplomati dolgovi mobilnost promet promet taksa

Ponedeljek, 20. 5. 2024, 21.21

1 teden, 5 dni

Slovenski diplomati v Londonu dolžni več kot 450 tisoč evrov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,09
London; taksa za vstop v mesto | Podatki TfL se nanašajo na neplačane pristojbine in globe, ki so se nabrale od uvedbe pristojbine za vstop vozil v mestno središče leta 2003 do konca lanskega leta. | Foto Guliverimage

Podatki TfL se nanašajo na neplačane pristojbine in globe, ki so se nabrale od uvedbe pristojbine za vstop vozil v mestno središče leta 2003 do konca lanskega leta.

Foto: Guliverimage

Javno podjetje Transport for London (TfL) je objavilo seznam tujih diplomatskih predstavništev v Londonu z neporavnanimi obveznostmi z naslova takse za vstop v mestno središče, ki jo morajo plačevati vozniki med 7.00 in 18.00 ob delavnikih ter med 12.00 in 18.00 ob koncih tedna in praznikih. Na sicer precej dolgem seznamu je tudi slovensko veleposlaništvo, ki dolguje kar 458 tisoč evrov.

Dokumenti razkrivajo, da tuja diplomatska predstavništva javnemu podjetju Transport for London (TfL) dolgujejo več kot 167 milijonov evrov takse za vstop v mesto, ki so jo v britanski prestolnici uvedli leta 2003.

Na vrhu dolžnikov je veleposlaništvo ZDA z neporavnanimi obveznostmi v višini več kot 17 milijonov evrov, sledi japonsko veleposlaništvo, ki dolguje skoraj 12 milijonov evrov, med največjimi dolžniki pa je tudi nekdanja angleška kolonija Indija z desetimi milijoni neporavnanih obveznosti.

Sadiq Khan
Novice Laburist Sadiq Khan tretjič izvoljen za župana Londona

Hrvaška dolguje le 700 evrov

Na seznamu neplačnikov je precej visoko tudi slovensko veleposlaništvo, ki dolguje 458 tisoč evrov, približno toliko kot dolgujeta veleposlaništvi Danske in Avstrije. Na seznamu je veliko tudi držav z zanemarljivo višino neporavnanih obveznosti, to so recimo Finska, Severna Makedonija, Norveška, Kostarika, Izrael ali Hrvaška, ki dolguje zgolj dobrih 700 evrov.

Podatki TfL se nanašajo na neplačane pristojbine in globe, ki so se nabrale od uvedbe pristojbine za vstop vozil v mestno središče leta 2003 do konca lanskega leta.

Shema predvideva plačilo dnevne pristojbine v višini 15 funtov (17,55 evra) za vožnjo v območju osrednjega Londona med 7.00 in 18.00 ob delavnikih ter med 12.00 in 18.00 ob koncih tedna in praznikih. Pri tem veljajo popusti in oprostitve za različne skupine ljudi in vozila, kot so stanovalci, taksiji in popolnoma električni avtomobili.

Brian Grimm
Novice Ameriški diplomat v Sloveniji: Česa takega še nismo videli

TfL: Trmasta manjšina vztraja, šli bomo na Meddržavno sodišče

Zunanje ministrstvo Velike Britanije je za BBC pojasnilo, da od tujih diplomatskih predstavništev pričakujejo plačilo neporavnanih obveznosti iz naslova te takse, saj da ta nimajo pravne podlage, po katerih bi bila oproščena plačila.

Spor s tujimi diplomatskimi predstavništvi se sicer vleče že leta, največji dolžniki pa vztrajajo pri argumentu, da gre za davek, ki jim ga ni treba plačati. "Večina diplomatskih predstavništev takso plačuje, še vedno pa obstaja trmasta manjšina, ki tega ne upošteva, kljub našim prizadevanjem, da bi vprašanje rešili po diplomatski poti," so poudarili v TfL, kjer napovedujejo, da so pripravljeni neporavnane obveznosti izterjati na Meddržavnem sodišču v Haagu.

Zunanje ministrstvo: po konvenciji bi morali biti oproščeni dajatve

Na slovenskem zunanjem ministrstvu (MZZ) so nam pojasnili, da se je vprašanje plačevanja dajatve za vstop vozil diplomatsko-konzularnih predstavništev v Združenem kraljestvu v posamezna okrožja Londona odprlo februarja 2003 ob njeni uvedbi. "Gre torej za več kot 20 let dolg spor med mestom London in diplomatsko-konzularnimi predstavništvi v Združenem kraljestvu in se v osnovi nanaša na različno razumevanje Dunajske konvencije o diplomatskih odnosih.Stališče Republike Slovenije (in veliko drugih držav, ki imajo svoja predstavništva v Združenem kraljestvu) je, da so diplomatsko-.konzularna predstavništva v skladu z omenjeno konvencijo oproščena plačila tovrstne dajatve. Podobno stališče bi zavzelo Ministrstvo za zunanje in evropske zadeve Republike Slovenije v primeru tujih diplomatsko-konzularnih predstavništev v Ljubljani. Država sprejemnica namreč mora zagotoviti diplomatskim in konzularnim predstavništvom nujne pogoje za nemoteno opravljanje diplomatskega in konzularnega dela," menijo na MZZ.

Minister James Cleverly
Novice Velika Britanija bo zaradi vohunjenja izgnala ruskega diplomata
Aleksandar Vučić
Novice Vučić: Opravičim se lahko Slovencem, ne pa slovenskim politikom
Ne spreglejte